23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/11
„Metų traktoriaus 2022“ rinkimuose – sugrįžimo triumfas ir naujokės sėkmė
  • Gitana KEMEŽIENĖ Žurnalo „Mano ūkis“ redaktorė, tarptautinės „Metų traktoriaus“ (TOTY) rinkimų komisijos narė
  • Mano ūkis

Pagrindinį Europos žemyno konkurso „Metų traktorius“ apdovanojimą šiemet pelnė John Deere 7R 350 AutoPowr, geriausiu standartiniu pripažintas John Deere 6120M AutoPowr, geriausiu specialiosios paskirties – Reform Metrac H75 Pro, tvariu traktoriumi – New Holland T6.180 Methane Power.

Virtualiai birželį prasidėjęs konkursas finišą pasiekė spalį parodoje EIMA Bolonijoje (Italija), kur po metų pertraukos vėl gyvai surengta nugalėtojų paskelbimo ceremonija. Ji tiesiogiai buvo transliuojama ir per socialinius tinklus. Visuotinio karantino ir pandemijos sąlygomis būtent skaitmeninės technologijos padėjo tęsti geriausių traktorių Europoje rinkimus – 2020 m. visi konkurso renginiai, įskaitant ir apdovanojimo ceremoniją, vyko per nuotolį. Skaitmeninio formato ir sklaidos interneto kanalais nežadama atsisakyti ir ateityje, nes tai leidžia pasiekti didesnę auditoriją.

„Pernai visas konkursas buvo skaitmeninis, šiemet taip pat internete pristatėme nemažai vaizdo įrašų, pradedant pokalbiais su praėjusiais metais apdovanotų traktorių gamyklų atstovais, baigiant komisijos narių atstovaujamų leidinių ir šalių pristatymais, pasvarstymais, kokie bus ateities traktoriai. Skaičiai ypač džiugina: konkursas įtraukė 10 236 521 žiūrovą visame pasaulyje, įrašai peržiūrėti 1 649 463 kartus, sulaukėme 567 345 atsiliepimų“, – per apdovanojimo ceremoniją sakė konkurso koordinatorius ir komisijos pirmininkas Fabio‘us Zammaretti‘ is (Fabijus Dzamaretis), pridurdamas, kad taip didžiulę naudą gauna visi konkurso dalyviai.

Technologinis lygis kyla

Šiemet konkurso „Metų traktorius“, kurio iniciatorius yra italų žemės ūkio technikos žurnalas „Trattori“, laimėtojai apdovanoti jau 25ąjį kartą. Pasak F. Zammaretti‘čio, kasmet laimi tik pačiomis pažangiausiomis technologijomis aprūpinti traktoriai, o pastaraisiais metais išskirtinis dėmesys skiriamas tvarumą, ekonomiškumą, našumą užtikrinantiems sprendimams.

„Rinkimuose dalyvaujančių traktorių technologinis lygis nuolat auga, tad išrinkti geriausius kiekvienos kategorijos atstovus nėra lengva. Tačiau ir šiais metais komisijos nariai atliko šį nelengvą darbą, įvertindami visus traktorius, konkuruojančius dėl keturių „Metų traktoriaus 2022“ kategorijų apdovanojimų. Mūsų misija yra išaiškinti ir atskleisti traktorių gamintojų technologijas, nepamirštant, kad tvarumui technikos gamybos pramonėje, o kartu ir žemės ūkyje tenka svarbus vaidmuo“, – pastebėjo komisijos pirmininkas.

Kad konkursas – tai ateities, tvarumo ir technologijų sinonimas, pabrėžė ir padangų gamintojos BKT vykdančioji direktorė Europoje Lucia Salmaso (Liučija Salmazo). Pasak jos, būtent tai ir paskatino šią kompaniją prieš metus tapti pagrindine geriausio traktoriaus rinkimų rėmėja. Šios kompanijos iniciatyva ir pradėtas plėtoti skaitmeninio formato konkursas, prisitaikant prie pandemijos keliamų iššūkių.

Vienos kompanijos rankose – du apdovanojimai

Šiemet konkursui pateikta 14 traktorių, kuriuos pristatė 11 gamintojų, visi jie ir pateko į finalą. Dėl pagrindinio konkurso apdovanojimo ir „Metų traktoriaus“ vardo varžėsi penki kandidatai, tiek pat jų rungėsi ir dėl geriausio standartinio traktoriaus titulo. Geriausias specialiosios paskirties traktorius šiemet rinktas iš 4 dalyvių.

