23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/05
Medienos smulkintuvai: į ką atkreipti dėmesį prieš įsigyjant
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Smulkintuvas – tai vienos operacijos medienos apdirbimo mašina, kuri ją pjausto skersai arba įstrižai plaušų. Į ką svarbu atkreipti dėmesį, renkantis medienos smulkintuvą?

Pagal konstrukciją smulkintuvai skirstomi į diskinius, būgninius sraigtinius ir mentinius. Pagal sujungimą su jėgos mašina jie gali būti pakabinamieji, prikabinamieji ir savaeigiai.

Diskinio smulkintuvo darbinė dalis yra diskas, besisukantis 300–2 400 sūkių per minutę dažniu, su peiliais, kurių gali būti nuo 2 iki 16. Smulkinama medžiaga tiekiama įstrižai arba statmenai diskui. Šio tipo smulkintuvų privalumas – gera skiedrų kokybė ir nedidelis galios poreikis.

Būgninio smulkintuvo darbinė dalis – 250–2 000 mm skersmens būgnas su 2 arba 4 peiliais. Smulkinamoji medžiaga tiekiama statmenai būgno sukimosi ašiai. Privalumas – plati įtraukimo anga kreiviems medžiams.

Sraigtiniuose smulkintuvuose darbinė dalis yra sraigė. Ji smulkinamą medžiagą įtraukia, susmulkina ir išmeta skiedras. Privalumas – mažas galios poreikis ir paprasta konstrukcija.

Mentiniai smulkintuvai skirti stambioms medienos skiedroms gaminti. Jų darbinė dalis – besisukančios mentės. Smulkinamoji medžiaga tiekiama statmenai rotoriaus sukimosi ašiai.

Smulkintuvų pavara gali būti mechaninė, sukama nuo traktoriaus GTV, hidraulinė arba sukama nuo savojo vidaus degimo ar elektros variklio. Smulkinama medžiaga gali būti tiekiama rankiniu būdu arba manipuliatoriumi su griebtuvais. Ji gali būti įtraukiama savaime dėl sunkio jėgos (piltuvai, loviai) arba priverstiniu būdu (ritinėliai, grandininiai transporteriai, sraigės ašmenys). Skiedros gali būti transportuojamos savitaka dėl sunkio jėgos (atidarant korpuso dugną), mechaninėmis priemonėmis (prie smulkinimo disko pritvirtintomis mentėmis) arba pneumatiniu būdu (ventiliatoriumi). Skiedros dažniausiai surenkamos į konteinerius. Kad į medienos skiedras nepatektų nepageidaujamų medžiagų, naudojami metalo detektoriai.

Medienos skiedrų kokybė priklauso nuo:

  • pirminės medžiagos (nugenėta / nužievinta, spalvos pasikeitimai, puvėsiai, nešvarumai, drėgnumas ir pan.);
  • smulkinimo principo;
  • smulkinimo peilių skaičiaus, jų pastatymo ir aštrumo;
  • smulkinamos medžiagos pastūmos greičio;
  • smulkinimo aparato sūkių dažnio.

Pageidautini skiedrų matmenys: ilgis – 40–50 mm ± 10–20 proc., plotis – 25–40 mm ± 10–20 proc., aukštis – 15–25 mm ± 10–20 proc.

Smulkintuvų tipai

Pakabinamąjį diskinį smulkintuvą sudaro korpusas su smulkinimo aparatu, pakabinimo įtaisas, smulkinamos medžiagos įtraukimo anga su dantytais ritinėliais, skiedrų išmetimo kanalas su kreipikliu ir apsauginis įtaisas.

Prikabinamąjį būgninį smulkintuvą sudaro prikabinimo įtaisas, grąžulas, rėmas, smulkinamos medžiagos tiekimo įtaisas, būgninis smulkinimo aparatas susietu, skiedrų išmetimo kanalas su rotoriumi bei kreipikliu ir manipuliatorius.

Savaeigį smulkintuvą sudaro variklis, ratinė važiuoklė, kabina su valdymo įtaisais, smulkinimo aparatas, smulkinamos medžiagos įtraukimo įtaisas, manipuliatorius su griebtuvais ir skiedrų išmetimo kanalas su kreipikliu. Jie išsiskiria našumu ir labai lanksčiu panaudojimu.

