23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/11
Juostinio pesticidų purškimo įrangos techninė apžiūra
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Siekiant tausiai naudoti pesticidus, turi būti atliekama ir juostinio pesticidų purškimo įrangos, montuojamos ant sėjamųjų, sodinamųjų ar tarpueilių kultivatorių, techninė apžiūra.

Juostinio purškimo įrangos techninė apžiūra atliekama be ardymo, išskyrus atvejus, kai reikia išjungti kai kurias dalis, siekiant prijungti matavimo ar kontrolės prietaisus. Ji atliekama šiais būdais:

  • apžiūrint vizualiai ir įvertinant, ar įranga atitinka gamintojo taikytus reikalavimus;
  • tikrinant jos veikimą su švariu vandeniu;
  • matuojant reguliariai tikrinamais kontrolės prietaisais ir įrenginiais.

Patikrinimas turi būti atliekamas tokioje vietoje, kad nebūtų aplinkos ir vandens taršos rizikos. Tikrinant keletą įrangų vienoje vietoje privaloma naudotą vandenį surinkti ir grąžinti į rezervuarą.

Juostinio purškimo įrangos techninėms apžiūroms naudojama ši įranga ir prietaisai:

  • purkštukų debito matuoklis;
  • siurblio našumo tikrinimo prietaisas;
  • svarstyklės su ne mažesne kaip 5 g padalos verte;
  • ne žemesnės kaip pirmos klasės tikslumo manometras su 0,1 bar padalos verte;
  • graduoti indai, skirti atskirų purkštukų išpurkšto tirpalo tūriui matuoti, kurių talpa ne mažesnė kaip 2 000 ml, o padalos vertė – ne daugiau kaip 20 ml;
  • vandens surinkimo talpykla, skirta per apžiūrą naudojamam (išpurškiamam) vandeniui surinkti ir grąžinti į tikrinamos įrangos rezervuarą;
  • slėgio pulsavimų išlyginamojo įtaiso (pulsatoriaus) slėgio nustatymo manometras, skirtas pulsavimų išlyginamojo įtaiso slėgiui matuoti;
  • tachometras;
  • sekundmatis;
  • matavimo ruletė (metrinė liniuotė).

Siurblio našumo tikrinimo prietaisas, purkštukų debito matuoklis, manometrai ir svarstyklės turi turėti metrologinio įvertinimo dokumentus. Jie turi būti tikrinami periodiškai teisės aktų nustatyta tvarka (jei nėra reglamentuota, tikrinama kas 2 metai) ir nurodomas tinkamumo naudoti laikotarpis arba kito patikrinimo data.

Juostinio purškimo įrangos apžiūra turi būti atliekama kas 3 metus, išskyrus naują apdorojimo įrangą, kuri po jos įregistravimo be techninės apžiūros gali būti naudojama ne ilgiau kaip penkerius metus.

Patikroje turi dalyvauti tikrinamos juostinio purškimo įrangos savininkas arba jo įgaliotasis asmuo. Jei nenurodyta kitaip, juostinio pesticidų purškimo įranga tikrinama įprastu darbo režimu. Tikrinant juostinio purškimo įrangą daugiausia dėmesio skiriama aplinkosaugos aspektams.

Visi ant sėjamosios, sodinamosios ar tarpueilių kultivatoriaus sumontuotos juostinio pesticidų išpurškimo įrangos mazgai turi veikti, purškiamas tirpalas negali lašėti. Tirpalo rezervuaro dangtis turi būti sandarus ir be jokių skylių. Juostinio pesticidų išpurškimo įrangą turi būti galima lengvai sukalibruoti reikiamai normai.

Juostinio pesticidų išpurškimo įrangos tikrintini parametrai yra tie patys, kaip ir Apdorojimo augalų apsaugos produktais įrangos techninės apžiūros taisyklėse numatyti naudotiems lauko purkštuvams. Matavimai atliekami tik tikrinant siurblį, purkštukus ir manometrą. Pesticidų paskleidimo kokybė netikrinama. 

