23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/11
Naudinga informacija operatyviau pasiekia ūkininkus
  • Mano ūkis

Ūkininkų informavimo apie integruotą augalų apsaugą, konsultavimo ir mokymų informacinė sistema IKMIS patyrė pokyčių – ji atnaujinta ir modernizuota. Apie naujoves pasakoja Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Informacinių technologijų skyriaus vadovė Ilma RIMKEVIČIENĖ.

Žemdirbiai naudojasi IKMIS paslaugomis daugiau kaip penkerius metus. Konsultavimo tarnybos specialistai nusprendė IKMIS modernizuoti, pritaikydami pasaulines tendencijas, siekdami kuo daugiau veiksmų, procesų skaitmenizuoti, operatyviai pateikiant aktualią informaciją žemdirbiams.

Galimybių atsirado įgyvendinant ES finansuotą projektą, o paskata buvo geri sistemos naudotojų ir tarptautiniai vertinimai. Europos audito rūmų atstovai, 2019 m. gegužę auditavę Integruotos kenksmingųjų organizmų direktyvos reikalavimų įgyvendinimą Lietuvoje, lankėsi ir Konsultavimo tarnyboje, kuriai pavesta viena iš funkcijų. Jie pateikė išvadą, kad IKMIS yra geras pavyzdys, kaip stebint pasėlius, prognozuojant kenkėjų ir ligų plitimą, informuojant apie tai ūkininkus, tobulinti jų žinias, didinti galimybes taikyti integruotą augalų apsaugą.

Sistemos IKMIS elektroninėmis paslaugomis naudojasi ūkininkai, konsultantai, mokslininkai ir kt. Kokios naudingos informacijos jie randa?

Sistemoje operatyviai informuojama apie kenksmingų organizmų plitimą įvairių žemės ūkio augalų pasėliuose visoje šalyje. Vegetacijos metu ūkininkų pasėlius stebi, augalų apskaitą pagal mokslininkų parengtą metodiką atlieka ir duomenis bei rekomendacijas kas savaitę teikia LŽŪKT biurų augalininkystės konsultantai.

Siekiant tikslumo ir kokybiškumo, pasėlių sveikatos būklei nustatyti naudojami bepiločiai orlaiviai, azoto poreikio nustatymo matavimo prietaisai. Taip pat realiu laiku pateikiami duomenys iš agrometeorologinių stočių, vabzdžių gaudyklių.

Sistemoje skelbiami ligų, kenkėjų ir piktžolių katalogai, padedantys greičiau atpažinti ligą ar kenkėją ir lengviau pasirinkti juos naikinančius Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus. Katalogus nuolat atnaujina LAMMC Žemdirbystės, Sodininkystės ir daržininkystės institutų mokslininkai.

IKMIS pateikiama augalų apsaugos produktų duomenų bazė, į kurią informacija gaunama tiesiai iš Valstybinės augalininkystės tarnybos informacinės sistemos.

Ūkiai, naudojantys augalų apsaugos produktus, privalo laikytis Integruotos kenksmingų organizmų kontrolės (IKOK) reikalavimų. Sistemoje užpildęs anketą, kiekvienas vartotojas sužino, ar ūkis juos atitinka, jeigu neatitinka – pateikiama informacija apie tobulintinas ūkio veiklos sritis.

Jei reikia patarimo dėl integruotos augalų apsaugos metodų taikymo, su LŽŪKT konsultantais, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais galima susisiekti interaktyviuoju būdu.

Kita svarbi paslauga – mokymai nuotoliniu būdu. IKMIS galima gilinti žinias pagal daugiau kaip 15 mokymų programų.

IKMIS sistemoje įgyvendinta daug naujovių, kurios iš jų reikšmingiausios?

Modernizavome ir išplėtėme LŽŪKT agrometeorologinių stočių tinklą – nuo 23 iki 55. Prie tinklo papildomai prijungta dar 10 stočių (LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto – 9, ūkininko – 1) bei integruotos vabzdžių gaudyklės.

Integruoti 44 rajonų orų prognozės duomenys. Fiksuojamas kritulių kiekis, vėjo greitis, kryptis ir temperatūra. Pagal gaunamus duomenis pateikiamos rekomendacijos, kada nereikėtų purkšti laukų.

Sistemoje pateikiamos standartizuoto kritulių indekso (SPI) reikšmės, reikalingos žemdirbiams, kurie yra apdraudę pasėlius nuo stichinių reiškinių.

IKMIS galima analizuoti žemės palydovų „Sentinel-2“ ir „Landsat-8“ fiksuojamus duomenis, kurie pritaikyti žemės ūkio augalus vertinti nuotoliniu būdu.

Atnaujintais augalų ir kenksmingų organizmų katalogais jau gali naudotis sodininkai ir daržininkai. Galima greičiau atpažinti ligą, kenkėją ir lengviau pasirinkti juos naikinančius registruotus augalų apsaugos produktus.

Kalbant apie nuotolinius mokymus, svarbu tai, kad įdiegtas elektroninis parašas išduodamiems kvalifikacijos ir Augalų apsaugos priemonių naudotojų ir platintojų pažymėjimams pasirašyti.

Kiekvienas gali pasinaudoti nemokamomis paslaugomis ir išbandyti naujas galimybes. Belieka tik užsiregistruoti portale www.ikmis.lt arba pasinaudoti mobiliąja programėle.