Pavyzdžiui, savaeigio medienos smulkintuvo Albach Diamant 2000 variklio galia gali būti net iki 768 AG. Smulkinamos medžiagos įtraukimo angos plotis – 1 230 mm, o aukštis – net 980 mm. Maksimalus smulkinamo rąsto skersmuo – net apie 1 000 mm. Smulkintuvo našumas – iki 330 m3 per valandą. Dėl specialiai šiai mašinai sukurtos kompiuterinės programos paspaudus tik vieną mygtuką per 20 sekundžių savaeigis medienos smulkintuvas pasiruošia dirbti arba pervažiuoti į kitą vietą. Operatorius iš kabinos puikiausiai mato manipuliatorių, rąstų tiekimo stalą ir skiedrų išmetimo kanalą. Smūgius ir vibracijas kabinoje iki minimumo sumažina pneumatiniai amortizatoriai. Atramos užtikrina stabilią mašinos darbinę padėtį ir esant maksimaliam apkrauto manipuliatoriaus siekiui. Priekinėje dalyje po kabina įrengtose daiktadėžėse galima sudėti svarbiausias atsargines dalis ir įrankius, kad vietoje būtų galima atlikti einamojo remonto ir priežiūros darbus. Labai paprasta pasiekti smulkinimo aparato mazgus (priešpeilį, skiedrų transportavimo sraiges ir išmetimo įtaisą).

Šildomą ir klimatizuotą savaeigio medienos smulkintuvo Albach Diamant 2000 kabiną galima pakelti net į 4,8 m aukštį. Operatoriui užtikrinamas optimalus darbinės zonos vaizdas. Mašinos valdymo elementai išdėstyti abiejose patogios apsukamos operatoriaus kėdės pusėse.

Spalvotame liečiamame valdymo pulto ekrane galima greitai rasti norimą informaciją apie aktualią mašinos būklę. Smulkintuvo operatorius gali prisiderinti klavišų išdėstymą valdymo pulto ekrane, komandas daugiafunkcėse valdymo rankenose ir jų jautrumą. Į USB atmintinę galima įrašyti mašinos našumo ir atliktų darbų duomenis.

Smulkinimo būgno patobulinimai ir optimizuotas valdymas kompiuterine programa Albach Diamant serijos smulkintuvuose sumažina smulkių skiedrų kiekį ir energijos sąnaudas. Dėl naujo smulkinamos medžiagos tiekimo stalo sulankstymo mechanizmo mašinos plotis sumažėjo net 45 cm. Smulkinimo būgnas, atsižvelgiant į mašinos naudojimo tikslą, gali turėti 6, 8 arba 12 peilių. Balansavimo svoriai, naudojant 6 arba 8 peilius, užtikrina simetrišką masių pasiskirstymą, sklandų ir tausojantį pjovimo procesą. Smulkintuvo universalumą garantuoja reguliuojamas tarpas tarp būgno peilių ir priešpeilio ir didelis sietų pasirinkimas. Į smulkinimo aparatą patekus pašaliniams daiktams (pvz., metalui), nuostolius sumažina automatiškai atsilenkiantis priešpeilis. Intensyviau dylančios skiedrų išmetimo rotoriaus ir kanalo detalės gaminamos iš labai atsparios dilimui plieninės skardos Hardox 400, todėl priežiūros išlaidos yra minimalios.

Organizuoti medienos kapotinių išvežimą yra paprasta, nes skiedrų išmetimo kanalas gali būti pakeliamas į 3,1 m aukštį ir pasukamas net 240° kampu. Albach Diamant serijos savaeigiuose medienos smulkintuvuose skiedros gali būti išmetamos keliomis kryptimis: per operatoriaus kabiną, per variklio pusę ir į šonus. Taigi, vienu metu galima naudoti kelias transporto priemones. Kai transporto priemonės mažiau laiko sugaišta manevruodamos prie smulkintuvo, didėja jo našumas. Smulkinimo būgnas, sveriantis 2,4 t, vienodai lengvai apdoroja ir stambius rąstus, ir smulkias šakas. Nuolat tobulinant smulkinimo būgno geometriją, sumažėjo smulkių skiedrų kiekis, o smulkintuvo darbo našumas padidėjo 15 proc. Smulkinamoji medžiaga be kliūčių tiekiama per 1 230 mm pločio ir 980 mm aukščio įtraukimo angą.

