23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/06
Eteriniai aliejai augalų apsaugai
  • Dr. Neringa RASIUKEVIČIŪTĖ, dr. Alma VALIUŠKAITĖ, Lina ŠERNAITĖ, Simona LUKOŠIŪTĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Nuolatinis cheminių pesticidų naudojimas sukelia įvairių sodo ir daržo augalų patogenų atsparumą. Daugelis augalų apsaugos produktų veikia ne tik žalinguosius organizmus, bet ir aplinką, gyvūnus ir žmones. Todėl mokslininkai ieško alternatyvių augalų apsaugos priemonių ir viena iš jų – eteriniai aliejai.

Biologinė augalų apsauga yra ekologiškų, aplinkai ir žmonėms netoksiškų ir efektyvių priemonių naudojimas, padedantis kovoti su kenkėjais ir kontroliuoti jų paplitimą. Biologiniai augalų apsaugos produktai yra saugūs, efektyvūs ir atitinka integruotos augalų apsaugos principus.

Biofungicidai – natūralios medžiagos, kurios gali būti naudojamos grybinių patogenų sukeltoms ligoms kontroliuoti. Jie taip pat leidžiami naudoti ekologiniuose ūkiuose. Biofungicidai yra perspektyvi alternatyva cheminiams fungicidams.

Augaluose gausu natūralių antrinių metabolitų, turinčių naudingų biologinių, cheminių, fiziologinių savybių. Šiuos metabolitus galima lengvai išskirti distiliacijos ar ekstrakcijos būdu. Eterinių aliejų sudėtyje yra veikliųjų medžiagų (terpenų, aldehidų, ketonų, fenolinių komponentų), kurias gamina augalai ir kurios slopina ar naikina augalų ligų sukėlėjus.

Šiuo metu žinoma apie 2 500 augalų rūšių, kaupiančių eterinius aliejus. Cheminė eterinių aliejų sudėtis ir kiekis priklauso nuo augalo rūšies, klimato sąlygų, kuriose jis augo, dirvožemio, derliaus nuėmimo laiko ir žaliavos paruošimo. Pagal cheminę sudėtį eteriniai aliejai yra sudaryti iš sudėtingų, skirtingų organinės klasės mišinių, jų sudėtyje yra angliavandenių ir oksiduotų jų darinių, junginių su azoto ir sieros grupėmis.

Eteriniai aliejai neturi neigiamo poveikio aplinkai, todėl gali išspręsti patogenų atsparumo pesticidams problemas ir sumažinti aplinkos užteršimą.

Siekiant nustatyti eterinių aliejų biofungicidinį poveikį, buvo atlikti in vitro tyrimai. Nustatyta, kad didžiausiu biofungicidiniu poveikiu nuo Botrytis cinerea patogeno pasižymėjo vaistinių čiobrelių eterinis aliejus (> 200 μl/L koncentracijos), taip pat blakinių kalendrų (800 μl/L koncentracijos) ir tikrųjų levandų (1 000 µl/L koncentracijos) eteriniai aliejai. Colletotrichum acutatum patogeną efektyviausiai slopino vaistinių čiobrelių (> 200 μl/L koncentracijos) ir tikrųjų levandų (1 000 µl/L koncentracijos) eteriniai aliejai. Fusarium graminearum efektyviausiai slopino taip pat vaistinių čiobrelių eterinis aliejus (> 200 μl/L koncentracijos), efektyvūs buvo ir blakinių kalendrų bei tikrųjų levandų eteriniai aliejai (1 000 µl/L koncentracijos).

Vaistinių čiobrelių, blakinių kalendrų ir tikrųjų levandų eteriniai aliejai pasižymi potencialiomis biofungicidinėmis savybėmis nuo Alternaria spp. patogenų. Geriausiu slopinamuoju Alternaria spp. poveikiu pasižymėjo vaistinių čiobrelių eterinis aliejus (> 200 μl/L koncentracijos), o tikrųjų levandų ir blakinių kalendrų eterinių aliejų efektyvios koncentracijos buvo didesnes negu 800 µl/L. Apibendrinus pirminius tyrimų rezultatus, galima teigti, kad eteriniai aliejai yra verti dėmesio augalų apsaugos produktai. Tyrimai tęsiami toliau, kad būtų galima galutinai įsitikinti eterinių aliejų efektyvumu.

Įgyvendinant Europos Sąjungos žaliojo kurso strategiją mažinti cheminių pesticidų naudojimą, reikia ieškoti naujų alternatyvių augalų apsaugos produktų. Lietuvoje taip pat daugėja registruotų biologinių augalų apsaugos produktų.

Registruotų produktų sąrašą kasmet reikia pasitikslinti Valstybinės augalininkystės tarnybos tinklalapyje, nes šis sąrašas nuolat kinta, taip pat baigiasi kai kurių produktų registracija.