23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/07
Kviečių rinka karo akivaizdoje
  • Eulalija JONUŠKIENĖ
  • Mano ūkis

Rusija ir Ukraina – svarbios pasaulio kviečių rinkos dalyvės. Pernai šių šalių kviečių eksportas sudarė apie 30 proc. viso pasaulinio eksporto. Dėl Rusijos karo prieš Ukrainą 2021–2022 m. sezono pradžioje tarptautinės kviečių kainos pasiekė kone rekordines aukštumas.

Karas daugeliui šalių, ypač toms, kurios priklausomos nuo maisto importo, kelia apsirūpinimo maistu problemą. Kviečių rinka 2022–2023 m. sezoną pradėjo su dideliu neapibrėžtumu dėl tebesitęsiančio karo poveikio, prekybos politikos pokyčių, beveik rekordiškai aukštų kainų ir prognozuojamo pasaulinės gamybos sumažėjimo.

Jau prieš karą Ukrainoje tarptautinės maisto prekių kainos pasiekė visų laikų aukštumas. Tai daugiausia lėmė rinkos sąlygos, aukštos energijos, trąšų ir visų kitų žemės ūkio paslaugų kainos. Konfliktas pablogino situaciją.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) maisto kainų indeksas 2022 m. kovą pasiekė naują istorinį rekordą – buvo 33,6 proc. didesnis nei prieš metus.

Kviečių gamybos lyderių reitingas

JAV Žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, 2020–2021 m. sezonas sumušė pasaulio kviečių auginimo rekordą – gautas 776,5 mln. t derlius. Tokius įspūdingus rezultatus lėmė nuimto ploto padidėjimas ir aukštas vidutinis derlingumas – 3,5 t/ha.

Kviečių auginimo plotai daugiausia augo Australijoje (+ 2,8 mln. ha), Indijoje (+ 2 mln. ha), Rusijoje (+ 1,4 mln. ha). Europos Sąjungoje grūdų pasėlių sumažėjo 1,5 mln. hektaro.

Praėjusį sezoną pagal kviečių pasėlių plotą pasaulyje pirmavo Indija (31,4  mln.  ha), Rusija (28,7), Kinija (23,4  mln. ha). Geriausias derlingumas buvo Vokietijoje (7,8 t/ha), Prancūzijoje (6,7) ir Egipte (6,4 t/ha).

Didžiausios gamybos apimtys teko Kinijai (134,3  mln.  t) ir Indijai (107,9), kurios Rusiją nustūmė į trečiąją vietą (85,4  mln.  t), tačiau pirmos dvi šalys stengiasi patenkinti vidaus paklausą, tad tai leido Rusijai užimti lyderės poziciją pagal grūdų eksportą (38,3  mln.  t).

Kitos didžiausios kviečių tiekėjos buvo Kanada (27,7) ir Europos Sąjunga (27,6  mln. t). O štai Egiptas (12,1  mln.  t), Kinija (10,8) ir Indonezija (10,4 mln. t) praėjusį sezoną kviečių daugiausia nupirko.

Pasaulio grūdų rinkos likimas 2022 metais

Grūdų pramonei šie metai sudėtingi: Rusijos karas prieš Ukrainą, nederlius JAV, Kinijoje ir Indijoje, padidėjusios naftos kainos, kurios itin juntamos važinėjant žemės ūkio technika, varoma dyzelinu ir benzinu.

Dešimtys tūkstančių hektarų laukų Ukrainoje liko neapsėti. Situaciją apsunkina ne tik politika, bet ir orai: 2022-ųjų pavasaris Rytų Europos lygumoje buvo gana šaltas. Ukrainos žemdirbiams trūksta dyzelino, kurio iki 75 proc. anksčiau tiekė Rusija.

Kalbant apie pačią Rusiją, grūdų eksporto kvotos šalyje įvestos nuo 2021 m. – ar panaikinti ribojimus, bus svarstoma tik nuėmus naują derlių. Šiais metais didžiausios problemos Rusijos ūkininkams – kylančios trąšų, degalų ir tepalų kainos.

JAV 2021 m. rudenį į vakarus nuo Misisipės prasidėjo neįprasta sausra. Kanzaso ir Oklahomos ūkininkai tvirtina, kad pas juos nelijo nuo praėjusio spalio. Tačiau net ir tuose regionuose, kur oro sąlygos optimalios, ūkininkų padėtis vis dar kebli: dėl pernelyg didelių kainų prekybininkai atsisako pirkti jų produkciją – bijo patirti nuostolių, jei grūdų kainos dar kiltų. Anksčiau kalbėta, kad 2022 m. JAV galimai pirmą kartą istorijoje apribos grūdų eksportą. O štai Kinijoje situacija visiškai kitokia – dėl smarkių rudens liūčių šalyje grūdų derlius gali būti prasčiausias istorijoje.

Kviečių kainų pokyčiai gegužę

  • Pasaulinės kviečių kainos gegužę ir toliau svyravo, nes rinka sureagavo į nutrauktą kviečių eksportą iš Indijos ir vykstančias derybas dėl Ukrainos grūdų gabenimo.
  • ES kviečių kainos šiuo metu konkurencingiausios – per gegužę nukrito 11 JAV dolerių už toną.
  • Rusijoje kainos pakilo 31 JAV doleriu už toną dėl ribotų Juodosios jūros regiono atsargų.
  • JAV prasidėjus žieminių kviečių derliaus nuėmimui, kaina nukrito 30 JAV dolerių už toną.
  • Argentina tapo brangiausia kviečių tiekėja, nes dėl didelio eksporto sumažėjo turimos atsargos.
  • Kanadoje, beveik baigus sėti vasarinius kviečius, kainos sumažėjo 9 JAV doleriais už toną.
  • Australijos kviečių kainos padidėjo 38 JAV doleriais už toną dėl didžiulės tarptautinės paklausos.

Šaltinis – USDA, 2022

***

Stabilus grūdų tiekimas tarptautinėms rinkoms – pasaulinio aprūpinimo maistu garantija. Deja, šiais metais dėl nepalankios geopolitinės situacijos grūdų, ypač kviečių, kainos pasaulyje auga, o eksporto apimtys krinta. Kviečių, kukurūzų ir miežių pasiūlą neigiamai veikia ir prastos oro sąlygos: sausra JAV, Kanadoje ir Brazilijoje, šalnos Europoje.