23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/05
Tiesioginių sėjamųjų pasiūla
  • Prof. dr. Egidijus ŠARAUSKIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Sėjai į neįdirbtas dirvas reikalingos specialiai tam skirtos sėjamosios, kurių darbinės dalys, turinčios sąlytį su dirva ir augalinėmis liekanomis, būtų tinkamos konstrukcijos ir gerai atliktų savo darbą. Tad kokias tiesioginės sėjos mašinas ir sprendimus siūlo technikos gamintojai?

Kompanija „Horsch“ jau 30 metų kuria žemės ūkio mašinas. Nuo pat gamybos pradžios pagrindiniai jų mašinų gamybos argumentai buvo tokie: sumažinti kišimąsi į natūralius dirvožemio procesus, skatinti dirvožemio gyvybingumą, taupyti laiką ir išlaidas, atsižvelgiant į mažėjančias žemės ūkio produktų kainas.

Horsch Avatar SD yra tiesioginei sėjai skirtas sėjamųjų modelis, priskiriamas diskinių noragėlių tipui. Šios sėjamosios gaminamos įvairių darbinių pločių – nuo 4 iki 12 m. Didelė mašinų masė užtikrina diskinių noragėlių įsigilinimą į dirvą. Tvirtas noragėlių rėmas pašalina galimus judėjimus į šonus, tad noragėlis laikosi nustatyto sėjos gylio net ir esant nelygiam dirvos paviršiui. Už noragėlių esantys prispaudimo voleliai užspaudžia ir sutvirtina sėklų vagutę.

Avatar SD gamybai panaudota patirtis, įgyta kuriant Pronto sėjamąsias, pritaikytas šiuolaikinei tiesioginei sėjai. Noragėlių gylis kontroliuojamas naudojant guminę Pronto pakabą, tik didesnę ir tvirtesnę jos versiją, kadangi reikia užtikrinti tinkamą noragėlių spaudimą į dirvą. Tarpai tarp eilučių siauresnio darbinio pločio sėjamosiose yra 16,7 cm, platesnio (12 m) – 25 centimetrai. Mašina valdoma ir stebima naudojant standartinį Isobus terminalą.

Tiesioginė sėja su tridiskiais noragėliais

Horsch Pronto NT serija gamintoja plečia modelių pasirinkimą 6, 8 ir 9 m darbinio pločio sėjamosiomis. Šios mašinos leidžia kokybiškai dirbti tiek minimaliai įdirbtose mulčiuotose dirvose, tiek ir sėjant tiesiai į ražieną. Naudojami TurboDisc dvidiskiai noragėliai kartu su priekyje jų sumontuotais gofruotais pjovimo diskais, kurie pjauna šiaudus ir kitą organinę medžiagą, o dirvą veikia tik ties sėklų eilutėmis.

Sėkladėžė talpina 4 000 l sėklų, o su papildomu dvigubos sėkladėžės variantu padidėja iki 5 000 l. Sėklos ir trąšos gali būti išberiamos vienu metu. Esant labai sudėtingoms klimatinėms sąlygoms, kai gali kilti problemų užtikrinant reikiamą darbinį gylį, ant rėmo gali būti įrengiamas papildomas iki 1 400 kg svoris. Sėjamosios pritaikytos sėti 20 cm tarpais tarp eilučių ir gali dirbti važiuojant iki 20 km/val. greičiu. Papildomai įsigijus mikrogranulių įrangą, atliekant vieną technologinę operaciją galima dozuoti net tris skirtingas medžiagas (sėklas, trąšas, mikrogranules).

Juostinio žemės dirbimo ir sėjos mašinų Horsch Focus seriją papildė kompaktiška 3 m darbinio pločio versija, kuri nuo didesnio pločio sėjamųjų skiriasi sėklų ir trąšų talpomis. Šioms medžiagoms skirta talpa yra 3 500 l santykiu 60:40. Jeigu reikalinga talpa trečiai medžiagai, ji gali būti sumontuojama papildomai. Darbinis greitis nuo 10 km/val. ir daugiau. Sėjamajai traukti reikia 250 AG pajėgumo traktoriaus.