Po gana ilgos pertraukos į konkursą sugrįžusi kompanija „John Deere“, pristačiusi du traktorius dviem kategorijoms, ir laimėjo abu apdovanojimus, tarp jų ir pagrindinį. Beje, šios gamintojos traktoriai jau yra pelnę 2002, 2007 ir 2012 metų pagrindinį apdovanojimą.

Komisijos (ją sudaro 26 žurnalistai, atstovaujantys 25 šalių žemės ūkio technikos leidiniams) sprendimu, pagrindinis „Metų traktoriaus 2022“ titulas atiteko John Deere 7R 350 AutoPowr dėl išskirtinių kompiuterio galimybių ir automatikos paketo, erdvios, patogios kabinos, kokybiškos salono apdailos, našaus duomenų perdavimo, degalų garantijos programos, kuri leidžia taupyti degalus, todėl svarbi siekiant tvarumo ir aplinkos taršos mažinimo. Degalų sąnaudoms mažinti reikšmingas vaidmuo tenka ir AutoPowr transmisijai, kuri pagerina traktoriaus pravažumą, gerokai sumažina ratų praslydimą, todėl iš karto padidėja darbinis greitis, mažiau ardoma dirva.

Patogumo dirbant suteikia ir aktyvi komandų valdymo sistema, leidžianti operatoriui plačiai pritaikyti operaciją pagal savo pageidavimus ir poreikius. Darbus lengvina EZ ballast sistema, suteikianti galimybę automatiškai sumontuoti ir nuimti 1 700 kg svorio balastą – tai labai taupo laiką, nes traktorių galima greitai pritaikyti kiekvienai užduočiai.

Renkant geriausią standartinį traktorių didelis dėmesys buvo skiriamas technikos universalumui, pritaikomumui įvairioms užduotims atlikti. Tad, komisijos nuomone, bepakopė transmisija, trumpa 2 400 mm ratų bazė, maksimalus 10 450 kg svoris ir naujausia tiksliojo ūkininkavimo technologija John Deere 6120M AutoPowr daro universalia mašina, galinčia atlikti pačias įvairiausias užduotis – nuo priekinio krautuvo darbų iki dirvos įdirbimo ar krovinių transportavimo.

Naujas gamintojas ir pirmasis alternatyviais degalais varomas traktorius

Geriausiu specialiosios paskirties traktoriumi pripažintas pirmą kartą konkurse dalyvavusios Austrijos kompanijos „Reform“ pasiūlytas išskirtinio dizaino ir judrumo Metrac H75 Pro modelis. Teleskopinį krautuvą primenantis traktorius turi žemą svorio centrą, hidrostatinę transmisiją ir galimybę vienu metu valdyti du padargus. Ypač išsiskiria šis traktorius savo galimybėmis dirbant šlaituose.

Dėl „Tvaraus traktoriaus 2022“ apdovanojimo varžėsi visi 14 šiųmečio konkurso dalyvių. Komisijos nariai pripažino, kad, siekiant ūkininkauti tvariau ir ekologiškiau, kol kas nė vienas konkurse dalyvaujantis traktorius neprilygsta New Holland T6.180 Methane Power – pirmajam pasaulyje alternatyviais degalais (metanu ar biometanu) varomam serijinės gamybos traktoriui. Tad metanu varomas traktorius – neabejotinai reikšmingas žemės ūkio technikos pramonės žingsnis į priekį.

Šis traktorius sukurtas panaudojus tradicinio New Holland T6 traktoriaus bazę. Darbui su dujomis pritaikytas ir 6,7 l darbinio tūrio (6 720 m3) 6 cilindrų FPT NEF dyzelinis variklis, generuojantis 145 AG vardinę (didžiausia – 159 AG) galią, esant 738 Nm maksimaliam sukimo momentui. Metanu varomo traktoriaus variklio savybės, įskaitant galią, sukimo momentą ir kitus parametrus, niekuo nenusileidžia įprastam dyzeliniam varikliui. Vienintelis išskirtinumas – turi uždegimo žvakes, o turbina – papildomą aušinimą skysčiu.

Šis traktorius minimaliai teršia aplinką, beveik neišskiria jokių degimo produktų, todėl gamtosauginiams reikalavimams užtikrinti jam nereikia papildomų technologijų (selektyvinio katalitinio redukavimo katalizatorių (SCR), naudojančių karbamido vandens tirpalą AdBlue). Be to, metanu varomą traktorių gana paprasta ir palyginti pigu eksploatuoti.

***

Pernai pagrindinį apdovanojimą pelnė ir „Metų traktoriumi 2021“ tapo Massey Ferguson 8S.265, geriausiu standartiniu traktoriumi pripažintas Valtra G135 Versu, geriausiu specialiosios paskirties – Fendt 211 V Vario, tvariu – Claas Axion 960 Cemos.