Dėl naujos pavaros mechanizmo koncepcijos savaeigiai medienos smulkintuvai Albach Diamant 2000 viešaisiais keliais gali važiuoti net 70 km/val. greičiu. Būtiną saugumą stabdant užtikrina stabdžių antiblokavimo sistema (ABS). Taigi, šios mašinos savo darbo vietą gali pasiekti ir greitkeliais. Važiuojant viešaisiais keliais, antra pavara įjungiama automatiškai, o didelį manevringumą užtikrina daugiau kaip 30° laipsnių galintys pasisukti priekiniai ratai. Vairuojami visi ratai, o savaeigio medienos smulkintuvo plotis tik 2,55 m, todėl mašina išlieka gana manevringa ir sunkiai pasiekiamose vietovėse. 10,34 m ilgio ir apie 31 t sveriančios mašinos posūkio spindulys tik 8,50 m. Manipuliatoriaus siekis 10 m, o pasisukimo kampas 275°.

Renkantis medienos smulkintuvą yra svarbu:

  • smulkinimo aparato ir pjaunančių darbinių dalių tipas;
  • pavara;
  • sietų skersinių plotis ir akučių dydis;
  • skiedrų išmetimo latakas ir metiklis;
  • smulkinamos medžiagos tiekimo įtaisas.

Smulkinamoji medžiaga ir konstrukciniai sprendimai

Renkantis smulkintuvo tipą, reikėtų įvertinti, ką reikės smulkinti, t. y. daug rąstų ar šakų ir medžių viršūnių. Taip pat svarbu ir medienos rūšis. Kitas klausimas yra pavaros galia. Apskritai galios tiekimo veleno (GTV) sukamų medienos smulkintuvų su manipuliatoriais maksimalus smulkinamos medžiagos įtraukimo angos aukštis yra nuo 40 iki 80 cm. Tuomet minimali reikalinga galia kinta nuo 100 iki 200 kW. Smulkinant rąstus, pavaros galia turėtų būti didesnė už nurodytą minimalią.

Kadangi smulkintuvuose visa pavaros galia perduodama kardaniniu velenu, renkantis naudotą mašiną, reikėtų patikrinti lankstų laisvumą ir riebokšlių būklę. Dirbant reikėtų pasistengti, kad traktorius stovėtų galimai tiesiau prieš mašiną. Smulkinimo būgnas sukamas plokščiu diržu arba atskirais trapeciniais diržais. Be to, diržinė pavara saugo smulkinimo būgną nuo perkrovų. Todėl, renkantis naudotą smulkintuvą, yra svarbu patikrinti, ar ant diržų nėra blizgančių vietų ir įtrūkimų. Kitas plokščių arba trapecinių diržų priešas yra pačios skiedros. Todėl apdanga turėtų būti sandari ir po diržais neturėtų būti jokių skiedrų sankaupų.

Smulkinimo būgnas – pagrindinis smulkintuvo mazgas. Naudotuose smulkintuvuose jį galima apžiūrėti, atidarius būgno dangtį. Atsižvelgiant į gamintoją ir smulkintuvo dydį, 1,20 m pločio būgnų skersmenys varijuoja nuo 60 iki 85 cm. Būgnas turėtų suktis be pastebimų vibracijų, neturėtų matytis įtrūkimų arba išdilimo požymių. Kad būgnas nesidėvėtų dėl smulkinamos medžiagos, gamintojai (pvz., firma „Eschlböck“) tarp smulkinimo būgno diskų montuoja keičiamus dangalus, kuriuos galima ir privirinti. Tas pats galioja ir mažiems kreipikliams, kurie neleidžia skiedroms kauptis išoriniuose sietų kraštuose. Labiausiai smulkintuvai dėvisi patekus purvui ir žemėms.

