23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/02
Ant laimėtojų pakylos – išmaniąja įranga ginkluoti traktoriai
  • Gitana KEMEŽIENĖ Žurnalo „Mano ūkis“ redaktorė, tarptautinės „Metų traktoriaus“ rinkimų komisijos narė
  • Mano ūkis

Dvidešimt ketvirtą kartą vykusio konkurso „Metų traktorius 2021“ laimėtojais tapo keturių skirtingų gamintojų traktoriai. Pagrindinį apdovanojimą pelnė Massey Ferguson 8S.265, geriausiu standartiniu traktoriumi pripažintas Valtra G135 Versu, geriausiu specialiosios paskirties – Fendt 211 V Vario, tvariu – Claas Axion 960 Cemos. Visi apdovanoti traktoriai aprūpinti įranga, reikalinga ūkininkauti tiksliai ir išmaniai.

Tradicinis konkursas šįkart vyko netradiciniu, tačiau per pandemijos metus labai išpopuliarėjusiu nuotoliniu būdu – į virtualią erdvę buvo perkeltas ne tik įvadinis renginys, kuriame pristatyti pretendentai, bet ir laimėtojų paskelbimo bei apdovanojimo ceremonija. Visus metus gyvai susitikę nebuvo ir geriausią Europos rinkoje traktorių renkančios tarptautinės komisijos nariai – 26 įvairių agroverslo srities žiniasklaidos priemonių žurnalistai. Dėl epidemiologinės situacijos daugelyje šalių komisijos nariai neturėjo nė galimybių išbandyti finalininkų – visų 18 konkursui pristatytų modelių.

Kitaip nei įprastai, kai konkurso laimėtojų paskelbimo ir apdovanojimo ceremonija vykdavo pakaitomis tarptautinėse parodose EIMA (Bolonija, Italija) arba „Agritechnica“ (Hanoveris, Vokietija), gruodžio antroje pusėje vykusį renginį stebėti galėjo visi norintieji – renginys buvo tiesiogiai transliuojamas specialiai 2020 m. sukurtoje totydigital.com platformoje, svetainėje tractoroftheyear.com, taip pat socialiniuose tinkluose. Be to, bet kas ir bet kada gali peržiūrėti renginio, sujungusio transliaciją iš studijos Milane su 25 Europos šalių žurnalistais ir 11 traktorių gamintojų atstovais, įrašą.

Pasak geriausio traktoriaus rinkimų komisijos pirmininko Fabijaus Dzamarečio (Fabio Zammaretti), šis tradicinis konkursas buvo kitoks, bet toks pat profesionalus, o neįprasta situacija ir nauji iššūkiai buvo netgi naudingi – konkurso ir ateities traktorių reprezentaciniai renginiai (konkurso naujovė) virtualioje erdvėje pasiekė gerokai didesnę žiūrovų auditoriją.

„Nuotolinės technologijos leido pasiekti daugiau kaip 2,5 mln. žmonių, mūsų sukurtus vaizdo įrašus peržiūrėjo per 850 tūkst. lankytojų. Internetinius pristatymus stebėjo viso pasaulio ūkininkai“, – laimėtojų paskelbimo ceremonijoje sakė F. Dzamaretis.

Jam pritarė ir Indijos padangų gamintojos BKT, su kuria konkurso organizatoriai pasirašė ketverių metų bendradarbiavimo ir rėmimo sutartį, vykdančioji direktorė Europoje Lučija Salmazo (Lucia Salmaso), pabrėždama, kad įmonei garbė remti tradicinį, tačiau kartu būsimus žemės ūkio sektoriaus pokyčius atspindintį konkursą, kuriam 2020 m. tikrai netrūko iššūkių.

„Šis konkursas, kurį galėčiau pavadinti naujovių sinonimu, atskleidžia ir pabrėžia geriausias traktorių gamintojų idėjas, žvelgia į ateitį ir nustato tendencijas. BKT didžiuojasi galėdama dalyvauti tokiame neeiliniame renginyje. Tiesa, beveik metus besitęsiančio projekto įgyvendinimas šiemet buvo nelengvas visoms dalyvaujančioms šalims. Nepaisant to, siekti tikslo įkvepia ir skatina tą pačią dvasią ir ryžtą turintys žmonės, su kuriais labai gera dirbti“, – teigė L. Salmazo.