Pirminės apžiūros reikalavimai

Juostinio purškimo įrangos konstrukcija turi atitikti gamintojo taikytus reikalavimus ir užtikrinti, kad būtų saugi žmogaus sveikatai ir aplinkai, taip pat saugi bendro naudojimo keliuose ją transportuojant. Galimi neesminiai juostinio purškimo įrangos konstrukcijos pakeitimai, susiję su remonto darbais, detalių keitimu ar teisės aktų reikalavimų įgyvendinimu. Atlikti konstrukcijos pakeitimai neturi pabloginti juostinio purškimo įrangos saugos, eksploatacinių ar aplinkosauginių savybių. Nauja juostinio purškimo įranga turi būti pagaminta pagal reglamento ir jį atitinkančių darniųjų standartų reikalavimus. Ji privalo turėti aiškų ir neišblunkantį žymėjimą pagal Lietuvos standarto LST EN ISO 4254-6 7.2 papunkčio reikalavimus.

Juostinio pesticidų purškimo įranga techninei apžiūrai pateikiama švari, nuplauta iš išorės ir išvalyta iš vidaus, turi būti išplauti filtrai, žarnos, vamzdžiai ir kitos darbinės dalys. Iki techninės apžiūros turi būti pašalinti akivaizdžiai matomi arba žinomi juostinio purškimo įrangos trūkumai.

Juostinio purškimo įranga turi veikti patikimai ir būti tinkamai naudojama pagal paskirtį, užtikrinant, kad augalų apsaugos produktai būtų tiksliai dozuojami ir paskirstomi. Įrangos konstrukcija turi užtikrinti saugų jos užpildymą, ištuštinimą ir išvalymą be jokio nuotėkio, taip pat valdymą ir galimybę sustabdyti iš operatoriaus darbo vietos. Juostinio purškimo įranga turi turėti švaraus vandens talpyklą operatoriaus poreikiams, taip pat švaraus vandens talpyklą rezervuaro vidui ir kitoms purkštuvo dalims išplauti, kad panaudotą vandenį būtų galima išpurkšti lauke. Juostinio purškimo įranga privalo turėti sklendę įsiurbimo grandinėje, kad, remontuojant siurblį ir vamzdynus, tirpalas neištekėtų iš rezervuaro. Juostinio purškimo įrangos priežiūros ir užpildymo aikštelė, jeigu numatyta konstrukcijoje, turi būti saugi ir patogi.

Atskirų mazgų apžiūra ir patikra

Transmisija. Visos transmisijos dalys turi būti be defektų. Tikrinami tokie pavaros elementai kaip kardaninis velenas, grandinės, žvaigždutės, diržai, reduktoriai ir t. t. Darbo veleno ir tiekiamos galios jungties apsaugos mechanizmai turi būti tinkamai sumontuoti, be akivaizdžiai matomų susidėvėjimo žymių ir deformacijų. Apsauginiai įtaisai ir visos judančios ar besisukančios pavaros dalys turi nedaryti poveikio vieni kitiems ir nekelti pavojaus operatoriui. Būtina atkreipti dėmesį, ar neįtrūkę, nedeformuoti elektrinių pavarų kištukai, nesuspausti kabeliai, ar nėra atvirų laidų.

Hidraulinė sistema. Hidraulinės pavaros, vamzdžiai ir žarnos privalo būti sandarūs, be jokių matomų nuotėkių. Hidraulinės žarnos turi būti nepažeistos dėl abrazyvinių, pjovimo ar kirtimo poveikių, senėjimo įtrūkimų ir staigių lenkimų deformacijų. Hidrauliniai vamzdžiai turi būti apsaugoti ir be akivaizdžių korozijos žymių ar pažeidimų.

