23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/08
Naujas karvių reprodukcinės funkcijos vertinimo žymuo
  • Urtė SIMONAVIČIŪTĖ, prof. dr. Vytuolis ŽILAITIS LSMU Veterinarijos akademija
  • Mano ūkis

Vienas iš būdų tenkinti pieno rinkos poreikius – veisti tik maksimalaus produktyvumo gyvulius. Tačiau tai riboja gyvūno fiziologija ir pašarų bazė. Dėl šių aplinkybių negali iš esmės padidėti karvių produktyvumas.

Aukštos produkcijos karvės dažniau serga medžiagų apykaitos ligomis ir pasižymi paveldimu polinkiu prasčiau apsivaisinti. Tai esminiai veiksniai, ribojantys galimybes karvių veisimui panaudoti įvairius biotechnologinius metodus (sinchronizaciją, seksuotą spermą, embrionų transplantaciją). Todėl ieškoma biologinių žymenų, leidžiančių vertinti karvės reprodukcinį pajėgumą, kad pagal juos būtų galima spręsti, kokios optimaliausios biotechnologinės priemonės.

Patikimas kiaušidžių rezervo biožymuo

Apie 2015 m. pastebėta, kad antimiulerinio hormono (AMH) koncentracija kraujyje siejasi su karvių kiaušidėse esančiais antraliniais folikulais – kiaušidžių rezervu. Kiaušidžių rezervas yra bendras sveikų oocitų ir folikulų skaičius moteriškosios lyties žinduolių kiaušidėse. Jis mažėja reprodukcinio gyvenimo eigoje ir niekada neregeneruoja (S. Succu, S. Sale ir kt., 2020).

Kiaušidžių rezervas taip pat atspindi reprodukcinį potencialą ir kiaušidžių gyvenimo trukmę, todėl jo įvertinimas turi lemiamos reikšmės moteriškosios lyties vaisingumo prognozei. Tai aktualu tiek žmonėms, tiek gyvūnams. Kadangi kiaušidžių rezervo tiesiogiai įvertinti negalima, žmonių medicinoje naudojami netiesioginiai žymenys, leidžiantys įvertinti antralinių folikulų skaičių (AFC). Šiandien patikimu kiaušidžių rezervo biožymeniu laikomas antimiulerinis hormonas. Pagal šį hormoną galima nustatyti kiaušidžių rezervo apimtį ir reprodukcinio amžiaus trukmę.

Veterinarijoje iki šiol taikomi karvių reprodukcinės būklės biologiniai žymenys nusako esamą gyvulio būklę. Tam tikros prognostinės reikšmės turi ir progesteronas. Po veršiavimosi sudaromi vadinamieji progesterono profiliai, pagal kuriuos galima orientuotis, ar karvės reprodukcinis pajėgumas atsikuria pagal fiziologinius dėsnius. Tačiau šių dienų veterinarinėje medicinoje progesteronas yra ne vienintelis biologinis žymuo. Jungtinėse Valstijose 2019 m. nustatyta, kad AMH yra hormonas, atspindintis karvių kiaušidžių rezervą, ir šio hormono koncentracija siejasi su gebėjimu produkuoti embrionus.

Šio hormono koncentracija taip pat siejasi su išgaunamų kiaušialąsčių, tinkamų in vitro procedūrai, skaičiumi ir su natyvių embrionų, tinkamų embrionų transplantacijai, išeiga.

Antimiulerinio hormono vaidmuo

AMH yra dimerinis glikoproteinas, kuris priklauso transformuojančio augimo faktoriaus beta (TGF-β) augimo ir diferenciacijos faktorių šeimai. Hormonas yra preantralinių ir mažų antralinių folikulų (≤ 4 mm) granuliozinėse ląstelėse, jį produkuoja antralinių folikulų kumuliuso ląstelės (Velásquez, A., Mellisho ir kt., 2018).

Manoma, kad AMH atlieka du pagrindinius funkcinius vaidmenis:

  • slopina pirminio folikulo iš folikulų sankaupos augimą (taip reguliuojamas reprodukcinis pajėgumas ir išvengiama ankstyvo kiaušidžių folikulo rezervo išsekimo);
  • indinius funkcinius vaidmenis: geba reguliuoti ir preantralinių, ir mažų antralinių folikulų reakciją į folikulus stimuliuojantį hormoną (FSH), taip moduliuojant folikulų vystymąsi (Dewailly D., Andersen CY ir kt., 2014).

Taip pat šis hormonas nuo pat lytinės sklaidos pradžios (vaikingumo pirmo trimestro pabaigos) dalyvauja formuojant patelės reprodukcinę sistemą.