Susietas, tikslus ir komfortiškas

Renkant geriausią metų traktorių, vertinti tokie parametrai, kaip variklis, transmisija, elektronika, hidraulika, kabinos komfortas, inovatyvios konkretaus modelio išskirtinės savybės (pvz., intuityvus naudojimas, paprastas valdymas, efektyvumą didinanti įranga), parinkčių galimybės, dizainas. Du nauji kriterijai – susietumas ir tiksliojo ūkininkavimo sistemos. Dėl pagrindinio apdovanojimo šiemet varžėsi 9 traktoriai.

Po ilgos ir išsamios visų techninių parametrų analizės konkurso komisija pagrindinį apdovanojimą ir „Metų traktoriaus 2021“ titulą skyrė naujos serijos, apimančios nuo 205 iki 265 AG galios diapazoną ir jungiančios 4 modelius, flagmanui Massey Ferguson 8S.265. Pagrindinį apdovanojimą pelniusiame traktoriuje įrengtas V etapo reikalavimus atitinkantis 6 cl. 7,4 l darbinio tūrio AGCO Power variklis, kuriam galios didinimo sistema EPM papildomai suteikia 20 AG. Jame įdiegta kompanijos „Massey Ferguson“ sukurta All-In-One sistema su integruotomis SCR ir SC deginių apdorojimo priemonėmis, todėl nereikalingas kintamos geometrijos turbokompresorius (VGT) ar kietųjų dalelių filtras (DPF).

Naujos serijos traktoriuje įrengta nauja dvigubos sankabos Dyna-CT transmisija, užtikrinanti didesnę traukos galią ir net iki 26 proc. mažesnius galios nuostolius. Skaičiuojama, kad darbai su šia transmisija yra atliekami iki 10 proc. ekonomiškiau. Traktorius komplektuojamas su nauju galiniu tiltu ir hidrauline sistema. Dėl iki 10 proc. didesnės traukos galios ir iki 20 proc. didesnio hidraulinės sistemos našumo jį galima agreguoti su didesnio darbinio pločio ir sudėtingesnių funkcijų padargais.

Massey Ferguson 8S.265. traktoriuje įrengta visiškai nauja 3,4 m3 tūrio, unikalios formos 4 statramsčių kabina, suteikianti operatoriui itin gerą matomumą. Langų paviršiaus plotas net 6,6 m2. Operatoriaus sėdynė su automatine pneumatine amortizacija, šildymu, ventiliavimu ir šoninių švytavimų slopinimo sistema. Efektyvi automatinė kabinos kondicionavimo sistema su 14 išėjimo kanalų užtikrina itin kokybišką kabinos mikroklimatą, o žiemą – greitą langų pašildymą. Traktoriuje įgyvendinta unikali Protect-U variklio skyriaus ir kabinos atskyrimo koncepcija: 24 cm tarpas tarp kabinos ir variklio leidžia gerokai sumažinti triukšmo lygį (68 dB) ir vibracijas operatoriaus vietoje.

Traktoriuje įrengtas naujas intuityvaus valdymo MF vDisplay terminalas prie kabinos statramsčio, Datatronic 5 traktoriaus valdymo terminalas, nauja integruota daugiafunkcė svirtis MultiPad ir Control Centre porankis. Pastaroji įranga užtikrina visą traktoriaus ir padargų valdymą vos keliais pirštų prisilietimais. MultiPad svirtis gali būti naudojama ir ISOBUS padargų funkcijoms valdyti mygtukų (valdiklių) reikšmes priskiriant Datatronic 5 terminale.

Traktorius aprūpintas didesnį atliekamų darbų efektyvumą ir produktyvumą užtikrinančiomis automatinio vairavimo ir telemetrijos sistemomis. MF Connect yra bazinės komplektacijos įranga, o MF Task Doc duomenų apdorojimo ir persiuntimo sistema, skirta darbams nuotoliniu būdu valdyti – pasirenkama.

