23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/11
Nauja sistema purškimo technologiniam procesui valdyti
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Didėjant pesticidų purkštuvų važiavimo greičiui, didėja rizika, kad purškiami lašeliai bus nunešti pavėjui. Mažesnis važiavimo greitis, ypač purškiant kalvotoje vietovėje, apsauginėse zonose ar apvažiuojant kliūtis lauke, keičia darbinį slėgį. Todėl gali būti išpurškiamas netinkamas skysčio kiekis. To išvengti padeda purškimo trukmės moduliacija.

Purškimo trukmės moduliacija (angl. Pulse-Width Modulation (PWM), vok. Pulsdauermoduliation (PDM), Pulslängenmoduliation (PLM), Pulsbreitenmoduliation (PBM), Pulsweitenmodulation (PWM)) užtikrina, kad elektriniu būdu valdomi purkštukų vožtuvai atsidaro ir užsidaro labai greitai. Tai tiesiogiai reguliuoja išpurškiamo skysčio kiekį. Tik su vieno dydžio purkštukais galima išpurkšti skirtingą skysčio kiekį, nekeičiant darbinio slėgio ir purškiamų lašelių dydžio. Nereikia keisti ir purkštukų.

Tokias sistemas siūlo „Amazone“, „Dammann“, „Hardi“, „John Deere“, „Kuhn“, „Raven“ ir „TeeJet“ gamintojai. Kiekvieno purkštuko vožtuvas šiuo atveju dirba nuo 15 iki 50 hercų dažniu arba nuo 15 iki 50 kartų per sekundę. Kuo taktų skaičius didesnis, tuo geresnis purškiamo skysčio išilginis pasiskirstymas. Taip valdant atidarymo laiką, esant pastoviam dažniui, išpurškiamo skysčio kiekis reguliuojamas tiksliau. Iki šiol pesticidų purkštuvuose išpurškiamo skysčio kiekis dažniausiai buvo reguliuojamas darbiniu slėgiu. Purškimo trukmės moduliacija beveik nekeičia purškiamų skysčio lašelių dydžio. Vadinasi, pavėjui bus nunešama mažiau purškiamo skysčio lašelių, o apipurškiami paviršiai bus padengiami geriau.

Purkštukus pasirinkti paprasčiau

Iki šiol, norint purkšti tinkamo dydžio pesticidų lašeliais, buvo reikalingas kompromisas tarp išpurškiamo skysčio kiekio, purškimo agregato važiavimo greičio ir darbinio slėgio. Kita vertus, šie parametrai yra našumo ir apdorojimo rezultato pagrindas. Važiuojant greičiau, didėja darbinis slėgis, smulkių lašelių ir jų dreifo rizika.

Darbinis slėgis keičiasi ir važiuojant lėčiau kalvotoje vietovėje arba apvažiuojant kliūtis lauke. Dėl to gali būti išpurškiamas netinkamas skysčio kiekis. Apvažiuojant kliūtis lauke, ant lauko purkštuvo sijos esantys purkštukai juda skirtingais greičiais (išoriniai purkštukai, palyginti su vidiniais, turi įveikti didesnį atstumą). Šiuo atveju purškimo trukmės moduliacija taip sureguliuoja atskiro purkštuko našumą, kad, apvažiuojant kliūtis, greičiau judantys purkštukai išpurkštų skysčio daugiau, o lėčiau judantys – atitinkamai mažiau. Purškiamų lašelių dydis išlaikomas pastovus. Tai taip pat padeda purškiant pesticidus apsauginėse zonose.

Kompanija „Amazone“ siūlo SwingStop pro sistemą, kuri kompensuoja išpurškiamo skysčio kiekio kitimą dėl horizontalių purkštuvo sijos svyravimų. Purkštuvo sijai važiavimo kryptimi svyruojant pirmyn ir atgal, automatiškai didėja arba mažėja per atskiras sijos sekcijas išpurškiamo skysčio kiekis. Purkšti su trukmės moduliacija tinka stambialašiai, ilgi inžektoriniai pneumohidrauliniai arba dvisraučiai purkštukai. Lašelių dreifą mažinantys purkštukai su purškimo trukmės moduliacija šiuo metu yra tiriami.

Vokietijoje Juliaus Kiūno institute yra pripažinta firmos „TeeJet“ purkštukų valdymo sistema DynaJet Flex 7140. Sistema komunikuoja per CANBUS ir gali būti įdiegiama tiek prikabinamuose, tiek savaeigiuose purkštuvuose. Įvairiais purkštukais su purškimo trukmės moduliacija išpurškiamo skysčio skersinis ir išilginis pasiskirstymas matuotas ant stendo. Rezultatai neviršijo leistinos tolerancijos: maksimalus skysčio skersinio pasiskirstymo variacijos koeficientas buvo 7,5 proc., o išilginio – 11 proc. Atskirų purkštukų našumas neperžengė leistinų ribų – ±5 proc. Be to, 2018 metais sistema DynaJet Flex 7140 su purkštukais TeeJet AITTJ60 110 06 ir TeeJet AIC 110 05 VP buvo tirta 633 ha plote.

Jokių praleidimų

Traktoriaus kabinoje esančiame ekrane rodomi purkštukų atidarymo ir uždarymo laikai. Nekeičiant darbinio slėgio ir lašelių dydžio, išpurškiamo skysčio kiekis reguliuojamas nuo 30 iki 100 procentų. Dirbant rankiniu režimu, purškimo trukmę galima nustatyti nuo 0 proc. (purkštukas visai uždarytas) iki 100 proc. (purkštukas visai atidarytas).

Esant mažiau kaip 50 proc., išilgine kryptimi dėl įjungimo ir išjungimo gali atsirasti praleidimų. Todėl sistema greta esančius purkštukus įjungia pakaitomis. Praleidimų važiavimo kryptimi neatsiranda dėl dvigubo purškiamų srautų persidengimo.

Purškimo trukmės moduliacija derinama su pneumatiniu būdu valdomais purkštukais (firma „Dammann“) arba pagalbinėmis oro uždangomis (firma „Hardi“). Ateityje purškimo trukmės moduliacija užtikrins tikslųjį purškimą, kontroliuojant kiekvieną purkštuką.

Purškimo trukmės moduliacija labai greitai, plačiose ribose reguliuoja atskiro purkštuko našumą ir išlaiko pastovų purškiamų lašelių dydį.