Antimiulerinis hormonas pradedamas produkuoti iškart, kai folikulai subręsta iki preantralinių ir mažų antralinių folikulų fazės. Jo koncentracija ima mažėti, kai nuo FSH priklausomas folikulas (dominuojantis) progresuoja link preovuliacinės stadijos (F. Mossa, Jimenez-Krassel ir kt., 2017). Hormono koncentracija per pirmuosius du gyvenimo mėnesius didėja, pradeda mažėti sulaukus 5 mėn. amžiaus ir stabilizuojasi 8–9 mėn. amžiaus, maždaug per pirmąją ovuliaciją.

Galima manyti, kad galvijų AMH koncentracija didėja pirmaisiais gyvenimo mėnesiais ir stabilizuojasi iki lytinės brandos. Nors menka šio hormono dinamika egzistuoja, naujausi tyrimai rodo, kad AMH koncentracija lytinio ciklo metu kinta minimaliai ir atsikartoja per kiekvieną lytinį ciklą. Nustatytas statistinis ryšys tarp antralinių folikulų skaičiaus ir AMH koncentracijos. Pastebėta, kad karvės, turėjusios aukštą (≥ 0,25 ng/ml) ir vidutinį (nuo 0,1 iki < 0,25 ng/ml) AMH kiekį, turėjo gerokai daugiau antralinių folikulų negu tos, kurių AMH vertė buvo žema (< 0,1 ng/ml). Matyti, kad karvės, kurių kraujyje yra maža AMH koncentracija, turi nepakankamą besivystančių folikulų kiekį ir pasižymi sumažėjusia vaisa (Salvador S. Soquila, Claro N. Mingala, 2017). Karvės, kurių AFC kiekis optimalus, linkusios geriau apsivaisinti.

Apskritai pieninių veislių telyčių, turinčių daugiau negu 25 didesnius kaip 3 mm skersmens folikulus, vaisingumas prastesnis, palyginti su mažiau folikulų turinčiomis telyčiomis. Karvėms, kurių antralinių folikulų kiekis labai didelis, būdinga kiaušidžių anomalija, panaši į moterų, sergančių policistiniu kiaušidžių sindromu (angl. PCOS).

Karvės, kurių AFC yra 25 ir daugiau, gali būti brokuojamos dėl nevaisingumo. Tokių karvių, kurių AFC kiekis mažas (≤ 15 arba maža AMH koncentracija), oocitai būna prastesnės kokybės, yra susilpnėjęs theca, granuliozinių ir liuteininių ląstelių jautrumas FSH ir liuteinizuojančio hormono (LH) poveikiui, vadinasi, jų atsakas į stimuliaciją gonadotropinais (superovuliaciją) yra silpnesnis.

Karvių, kurių AMH koncentracija mažesnė, dažniau sutrinka embriono vystymasis ir produkuojama iš dalies mažesnė progesterono koncentracija per lytinį ciklą. Neadekvati AMH koncentracija lemia sumažėjusį gimdos svorį, mažesnį gimdos rago skersmenį, plonesnį endometriumo sluoksnį ankstyvosios diestrus stadijos metu. Tokių karvių mažesnė intrauterinio baltymo, atsakingo už ankstyvojo veršingumo atpažinimą, koncentracija.

Karvės su neadekvačia AMH koncentracija reprodukciniu požiūriu apskritai nenaudingos ir turėtų būti brokuojamos. AMH / AFC nustatymas galėtų būti vienas iš biologinių žymenų karvių reprodukcijos pajėgumui vertinti.

Norint naudoti AMH, būtina sukurti sistemą

AMH koncentracijos nustatymas yra patikimas AFC prognostinis rodiklis. Paprastai kraujas AMH koncentracijai nustatyti imamas iš kokcialinės venos (sin. uodegos vena) į kraujo serumo mėgintuvėlius. Mėgintuvėliai dedami ant ledo ir transportuojami į laboratoriją.

Šiandien sukurta įvairių galvijų AMH ELISA testų, kuriais galima nustatyti AMH koncentraciją nuo 0,5 ng/ml iki 2 240 pg/ml (2,24 ng/ml), o jautrumas siekia 0,04 pg/ml (0,00004 ng/ml). Šiuos testų rinkinius galima įsigyti ir naudoti ūkiuose esamuoju laiku arba paimtus mėginius išsiųsti analizei į laboratoriją.

Nors antimiulerinio hormono tyrimas laikomas puikiu prognostiniu vaisingumo rodikliu, tyrimo kaina išlieka gana aukšta – AMH koncentracijos nustatymo įkainiai svyruoja nuo 45 iki 52 eurų.

Norint praktikoje panaudoti AMH kaip karvių reprodukcinio pajėgumo biožymenį, būtina sukurti sistemą: hormoną susieti su gyvulio amžiumi, veisle, lytinio ciklo faze, kiaušialąsčių kokybe ir gebėjimu apsivaisinti. Karvių AMH stebėsena ypač aktuali optimizuojant pieno ūkį. Šis metodas leistų efektyviau vykdyti gyvulių selekciją, parinkti tinkamus priežiūros metodus ir spręsti ekologijos problemas.