Universalus ir paprastas naudoti

Iš penkių konkurse dalyvavusių modelių geriausiu standartiniu traktoriumi pripažintas penktos kartos Valtra G135 Versu, sukomplektuotas su SmartTouch valdikliais ir visomis tiksliojo bei išmaniojo ūkininkavimo galimybėmis, užtikrinančiomis ūkiams didesnį našumą ir padedančiomis taupyti išlaidas bei laiką.

Renkant šios kategorijos laimėtoją, vertintas variklis, transmisija, hidraulika, patogumas, novatoriškos techninės savybės, parinktys, dizainas, taip pat didelis dėmesys skirtas traktoriaus universalumui, plačiam pritaikomumui ir valdymo paprastumui.

Tarp populiariausių A ir N serijų įsiterpiančios naujos G serijos, kurią sudaro 4 modeliai nuo 105 iki 135 AG (dėl galios didinimo sistemos pajėgumas išauga nuo 110 iki 145 AG), galingiausiame modelyje įrengtas 4 cilindrų 4,4 litrų AGCO Power variklis. Variklis atitinka V etapo išmetamųjų teršalų standartą be išmetamųjų dujų pakartotinės cirkuliacijos. Dėl kompaktiško dydžio variklio ir nuožulnaus jo gaubto užtikrinamas ypač geras matomumas.

Traktorius Valtra G135 Versu išsiskiria kompaktiškumu, tvirtumu ir universalumu, gali būti naudojamas įvairiems žemės ūkio ir miško darbams atlikti, pritaikytas dirbti su priekiniu krautuvu, kuris gali būti integruotas su važiuokle. Galinga apkrovos fiksavimo hidraulika yra standartinė įranga, beje, ji galima visuose modeliuose, kuriuose įrengtos Active ir Versu transmisijos. Traktoriuje įrengta 24+24R transmisija su keturiais diapazonais ir šešiais Powershift krumpliaračiais. Nuo B iki C ir nuo C iki D diapazonų pavaros perjungiamos automatiškai, todėl traktorių galima valdyti dar lengviau, ypač keliuose.

Pagal „Valtra“ tradiciją stovėjimo stabdys yra integruotas su priekinės-atbulinės eigos perjungimo svirtimi, o vairuotojas gali užprogramuoti transmisijos nustatymus. Lėčiausias darbinis greitis su lėtos eigos pavara yra tik 120 m/val., o tai idealiai tinka, pvz., daržovėms kultivuoti. Versu modelio traktorius gali būti valdomas tik pavarų svirtimi, kituose modeliuose dėl įdiegtos AutoTration funkcijos nereikia naudoti sankabos pedalo. Hill-hold funkcija neleidžia traktoriui judėti net ir stačioje įkalnėje nenaudojant stabdžių.

Valtra G135 Versu sumontuota moderni ir erdvi kabina, kurios 5,7 m2 ploto, įskaitant 0,35 m2 panoraminį stogą, sudaro stiklas, tad užtikrinamas geras matomumas, ypač dirbant su priekiniu krautuvu. Komfortą kuria kabinos pakaba kartu su šildomais veidrodžiais, oro kondicionieriumi, apatiniu kabinos šildytuvu ir USB įkrovimo kištukais, kurie galimi su papildomu maisto laikymo paketu. Traktoriuje įrengta Valtra Guide automatinio vairavimo technologija, kuri siūloma su nauja Wayline Assistant funkcija, taip pat Valtra Connect telemetrijos sistema, kuri, beje, geriausio standartinio traktoriaus titulo laimėtojo standartinė įranga, nors jai diegti parengti visi G serijos modeliai.

Efektyvus ir patogus

Iš keturių pretendentų „Geriausiu specialiosios paskirties traktoriumi 2021“ išrinktas Fendt 211 V Vario, sukomplektuotas su itin efektyvia transmisija, integruotu terminalu ir nauja kabina, dėl kurios ypač pagerėjo operatoriaus darbo sąlygos. Į šios nominacijos titulą galėjo pretenduoti darbams soduose, vynuogynuose, daržuose ar kalvotame reljefe pritaikyti dirbti traktoriai, kurių pagrindiniai vertinimo kriterijai – variklis, transmisija, patogumas, judrumas ir dizainas.