Kitas svarbus klausimas yra smulkinimo būgno pjaunančių darbinių dalių tipas. Daugiau kaip 90 proc. atvejų naudojama lanksčiai įtvirtintų peilių sistema. Lanksčiai įtvirtintus peilius lengva prižiūrėti ir paprasčiau pakeisti.

Be to, prieš keičiant, juos galima vieną ar du kartus pagaląsti kampiniu šlifuokliu. Tačiau po keleto tūkstančių darbo valandų gali išsidėvėti ir lanksčiai įtvirtintų peilių laikikliai, prisukami varžtais. Kad peiliai būtų pritvirtinti patikimai, laikiklius taip pat reikia pakeisti laiku.

Kita alternatyva yra standžiai įtvirtinti peiliai. Jie labiausiai tinka kietųjų lapuočių rąstams smulkinti arba ilgą laiką dirbti minusinėje temperatūroje. Siekiant išsaugoti peilių kietumą, jie užgalandami specialiu įtaisu neįkaitinant. Todėl darbines dalis reikia reguliariai sureguliuoti, nes standžiai įtvirtinti peiliai naudojami daug ilgiau negu pigesni lanksčiai įtvirtinti.

Priklausomai nuo smulkinamosios medžiagos, labai svarbu ir darbinių dalių išdėstymas. Atskiras darbines dalis tolygiai paskirsčius ant smulkinimo būgno, jis dirbs ramiai, be smūgių. Toks išdėstymas yra lengvas ir apsimoka, visų pirma, iš rąstų gaminant stambias skiedras pramoniniams įrenginiams. Jei perdirbama daug medžių viršūnių ir šakų bei krūmų, per ilgų ir smulkių skiedrų dalį galima sumažinti, naudojant dvigubus peilius.

Per ilgų ir smulkių skiedrų kiekis priklauso ir nuo sietų. Apskritai svarbu yra sieto skersinių plotis ir akučių dydis. Pavyzdžiui, didelės, apie 5 x 5 cm dydžio, akutės labiau tinka stambesnei smulkinamai medžiagai, nes ji praeina greičiau. Kad nebūtų per ilgų skiedrų, stambių sietų skersiniai turėtų būti platūs. Tuomet per ilgi gabalėliai prasiskverbdami išsitiesina ir peiliai juos perpjauna pakartotinai.

Renkantis naudotą smulkintuvą, reikėtų patikrinti sieto išsidėvėjimą, nes naujas kainuoja apie 600 Eur. Pirštais atsargiai palieskite sieto pjovimo briaunas. Jei jos suapvalėjusios ar išlūžinėjusios, sietus reikia pakeisti. Kai kuriuose smulkintuvuose sietus galima apsukti 180° kampu ir naudoti iš kitos pusės. Geriausia apie tai paklausti buvusio mašinos savininko. Privalumas, jei kartu su smulkintuvu yra parduodami ir įvairaus dydžio sietai.

Smulkinimo kokybei įtakos turi ne tik sietai, bet ir nusidėvėjusios priešpeilio briaunos. Apžiūrėkite, ar už būgno esančiame priešpeilyje nėra išlūžimų ar didelių užapvalėjimų. Naujesniuose smulkintuvuose priešpeilis yra padalytas į keletą segmentų, kuriuos galima pakeisti ištraukiant. Senesnėse mašinose dažniausiai būna vienas ilgas priešpeilis, kurį galima ištraukti iš priekio. Tačiau apvirinti priešpeilių ašmenis nerekomenduojama, nes dėl karščio keičiasi sukietintos medžiagos struktūra. Be to, ašmenys turi būti tolygūs, kad visur būtų užtikrinamas apie 1 mm tarpelis nuo peilių.

Renkantis naudotą smulkintuvą, rekomenduojama apžiūrėti skiedrų išmetimo lataką ir metiklį, kuris pasiekiamas atidarius skardinį dangtelį dešinėje pusėje, greta smulkinimo aparato šachtos. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti skiedrų metiklio mentėms. Jei jų apatinės briaunos stipriai nudilusios ar net išlūžinėjusios, mažėja skiedrų išmetimo našumas ir atitinkamai smulkintuvo pralaidumas. Kad skiedrų metiklio mentės būtų naudojamos ilgiau, jos yra apvirinamos.