Rėmas ir užraktai. Struktūrinės dalys ir rėmas turi būti be liekamosios deformacijos, žymių korozijos ar kitų defektų, kurie galėtų turėti įtakos standumui ar mašinos stiprumui. Šis reikalavimas taip pat taikomas prikabinimo įrenginiui. Sulankstomų dalių užraktai turi užfiksuoti šias dalis jų funkcinėse pozicijose, ypač transporto padėtyje.

Nuotėkiai ir lašėjimas. Statinis nuotėkis tikrinamas pripildžius rezervuarą vandens iki jo vardinės talpos. Didelės talpos rezervuarai gali būti užpildomi iki pusės.

Dinaminio nuotėkio bandymas nepurškiant atliekamas purkštuvui veikiant didžiausiu leistinu slėgiu, esant uždarytiems paskirstymo vožtuvams; purškiant – purkštuvui arba naudojamiems purkštukams veikiant didžiausiu leistinu slėgiu, nustatytu jų gamintojo.

Nepaisant sijos padėties, joks konstrukcijos elementų apipurškimas ir lašėjimas nuo jų ar per juos neleistinas.

Siurblys. Siurblio našumas ir sukeliamas slėgis turi atitikti purkštuvo techninę charakteristiką. Siurblio našumas turi sudaryti ne mažiau kaip 90 proc. vardinio srauto, kurį nurodė purkštuvo gamintojas. Matavimai turi būti atlikti pasiekus vardinius sūkius ir 5 bar slėgį. Siurblio našumas turi būti pakankamas, kai purškiama didžiausio pralaidumo purkštukais ir didžiausiu purkštuvo ar purkštukų gamintojo rekomenduojamu slėgiu, esant įjungtam tirpalo maišikliui.

Siurblio pulsacijų išlyginimo įtaisas turi veikti, slėgio pulsacijos neturi viršyti 10 proc. darbinio slėgio.

Siurblio slėgio linijoje įrengtas apsauginis vožtuvas turi veikti patikimai ir užtikrinti didžiausią leistiną slėgį su ne didesne kaip 20 proc. nuokrypa. Siurblys ir oro kamera turi būti sandarūs.

Maišiklis. Purškiant su didžiausio našumo purkštukais turi veikti maišiklis, užtikrinantis, kad tirpalo koncentracija visame rezervuare būtų vienoda. Kai darbo veleno sūkių dažnis yra vardinis, o rezervuaras pripildytas iki pusės jo vardinės talpos, skysčio maišymas turi būti aiškiai matomas. Būtina atkreipti dėmesį, kad maišiklis būtų teisingai sumontuotas.

Rezervuaras. Rezervuaras ir užpildymo angos uždarymo dangtis turi likti sandarūs. Rezervuaro užpildymo angoje turi būti geros būklės filtravimo sietas. Rezervuare turi būti užtikrintas slėgio išlyginimas, taip pat privalo būti gerai matomas augalų apsaugos produktų lygio matuoklis (skalė).

Išleidžiant augalų apsaugos produktus iš rezervuaro, turi būti galimybė visą skystį surinkti neišlaistant ir nekeliant pavojaus operatoriui. Išleidimo įtaisas turi būti tvarkingas ir apsaugotas nuo savaiminio atsidarymo.

Jeigu purkštuvuose yra gamintojų numatyti augalų apsaugos priemonių įpylimo ir jų taros plovimo įtaisai, jie turi veikti.

Purkštuvo pripildymo įtaisas, jeigu numatytas konstrukcijoje, privalo turėti atbulinį vožtuvą, kuris turi veikti patikimai.

Matavimo, valdymo ir kontrolės įranga. Visi slėgio matavimo, valdymo ir kontrolės prietaisai turi veikti, būti sandarūs ir atitikti juostinio purškimo įrangos techninėse instrukcijose nurodytas charakteristikas.

Visa slėgio reguliavimo ir kontrolės įranga turi užtikrinti ne didesnį kaip ±10 proc. slėgio svyravimą siurbliui dirbant nominalių sūkių dažniu. Išjungus ir vėl įjungus purškimą, slėgis sistemoje turi grįžti į pradinę padėtį per 10 sekundžių.