Specialiosios paskirties traktoriuje įrengta bepakopė Vario transmisija, V etapo reikalavimus atitinkantis 3 cilindrų AGCO Power 33 AWI variklis, kurio vardinė galia siekia 105 AG, o didžiausia su galios didinimo sistema – 124 AG. Naujo dizaino keturių taškų kabina yra gana erdvi ir užtikrina gerą matomumą visomis kryptimis. Traktoriaus informacijai valdyti įrengtas skaitmeninis prietaisų skydelis, naujas terminalas mašinos stoge, patogus porankis ir valdymo svirtis integruoti į naują operacijų konsolę.

Traktoriuje gali būti įdiegta automatinio vairavimo sistema Fendt Guide, renkantis „Novatelor“ arba „Trimble“ imtuvus, prisitaikymo prie dirvos reljefo, vėžių sekimo, kintamo greičio valdymo (VRC) ir kitos darbų tikslumui ir efektyvumui svarbios sistemos. Sąveika tarp skaitmeninės FendtONE platformos ir naujos vairuotojo darbo vietos glaudžiai susieja kasdienį mašinos naudojimą su biuro užduotimis, išplečia operacijų individualizavimo ir išmaniųjų technologijų taikymo galimybes.

Tvarumą lemia novatoriškų sprendimų visuma

Visi 18 konkurse dalyvavę traktoriai varžėsi ir dėl „Tvaraus traktoriaus 2021“ titulo. Konkurso komisijos narių sprendimu, šiemet tvariu traktoriumi pripažintas Claas Axion 960 Cemos. Renkant šios kategorijos nugalėtoją, didelis dėmesys buvo skiriamas traktoriaus patogumui, saugumui, efektyvumui ir sujungiamumui, naujų technologijų naudai kasdieniame žemdirbio darbe. Vienas iš kriterijų – alternatyvių degalų naudojimas, tačiau šiame konkurse nebuvo nė vieno traktoriaus, varomo alternatyviais degalais, todėl susitelkta į novatoriškas degalų taupymo galimybes.

Didelių traktorių serijos, apimančios nuo 325 iki 445 AG, galingiausiame modelyje Claas Axion 960 Cemos įrengtas 6 cilindrų FPT-Cursor 9 variklis, atitinkantis V etapo deginių emisijos reikalavimus. Traktoriuje įdiegta lig tol tik javų kombainuose naudota mašinos veikimą, eksploatacines savybes ir parametrus optimizuojanti sistema Cemos, taip pat slėgio padangose reguliavimo įranga Claas Ctic – visa tai leidžia taupyti degalų sąnaudas ir efektyviai dirbti bet kokiomis sąlygomis.

Vokietijos žemės ūkio sąjungos (DLG) atliktais testais patvirtinta, kad šios sistemos leidžia sutaupyti iki 16,8 proc. degalų ir 16,3 proc. padidinti našumą, kartu sumažinant ir CO2 emisiją. Skaičiuojama, kad galingo traktoriaus įprastos dyzelino sąnaudos yra 50 l/ha, o tokio pat traktoriaus su Cemos sistema – 41,6 l/ha. Vadinasi, 3 000 valandų žemę dirbant traktoriumi su Cemos sistema galima sutaupyti iki 25 200 l dyzelino ir 67 000 kg sumažinti išmetamo CO2 kiekį. Svarbus dalykas – ir laiko taupymas, nes darbo valandos sutrumpėja iki 490, o tai atitinka beveik 50 darbo dienų.

***

Ankstesniais metais vykusiame konkurse „Metų traktoriaus 2020“ titulas atiteko Fendt 942 Vario, geriausiu standartiniu traktoriumi išrinktas Fendt 314 Profi+, geriausiu specialiosios paskirties – New Holland T4.110N. Naujos kategorijos „Tvarus traktorius“ pirmuoju laureatu tapo gamtinėmis dujomis varomas New Holland T6.180.

Naujas konkursas ir „Metų traktoriaus 2022“ rinkimai prasidės pavasarį, kai gamintojai komisijos nariams pristatys galimus pretendentus, tik dėl neaiškios epidemiologinės situacijos kol kas nežinia, kaip ir kur jis prasidės ir baigsis.