Priklausomai nuo smulkintuvo, skiedrų metiklio pavaros koncepcijos skiriasi. Firma „Eschlböck“ naudoja kitą diržinę pavarą galinėje smulkintuvo dalyje, kurią, kaip ir pagrindinę pavarą, reikia kruopščiai patikrinti. Firmos „Jenz“ medienos smulkintuvuose skiedrų metiklis sukamas hidrauliniu būdu, tai leidžia reguliuoti sūkius ir skiedrų numetimo atstumą. „Heizohack“ smulkintuvuose skiedrų išmetimo mentės montuojamos ant smulkinimo būgno smagračio. Nėra jokios papildomos pavaros, nes metiklio sūkiai fiksuoti su smulkinimo būgno sukimosi dažniu.

Skiedrų išmetimo lataką taip pat veikia vibracijos ir jis nuolat dėvisi dėl abrazyvinio skiedrų poveikio. Nuleidus lataką žemyn, pajudinant galima patikrinti posūkių vainiko ašinį laisvumą ir, pažvelgus į vidų, surasti susidėvėjusias skardas.

Įsigyjant naudotas mašinas labai svarbu atidžiai apžiūrėti smulkinamos medžiagos tiekimo įtaiso grandininio transporterio būklę, nes jį pakeisti yra brangu. Apžiūrėkite, kaip atrodo transporterio paviršius. Jei kraštai sulenkti ar matosi smūgių pėdsakų, dažniausiai tai yra neatsargaus darbo su manipuliatoriumi požymiai. Tačiau svarbesnė yra vidinė pusė. Jei stipriai susitraukę ar net nulūžę skersiniai ties varančiųjų žvaigždučių taku, vadinasi, ilgai netruks, kol jie užstrigs. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį, ar nesulenkti ir sukasi transporterio ritinėliai. Išsidėvėjimo požymių matyti ritinėlių išorėje.

Kaip alternatyvą kai kurie gamintojai transporterio eigai valdyti naudoja varines kreipiančiąsias arba plieninį stalą. Jie taip pat yra keičiami kartu su transporteriu po 2 000–3 000 darbo valandų. Žinoma, gera priežiūra, kai po sezono grandininis transporteris ir lankstai gerai sutepami, gali pailginti mechanizmų eksploatavimo laiką.

Smulkinamoji medžiaga tiekiama grandininiu transporteriu su viršutiniu būgnu arba viršutiniu ir apatiniu būgnais. Apskritai būgnai yra tvirti. Vienuose modeliuose hidrauliniai varikliai būna būgno viduje, o kituose – išorėje. Svarbiau yra jų skersmuo. Didesnio skersmens viršutinį tiekimo būgną visų pirma rekomenduojama naudoti smulkinant šakas ir krūmynus.

Naudotuose smulkintuvuose taip pat rekomenduojama patikrinti manipuliatorių, ar nėra jaučiamo laisvumo, ar įvorės neišdilusios. Pardavėjo galima pasiteirauti, ar jau buvo keistos viduje esančios hidraulinės žarnos. Manipuliatoriui dažniausiai reikalinga apkrovai jautrios hidraulinės sistemos jungtis ir mažiausiai 80 l/min. siurblio našumas. Prikabinamų smulkintuvų važiuoklė ir ratai yra nuolat veikiami smūgių. Patikrinkite, ar neįtrūkę padangų šonai ir nesulūžusios spyruoklės.

Naudotas traktoriaus GTV sukamas medienos smulkintuvas su iki 80 cm aukščio smulkinamos medžiagos tiekimo anga ir manipuliatoriumi kainuoja nuo 100 000 iki 150 000 Eur. Atrodo brangu, tačiau panašūs nauji modeliai kainuoja dvigubai daugiau. Naudota mašina tinka pradedantiesiems verslą. Kad po pirmojo panaudojimo nenusiviltumėte, svarbu patikrinti smulkinimo būgną, skiedrų metiklį ir smulkinamos medžiagos tiekimo įtaisą. Neapsigaukite išoriniu įspūdžiu. Pirmiausia vertinama smulkintuvų mechanizmų būklė.