Diskų pasvirimo kampo reikšmė

Įmonė „JJ Dabekausen BV“ perėmė Didžiojoje Britanijoje gamintų Weaving GD sėjamųjų pardavimus ir priežiūrą visoje Vokietijoje. Tiesioginės sėjos sėjamoji Weaving GD 3000M yra 3 m darbinio pločio, 2 500 kg masės, sėkladėžės talpa 1 600 l ir sėja 16,6 cm tarpueiliais. Traktoriaus galios poreikis prasideda nuo 120 AG. Sėjos norma greitai ir lengvai sureguliuojama naudojant tūrinę dozavimo sistemą ir RDS Artemis Lite valdymo elementus.

Weaving GD sėjamosiose naudojami didelio skersmens dvidiskiai noragėliai, kurie montuojami pasvirę 15° kampu. Ši patentuota konstrukcija neleidžia sutankinti sėklų vagučių ir užtikrina patikimą išbrėžtos vagutės užžėrimą bet kokiomis sąlygomis. Gamintojos teigimu, kiekvieno noragėlio atskiras spaudimas iki 300 kg, kurį sukuria uždara hidraulinė sistema, leidžia užtikrinti tolygų sėjos gylį įvairiomis sąlygomis. Weaving GD yra tinkamos sėti tiesiai į ražieną, mulčiuotose ir įdirbtose dirvose.

Australiška patirtis Europoje

Prieš keletą metų Prancūzijos kompanija „Agrisem“, sujungusi savo pajėgas su žemės ūkio technikos gamintoja SLY, pradėjo rinkai siūlyti Boss prekės ženklo tiesioginės sėjos sėjamąsias. Iš pradžių šios mašinos buvo kuriamos Australijoje, tačiau SLY bendradarbiavimas su Boss gamintojais sudarė galimybes jas pritaikyti Europos rinkai.

Boss sėjamųjų konstrukcijos skiriamasis bruožas yra pasviręs viendiskis noragėlis, kuris dėl savo geometrinių parametrų lengvai įsigilina į dirvą ir ją pjauna. Dėl šios priežasties tiesioginei sėjai pakanka gana nedidelės noragėlių spaudimo į dirvą jėgos. Kampu dirbantys diskai nesuspaudžia šoninių sėklų vagutės sienelių ir leidžia išsaugoti švarią, be augalinių liekanų, sėklų guoliavietę. Kampu išbrėžta sėklų vagutė lengvai užspaudžiama prispaudimo voleliu net ir esant nepalankioms klimatinėms sąlygoms. Sėklos, įterptos į nesuspaustą ir praėjusio derliaus liekanomis neužterštą dirvą, turi geras dygimo, šaknų vystymosi ir augimo sąlygas.

Įvairioms sąlygoms pritaikytos mašinos

Tik labai maža dalis sėjos mašinas gaminančių kompanijų savo asortimente turi sėjamųjų modelių, skirtų vien tik tiesioginei sėjai. Didžioji dauguma gamina universalias sėjos mašinas, kurias galima taikyti skirtingoms dirvoms įvairiomis sąlygomis. Pavyzdžiui, vienos iš tokių yra Köckerling Ultima sėjamosios, kurių panaudojimo galimybės yra plačios – nuo sėjos į tradiciškai įdirbtas dirvas iki sėjos į ražieną.

