23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/12
Riešutinės Kalėdos
  • Rasa ŽEMAITIENĖ
  • Mano ūkis

Galime tik paspėlioti, kokios bus Kalėdos: baltos, šaltos ar kaip tik pilkos ir su lietum – nuo mūsų niekas nepriklauso. Tačiau nuo mūsų gali priklausyti, kaip per šventes atrodys namai. Pasitenkinsime kuklia eglutės šaka ar puošime visą žaliaskarę, o gal išdabinsime kiekvieną namų kertę.

Šiemet siūlome riešutines Kalėdas. Galbūt patys auginate vieną kitą lazdyną, o jeigu ne – tai metas į turgų. Negliaudyti riešutai nebrangūs, o puošmenos iš jų išeina jaukios. Lazdynų ir graikiniai riešutai populiariausi, nors gražių darbų galima padaryti ir iš žemės riešutų.

Kalėdinis žaislas su lazdyno riešutais

Reikės: lazdynų riešutų, putplasčio ar kokios nors kitos medžiagos rutulio, floristinių klijų ir jų klijavimo pistoleto, dažų kamuoliui nupurkšti, kaspino ar dekoratyvinės juostelės ir eglišakių.

Darbas visai nesunkus. Putplasčio rutulį tiesiog reikia tvarkingai apklijuoti lazdyno riešutais, pradedant nuo apačios centro ir einant tvarkingais ratais iki pakabinimo vietos. Kilputę susukite iš tvirtesnės vielutės ir įsmeikite į rutulį, prieš apklijuodami riešutais.

Jei riešutai viršuje gražiai „nesuguls“, didesnius tarpelius slėps eglišakės. Jeigu norėsite, kad riešutai ir liktų natūralios spalvos, tai baltą kamuolį prieš klijuodami nudažykite rusva spalva, tuomet nesimatys baltų tarpų tarp riešutų. Jei ketinate riešutus purkšti, tuomet galima klijuoti ir ant balto pagrindo.

Jei esate gamtos mylėtojas ir mėgstate pasikrapštinėti, tarpelius tarp riešutėlių galite prikaišioti samanų. Mes riešutais apklijuotą kamuolį nupurškėme raudono vario dažais. Liko riešutinį kūrinį dekoruoti eglės šakelėmis ir kaspinu.

Eglišakes galite keisti pušų, amalų, bugienių ar buksmedžių šakelėmis, kaspiną gražu derinti prie interjero spalvų. Toks didelis žaislas švenčių laikotarpiu gali sūpuotis namų lange, po šviestuvu, ant užuolaidų karnizo ar bet kurioje kitoje vietoje, kur yra erdvės.

Graikinių riešutų vainikas

Reikės: graikinių riešutų, šiaudinio vainiko karkaso, pilkų samanų, floristinių klijų ir klijavimo pistoleto.

Ant šiaudinio vainiko karkaso (jis patogiausias, nes riešutai gerai priglunda) vienas prie kito klijuojami per pusę perskelti ir išvalyti riešutų kevalai. Tarpeliai tarp jų taip pat su klijais prikaišiojami pilkų samanų. Tokį vainiką dar galima dekoruoti ir nedideliais, pasirinktos spalvos karoliukais, papuošti kaspinu, visžalia šakele. O jau kurią namų vietą juo dekoruosite, spręskite patys – tai universali puošmena.

Adventui prasidėjus, vainiką galima pakabinti ant lauko durų arba statyti ant stalo su keturiomis žvakėmis – turėsite gražų Kalėdų laukimo simbolį. Lygiai taip pat jis gali papuošti bet kurią svetainės ar valgomojo komodą, indaują, stalą. Gražus ir pakabintas ant sienos. Jeigu natūrali riešutų kevalų spalva nepatinka, vainiką galite nupurkšti patinkančia spalva. Kalėdoms tinka aukso, sidabro ar balti dažai.

Riešutų žaisliukai eglutei

Reikės: graikinių riešutų, įvairių dekoravimo medžiagų (juostelių, karoliukų, cinamono lazdelių, dažų).

Kūrybinės švenčių dirbtuvės – visai šeimai. Pirmiausia reikės vyriškų rankų su grąžtu, kad per riešutus pragręžtų skylutes. Tai nesunku, o dirbti bus kur kas patogiau – nereikės smulkių dekoro detalių klijuoti, viską bus galima pririšti ir laikysis tvirčiau. Virvutę per riešutą galima įtraukti vąšeliu arba stipriai sulenkto valo kilpute.

Puošti riešutą galima įvairiai: ir gamtinėmis medžiagomis, ir cinamono lazdelėmis, ir karoliukais, kaspinėliais, popieriaus ar medžiagos skrybėlaitėmis, karūnėlėmis, nykštukų kepurėlėmis.

Vintažinės 1980-ųjų pačiūžos Kalėdoms irgi labai tinka, o žaisliukai iš riešutų prie jų dera gerai. Tačiau pagamintus žaisliukus galime kabinti tiesiog ant eglutės, ant pušų, amalų ar kitų visžalių augalų šakelių. Kurti juos smagu, be to, ir šeimai puiki proga leisti ilgus žiemos vakarus prie vieno stalo.