Valdymo pultas turi būti įrengtas taip, kad operatorius galėtų matyti prietaisus ir valdyti apdorojimo įrangą. Leistini neesminiai trūkumai – valdymo ir kontrolės prietaisai įrengti ne visiškai patogiai, tačiau jie veikia gerai.

Manometro skalės ribos turi būti didesnės už nurodytą didžiausią purkštuvo išvystomą slėgį. Manometro skalės padalos vertė ne didesnė kaip 0,2 bar, kai matuojamas iki 5 bar slėgis.

Manometro korpuso skersmuo neturėtų būti mažesnis kaip 63 mm.

Manometro paklaida turi būti ne didesnė kaip:

  • ±0,2 bar esant darbiniam iki 2 bar slėgiui;
  • ±10 proc. faktinės matuojamo darbinio slėgio vertės, esant daugiau kaip 2 barams.

Vamzdynas. Vamzdžių ir žarnų sistema turi būti sandari ir sukonstruota taip, kad atlaikytų didžiausią leistiną darbinį slėgį ir visi purkštukai gautų pakankamą ir tolygų tirpalo kiekį. Leistini nedideli trūkumai – dalys gali drėkti, tačiau tirpalas neturi lašėti.

Žarnos neturi būti sulenktos, suspaustos arba įtrūkusios. Dirbant jos turi būti gerai pritvirtintos, nekliūti už kitų purkštuvo dalių ar būti apipurškiamos.

Filtrai. Įsiurbimo ir slėgio vamzdynuose turi būti bent po vieną filtrą, o jų akučių dydis turi atitikti purkštukų gamintojo nurodymus. Filtrai turi būti sandarūs ir nesugadinti. Purkštukų filtrai nėra laikomi slėgio vamzdyno filtrais. Išardomų filtrų įdėklai turi būti švarūs ir nepažeisti.

Purkštukai ir purškimas. Visi purkštukai, jų filtrai ir lašėjimą sulaikantys vožtuvai purkštuve turi būti tarpusavyje suderinti, to paties tipo, dydžio, medžiagos ir gamintojo.

Sustabdžius skysčio tiekimą į purkštukus, po 5 sekundžių iš jų neturi lašėti.

Purkštukai ant sėjamosios, sodinamosios ar tarpueilių kultivatoriaus sekcijos turi būti sumontuoti taip, kad tirpalo lašelius ant purškiamo paviršiaus būtų galima paskleisti tolygiai. Išpurškimo tolygumui nustatyti specialiais debitmačiais arba matavimo indais yra matuojami visų juostinio pesticidų purškimo įrangos purkštukų našumai. Kiekvieno purkštuko našumo paklaida neturi viršyti ±5 proc., palyginti su vidurkiu, arba ±10 proc. gamintojo nurodyto naujų purkštukų našumo, kai maksimalus srautas neviršija 1 l/min., arba ±15 proc., kai maksimalus srautas viršija 1 l/min.

***

Juostinio purškimo įranga – įtaisų, įskaitant jiems veikti būtinus purkštukus, manometrus, filtrus, sietus, rezervuarų valymo įtaisus ir kitas sudedamąsias dalis, visuma tam tikro pločio ruožams arba augalų eilėms apipurkšti cukrinių runkelių, bulvių ir lauko daržovių pasėliuose, siekiant sunaikinti kenksminguosius organizmus ir (ar) daryti poveikį augalų, augalinių produktų gyvybiniams procesams. Juostinio purškimo įranga gali būti montuojama ant sėjamųjų, sodinamųjų ar tarpueilių kultivatorių.

***

Turi būti tikrinama ant sėjamųjų, sodinamųjų ir tarpueilių kultivatorių montuojama juostinio purškimo įranga. Tikrinama tik juostinio pesticidų išpurškimo įranga, t. y. visos su purškiamuoju skysčiu kontaktuojančios dalys: siurblys, maišiklis, rezervuaras, valdymo įtaisai, žarnos ir purkštukai.