Techniniu požiūriu Ultima sėjamosiose sumontuoti kaltiniai noragėliai, kurie dėl priekyje esančio kopijavimo ratuko geba tiksliai įterpti sėklas net ir esant netolygiam dirvos paviršiui ar dideliam darbiniam greičiui. Kaltiniai 6 cm pločio noragėliai brėžia plačias vagutes, kuriose sėklos pasiskirsto pakrikai apie 4 cm pločio ruože. Tarpueilis yra 18 cm. Paskui kiekvieną noragėlį seka žiedinis U profilio volas, sutankinantis pasėtus ruožus, kad būtų užtikrinamas tinkamas vandens kilimas dirvožemio kapiliariniu tinklu. Sėklų įterpimo gylis reguliuojamas centralizuotai, naudojant hidraulinius cilindrus ir greitai prisitaikant prie skirtingų dirvos paviršiaus sąlygų. Kopijuojantys sėjamųjų atraminiai ratukai laiko apie 70 proc. mašinos svorio. Ultima sėjamąsias galima naudoti ir tiesioginei sėjai sausomis sąlygomis. Didelis apie 240 kg spaudimas į kiekvieną noragėlį leidžia išlaikyti tinkamą sėklų įterpimo gylį.

Kiekvienai situacijai tinkamas noragėlis

Gamintoja „Gaspardo“ siūlo platų sėjamųjų asortimentą, kuris gali patenkinti įvairius žemdirbių poreikius ir tinka skirtingų savybių dirvoms. Tiesioginei sėjai skirtos sėjamosios gaminamos standžios ir sulankstomos, tiek su mechaniniais, tiek ir su pneumomechaniniais sėjamaisiais aparatais (sėklų dozatoriais). Sėjamųjų konstrukcija sudaro galimybę užtikrinti didelį slėgį noragėliams (iki 260 kg vienam noragėliui), o tai leidžia lengvai išbrėžti sėjos vagutę net ir esant kietam dirvos paviršiui.

Atsižvelgiant į darbo sąlygas, Gaspardo sėjamosiose gali būti montuojami skirtingų ašmenų diskiniai noragėliai, kurių storis 6 mm, skersmuo 475 mm. Sausose ir kietose dirvose naudojami lygių ašmenų, minkštose ir smėlingose – gilių išpjovų, o labai drėgnose dirvose – seklių išpjovų diskiniai noragėliai. Siekiant optimizuoti sėklų sudygimo sąlygas neįdirbtose dirvose ir sumažinti traukos jėgos poreikį, diskiniai noragėliai statomi 2o posvyrio kampais su horizontalia ir vertikalia ašimis.

Švediškų mašinų pasirinkimas

Sprendžiant tiesioginės sėjos technologijoje kylančias problemas vienas iš svarbiausių sprendimo įrankių yra tinkamai parinkta augalų sėjomaina. Bet kai kurioms problemoms, kuriose susiduriama su šliaužiančiais gyviais ir gausiomis pabiromis, spręsti vien tik sėjomainos gali ir neužtekti. Tuomet atsiranda būtinybė naudoti chemines medžiagas. O tai jau nepageidaujamas neigiamas poveikis aplinkai. Kitai svarbiai problemai – sutankinto dirvožemio ir sunkios žemės ūkio technikos ratų paliktoms vėžėms – spręsti tiesioginės sėjos technologijoje gali būti naudojamos fiksuotos technologinės vėžės.

Įmonės „Väderstad“ gaminamos sėjamosios pasižymi tuo, kad turi plačią gamą pirminio žemės dirbimo darbinių įrenginių, montuojamų prieš sėjos noragėlius. Spirit 600C modeliuose gali būti Cross- Board Heavy lygintuvai, Fix arba Nordic diskai, vėžių purentuvai ir kt. Fix versijoje tręšimo noragėliai sumontuoti pirminio žemės dirbimo įrenginyje, papildomai neapkraunant traktoriaus. Prieš kiekvieną sėklų eilutę trąšos įterpiamos 5 cm pločio ruože su 12,5 cm tarpais. Trąšų įterpimo gylis, atsižvelgiant į dirvos būklę, reguliuojamas iš traktoriaus kabinos. Nordic versija turi nuožmaus profilio diskinius trąšų noragėlius, kurie įspausdami dirvą išberia trąšas tarpuose tarp sėklų eilučių 25 cm tarpueiliais.

