23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/07
Pavojinga liga – braškių antraknozė
  • Dr. Armina MORKELIŪNĖ, dr. Alma VALIUŠKAITĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Braškių antraknozė pažeidžia daigus, lapus, žiedus ir uogas. Liga gali atnešti didelių derliaus nuostolių. Ją kontroliuoti padėtų atsparesnių veislių pasirinkimas, tinkama uogynų priežiūra ir fungicidai.

Braškių antraknozė – viena svarbiausių ligų, kurią sukelia kelių Colletotrichum genties rūšių patogenų kompleksas: C. acutatum, C. fragariae ir C. gloeosporioides. Moksliniais tyrimais 2017–2021 m. pirmą kartą nustatytas C. fragariae rūšies paplitimas Lietuvoje.

C. acutatum yra pagrindinis braškių uogų antraknozės sukėlėjas, o C. gloeosporioides ir C. fragariae – braškių lapkočių antraknozės sukėlėjai.

Liga uogų derlių gali sumažinti iki 50 proc., o daigų – iki 80 procentų.

Simptomai

Antraknozė gali pasireikšti bet kuriuo augalų vegetacijos tarpsniu – nuo daigų augimo iki derliaus nuėmimo ir uogų laikymo. Dažniausiai pirminiai simptomai atsiranda ant stiebų ir šoninių ūglių. Vėliau matyti tamsios mažos dėmės ant braškių lapų, ūsų ir stiebų. Infekcijai plintant dėmės tamsėja, ilgėja, sausėja, įdumba, dažnai juosia stiebą. Kai lapkočius ar ūsus apsupa dėmės, atskiri lapai arba visas augalas gali vysti ir galiausiai žūva. Stipri antraknozės infekcija ties lapkočio pagrindu sukelia lapų vytulį, ir jie tarsi pakimba žemyn. Jei patogenų aptinkama ant lapų, vadinasi, visas augalas yra apimtas antraknozės ir būtina naudoti fungicidus.

Visiškai atsivėręs braškių žiedas yra jautriausias antraknozės infekcijai. Užkrėsti žiedai greitai išdžiūsta, o pažeidimai plinta žiedkočiu žemyn. Per braškių žydėjimą, kai vyrauja šilti ir drėgni orai, liga gali apimti žiedus ir žiedynus.

Pirmieji antraknozės simptomai ant uogų – balkšvos, vandenyje išmirkusios iki 3 mm skersmens dėmės. Per 2–3 dienas jos pakeičia spalvą nuo šviesiai rusvos iki tamsiai rudos. Po kelių dienų ligotos vietos apsitraukia rausvu ir oranžiniu apnašu su šviesiai oranžine sporų mase. Užkrėsti vaisiai galiausiai išdžiūsta ir susiformuoja kietos, juodos, sudžiūvusios mumijos. Užkrėstų uogų sėklos yra šiek tiek įdubusios. Šios atskiros sėklų infekcijos dažnai apninka žalias, nesunokusias uogas.

Antraknozės sukeltas uogų puvinys ypač plinta auginant braškes juoda plėvele mulčiuotose lysvėse. Visiškai prasiskleidę žiedai ir nokstančios uogos yra labai jautrūs infekcijai. Dėl lietingo, šilto sezono liga gali plisti labai greitai ir sunaikinti visą derlių.

Kontrolės priemonės

Esant optimalioms patogenui plisti sąlygoms Colletotrichum genties grybų sukeliamas ligas kontroliuoti yra labai sunku. Moksliniais tyrimais nustatytos palankiausios lauko sąlygos antraknozei plisti Lietuvoje: temperatūra +15,0–22,0 °C, o lapų drėgmės trukmė – ilgesnė nei 12 val.

Braškių jautrumas antraknozei laikomas poligeniniu ir kiekybiškai paveldimu. Atlikus mokslinius tyrimus nustatyta, kad iš Lietuvoje dažniausiai auginamų braškių didžiausiu jautrumu antraknozei pasižymėjo Deluxe veislės, o atspariausios – Rumba ir Elegance veislių braškės. Ligos sukėlėjai dažniausiai aptinkami Malvina braškių lapuose ir lapkočiuose.

Įrengiant braškyną svarbu sodinti tik sveiką sodinamąją medžiagą, mulčiuoti tarpueilius, per ankstyvąją vegetaciją ligotas uogas reikia išrinkti ir išvežti iš lauko.

Siekiant mažinti patogeno plitimą, reikėtų rečiau sodinti daigus, saikingai tręšti ir laistyti.

Įprastai braškės nuo ligų yra purškiamos 3–4 kartus kas 7–14 dienų per žydėjimą. IKOK – integruota kenksmingųjų organizmų kontrolė – remiasi rezultatais, gautais iš žaladarių stebėjimo, ir moksliškai pagrįstomis prognozėmis, patogenų paplitimo ankstyvais tarpsniais prognozavimo sistemomis. Pasitelkus prognozavimo modelius, galima tiksliai apskaičiuoti ligos rizikos laiką, sudaryti ir pritaikyti veiksmingesnę augalų apsaugos produktų taikymo sistemą. Efektyvus augalų apsaugos produktų naudojimas sumažina žalą aplinkai, išlaidas žmonių sveikatos apsaugai ir leidžia išauginti kokybišką produkciją.

Lietuvoje apsaugai nuo braškių antraknozės šiuo metu profesionaliems naudotojams leidžiama naudoti Signum (boskalidas 267 g/kg + piraklostrobinas 67 g/kg), Switch 62,5 WG (ciprodinilas 375 g/kg + fludioksonilas 250 g/kg) ir Cidely Top (difenokonazolas 125 g/l + ciflufenamidas 15 g/l) fungicidus. Detalesnė informacija apie produktų naudojimą pateikiama produktų etiketėse arba Valstybinės augalininkystės tarnybos www. vatzum.lt svetainėje.