23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/04
Ką reikia žinoti apie pajamų deklaravimą
  • Diana ŠEMEŽIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Baigėsi dar vieni mokestiniai metai, tad iki gegužės 2 d. reikia deklaruoti pajamas ir sumokėti į biudžetą gyventojų pajamų mokestį.

Pajamas privalo deklaruoti gyventojai, kurie per 2021 metus yra gavę B klasės pajamų. B klasės pajamomis laikomos:

  • pajamos iš individualios veiklos, individualios žemės ūkio veiklos, taip pat uždirbtos pajamos, įsigijus verslo liudijimą;
  • pajamos už parduotą ar kitokiu būdu perleistą nuosavybėn nekilnojamąjį turtą (žemę, pastatą ir kt.), kai jis nuosavybėje nebuvo išlaikytas 10 metų;
  • pajamos už parduotą ar kitokiu būdu perleistą nuosavybėn kilnojamąjį, teisiškai registruojamą turtą (automobilį, žemės ūkio techniką ir kt.), kai jis nuosavybėje nebuvo išlaikytas 3 metus;
  • gautos paskirstyto pelno (dividendų) pajamos iš individualios įmonės, ūkinės bendrijos ar mažosios bendrijos;
  • gautos palūkanos;
  • kitos B klasei priskiriamos apmokestinamosios pajamos, gautos iš gyventojų ar iš užsienio valstybės.

Gyventojas, gavęs B klasės pajamų, turi pats deklaruoti šias pajamas metinėje GPM311 deklaracijoje ir, atsižvelgiant į šių pajamų dydį, sumokėti GPM.

Atvejai, kai gyventojų pajamų mokestis grąžinamas

Gyventojo darbo užmokesčio pajamos yra laikomos A klasės pajamomis, kurias už darbuotoją deklaruoja ir GPM sumoka jas išmokėjęs fizinis ar juridinis asmuo. Tačiau tokias pajamas gavusiam gyventojui prievolė deklaruoti pajamas ir pateikti metinę GPM311 deklaraciją iki 2022 m. gegužės 2 d. atsiranda, kai jam darbo užmokesčio gavimo vietoje pritaikyto neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) suma yra didesnė už taikytiną metinį NPD dydį. Dėl šio susidariusio skirtumo gyventojui atsiranda mokėtinas į biudžetą GPM. Šis skirtumas gali atsirasti dėl gautų premijų ar kitokių išmokų, išaugusio darbo užmokesčio, gautų įvairių rūšių apmokestinamųjų pajamų, ligos išmokų ir panašiai.

Jei asmeniui kas mėnesį buvo pritaikytas per mažas NPD dydis arba, skaičiuojant mėnesinį darbo užmokestį, NPD buvo netaikytas, tuomet gyventojas, deklaruodamas savo metines pajamas, gali susigrąžinti jam priklausantį GPM.

Kokiais atvejais reikia deklaruoti pajamas

Pajamas turi deklaruoti gyventojai, kuriems atsiranda prievolė perskaičiuoti GPM ir pritaikyti progresinį GPM tarifą. Jei gyventojas per 2021 m. gavo su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančių santykių pajamų, tantjemų, pajamų už mažosios bendrijos vadovavimą pagal civilinę sutartį ir pan., ir šios pajamos viršija 60 VDU (81 162 Eur), tuomet pajamos, kurios viršija šią nustatytą ribą, yra apmokestinamos ne 20, o 32 proc. GPM tarifu. Taip pat progresinis GPM tarifas taikomas, gavus apmokestinamųjų pajamų, nesusijusių su darbo santykiais, kai jų bendra suma viršija 120 VDU (162 324 Eur).

Neatsižvelgiant, ar pajamos yra gautos, ar ne, metinę pajamų mokesčio deklaraciją privalo pateikti asmenys, kuriems pagal įstatymą yra prievolė deklaruoti turimą turtą.

Gyventojo gautos pajamos už išnuomotą turtą yra laikomos gyventojo A klasės pajamomis, kurios yra apmokestinamos GPM 15 proc. tarifu. Nuo 2018 m. ūkininkams (taip pat ir kitiems asmenims) yra prievolė išskaičiuoti ir sumokėti GPM už gyventojus, iš kurių nuomojasi turtą, pavyzdžiui, žemę. Todėl ūkininkas ar jam atstovaujantis asmuo šių pajamų duomenis perduoda Valstybinei mokesčių inspekcijai, ir pačiam gyventojui (nuomotojui) šių pajamų atskirai deklaruoti nereikia, nes jos jau „įkrenta“ į jo metinę GPM311 deklaraciją.