Spirit sėjamosiose sumontuoti 380 cm skersmens diskiniai sėjamieji noragėliai, kurie, kad užtikrintų vienodą sėklų gylį kalvotose vietose ir skirtingo kietumo dirvose, turi aktyvią noragėlių ir šoninių sekcijų slėgio valdymo funkciją. Pasikeitusį lauko reljefą ar dirvožemio savybių sąlygas nustato hidraulinėje sistemoje sumontuoti jutikliai, kurie perduoda signalą, kad iš karto būtų kompensuojamas hidraulinio slėgio padidėjimas arba sumažėjimas. Taip ši sistema palaiko nustatytą noragėlių ir šoninių sekcijų slėgį, nepriklausomai nuo besikeičiančių laukų nelygumų.

Sėjamosiose Spirit įdiegta per iPad planšetę valdoma sistema Väderstad EControl. Ši sėjos proceso stebėjimo, kontrolės ir kalibravimo valdymo sistema leidžia realiu laiku nuotoliniu būdu reguliuoti pirminio žemės dirbimo įrenginių ir sėjos noragėlių darbinį gylį bei užžertuvus. Väderstad E-Control bevieliu ryšiu jungiasi prie sėjamosios ir užtikrina prieigą prie jos duomenų ir funkcijų valdymo.

Trijų eilių noragėliai ir valdymo sistema

Kompanijos „Amazone“ Cayena sėjamųjų modeliuose naudojami TineTeC noragėliai, išdėstyti trimis eilėmis. Noragėlių tvirtinimo pakaboje įrengti guminiai įdėklai, leidžiantys vibruoti ir pasislinkti keliomis kryptimis. Cayena 6001 sėjamosiose montuojami 36 kaltiniai noragėliai, brėžiantys sėklų įterpimo vagutes 16,6 cm tarpueiliais. Nors atstumai tarp noragėlių ir nedideli, tačiau noragėlių tvirtinimo elementai leidžia kokybiškai dirbti ražienose ir akmenuotose dirvose. Sėklos dozuojamos elektrine pavara varomais ritininiais sėjamaisiais aparatais.

Siekiant taupyti sėklas ir didinti darbo našumą, „Amazone“ sėjamosiose naudojama GPS-Switch valdymo sistema. Tai labai svarbu galulaukėse, kai taikant įprastinį sėjamosios mazgų išjungimo ir sėjamosios darbinių dalių pakėlimo būdą dalis sėklų lieka ant dirvos paviršiaus, o išjungiant ne vienoje linijoje dalis ploto lauko gale būna užsėjama po du kartus, dalis – gali ir išvis būti neužsėta. Tokių problemų lengvai pavyksta išvengti taikant GPS-Switch.

Lietuviška konstrukcija

Lietuviškos žemės ūkio technikos gamintoja „Laumetris“ siūlo žemdirbiams DPL mašinas, skirtas rapsams sėti į ražieną. Šiose mašinose priekyje sumontuoti išpjaustytų ašmenų diskiniai peiliai, kuriais siekiama perpjauti ir nužerti praėjusio derliaus augalines liekanas. Už jų sukonstruoti kaltiniai sparnuoti noragai, galintys į dirvą įsigilinti iki 30 cm ir iš gilesnių sluoksnių į paviršių iškelti drėgnesnę dirvą, į kurią gali būti įterpiamos ir skystos trąšos.

Žiediniai U profilio volai sutankina dirvos paviršių ir paruošia sėklų guoliavietę. APV pneumomechaninė sėjamoji su automatiniu sėjos normos reguliavimu diskiniais noragėliais įterpia sėklas į dirvą, o už jų esantys voleliai jas prispaudžia, kad būtų užtikrintas geras sėklos ir dirvos kontaktas. Darbui su šiomis mašinomis, atsižvelgiant į darbinį plotį, reikia nuo 160 iki 400 AG traktoriaus.