Kam nereikia deklaruoti pajamų

GPM 311 deklaracijos pildymo taisyklių 2 priede yra pateiktas nedeklaruojamų, neapmokestinamųjų pajamų sąrašas.

Kokias aplinkybes atitinkančios pajamos laikomos nedeklaruojamomis ir neapmokestinamomis?

  • Ūkininkai, ne PVM mokėtojai, gali nedeklaruoti metinių žemės ūkio veiklos pajamų, kai jų vertė neviršija 3 000 Eur. Ne PVM mokėtojo pajamos yra neapmokestinamos GPM. Tačiau šis aspektas netaikomas ūkininkams, kurių žemės ūkio valdos dydis yra 4 EDV ir daugiau, pageidaujantiems, kad Valstybinio socialinio draudimo įmokos būtų apskaičiuotos, atsižvelgiant į žemės ūkio veiklos pajamas ir patirtas išlaidas.
  • Neapmokestinamosiomis gyventojų pajamomis yra laikomos pajamos, gautos teikiant paslaugas pagal paslaugų kvitus, kai jų metinė bendra vertė yra mažesnė negu 1 750 Eur.
  • GPM neapmokestinamos gyventojo pajamos, gautos už parduotą turtą (išskyrus atliekas), kuris nebuvo naudotas individualioje veikloje, ir kai šis turtas laikomas išlaikytu ilgiau negu 10 ar 3 metus (t. y. atitinka nekilnojamojo, kilnojamojo turto išlaikymo reikalavimus), kai jo pardavimo kainos ir įsigijimo vertės skirtumas neviršija 2 500 Eur.
  • Neapmokestinamos surinktų ir parduotų miško gėrybių (grybų, uogų, vaistažolių ir pan.) pajamos, kai jų vertė neviršija 3 000 Eur.
  • Neapmokestinamos visos dovanos, neatsižvelgiant į jų vertę, iš sutuoktinių, tėvų, vaikų, brolių, seserų, senelių, vaikaičių. Tačiau iš kitų asmenų gautos dovanos yra neapmokestinamos, tik kai jų vertė yra ne didesnė negu 2 500 Eur.
  • Dovanos, prizai iš asmenų, susijusių darbo santykiais, neapmokestinamos, kai jų vertė yra iki 200 Eur.
  • Gyventojo gautos dovanos, prizai iš su darbo santykiais nesusijusių asmenų, kai jų vertė yra ne didesnė negu 200 Eur ir kai iš to paties asmens per mokestinį laikotarpį jie yra gauti iki 6 kartų.
  • Neapmokestinamos pašalpos, kompensacijos, tiesioginės išmokos, skirtos pajamų lygiui palaikyti, ir kitos panašios išmokos.

Todėl gyventojai, kurie per mokestinį laikotarpį yra gavę išvardytų neapmokestinamųjų pajamų, vien dėl jų gavimo neprivalo jų deklaruoti, jei asmeniui dėl kitų priežasčių neatsiranda privalomų pajamų deklaravimo aplinkybių.

Visi kiti gyventojai, kurie mokestiniu laikotarpiu yra įregistravę individualią veiklą, individualią žemės ūkio veiklą, kai asmuo yra įregistruotas PVM mokėtoju, ir kai veikla buvo vykdoma, įsigijus verslo liudijimą, privalo pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją net tuo atveju, kai individualios veiklos pajamų negavo. Ši prievolė yra nustatyta LR Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 27 straipsnio 3 dalyje.

Jei gyventojas per mokestinį laikotarpį gavo ir apmokestinamųjų, ir neapmokestinamųjų pajamų, tuomet pajamų mokesčio deklaracijoje turi nurodyti visas pajamas, įskaitant ir neapmokestinamosioms pajamoms priskirtą sumą.

Primename, kad deklaruojant 2021 m. pajamas, mokesčio lengvatos yra taikomos sumokėtoms gyvybės draudimo įmokoms, pensijų kaupimui, palūkanoms už iki 2009 m. sausio 1 d. gautą kreditą būstui įsigyti, sumokėtoms įmokoms už profesinį mokymą, studijas ar grąžinus studijų kreditą. 2021 mokestiniai metai yra paskutinis laikotarpis, kada dar galima susigrąžinti pajamų mokesčio dalį už pastatų, statinių remonto ir apdailos darbus, lengvųjų automobilių remontą ir už nepilnamečių vaikų priežiūros paslaugas.