23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/11
Inovacijų prizais apdovanoti techniniai gyvulininkystės sprendimai
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Tarptautinė gyvulininkystės sektoriui skirta Prancūzijos paroda „Space 2020“ šiemet pirmą kartą dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos vyko skaitmeniniu būdu. Jau 25 metus parodoje apdovanojami geriausi gyvulininkystės, paukštininkystės, kiaulininkystės, pašarų ir technikos srities produktai. Šiemet „Innov’Space 2020“ prizininkais tapo 26 produktai, 6 iš jų priskirti gyvulininkystės technikos kategorijai.

Savaeigis ir autonominis šėrimo sprendimas – robotizuotas pašarų dalytuvas Kuhn Aura. Visus pašaro ruošimo procesus, pradedant nuo jų pakrovimo, svėrimo, smulkinimo, maišymo, baigiant išdalijimu ir pristūmimu, mašina atlieka pati, be operatoriaus. Automatinė mašina varoma hibridiniu būdu – joje įrengtas 56 AG (42 kW) dyzelinis variklis ir įdiegta elektros baterija, kuri naudojama šeriant gyvulius, siekiant sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir triukšmo lygį. Dalytuvas gali dirbti dviem navigaciniais režimais. Statinių išorėje jis valdomas per GPS, o viduje – naudojant Lidar technologiją, kai atstumai matuojami lazeriu. Mašina, galinti šerti iki 280 karvių, lauke juda iki 7 km/h, tvarte – apie 2 km/h greičiu.

Kompanijos „Krone“ užpatentuotas dinaminis Vendro šieno vartytuvų laikiklis (kėliklis). Jis apsaugo žmogų nuo prispaudimo ar sužeidimo rizikos padargo prikabinimo ar atkabinimo metu. Antras privalumas – sumažina pagrindinių vartytuvo ratų apkrovą, kai padargas nenaudojamas (ratai nesiliečia su žeme), todėl išvengiama padangų įtrūkimų ar nuleidimų. Tad prasidėjus pašarų ruošimo sezonui taupomos lėšos ir laikas.

Krone EasyNet – specialus latakas tinklelių ritiniams ant presų VariPack Plus greitai ir saugiai užkelti. Tam nereikia naudoti fizinės jėgos ar specialių įrankių, todėl tausojama operatoriaus sveikata, užtikrinamas saugumas, nes nereikia lipti aukštyn.

Kompanijos „Emily“ hidraulinis agregatas Agility, skirtas šiaudų barstytuvų manevringumui ir vairavimo kampui padidinti, išsaugant kardaninę jungtį optimalioje padėtyje. Nors kurtas kaip priedas prie šios įmonės Vulcano prikabinamų diskinių šiaudų barstytuvų, tačiau gali būti naudojamas ir su kita prie traktoriaus kabinama įranga, siekiant užtikrinti saugų technikos eksploatavimą ir darbą.

Vogelsang ECQ skirstytuvas su lengvai ir greitai prižiūrimomis funkcijomis, nes nereikia ištraukti žarnų iš prietaiso šono. Dvi priekinės ir galinės sklendės yra maksimalaus dydžio, kad būtų galima ištraukti visą rotorių ir greitai jį vėl pritvirtinti. Rotorius trijų kampų, todėl peiliai geriau smulkina ir tiksliau paskirsto masę, esant mažesniam sukimosi greičiui, iki 50 proc. mažiau reikia ir varomosios galios. Speciali rotoriaus konstrukcija riboja slėgio nuostolius ir padidina jo pajėgumą paskirstyti labai didelius srautus.

JOZ Vario Sprocket – mėšlo šalinimo sistemoms skirtas šešių dantų, galinčių judėti nepriklausomai vienas nuo kito, įrenginys (ratas), prisitaikantis prie skirtingo grandinės žingsnio. Taip užtikrinamas mažesnis visos įrangos nusidėvėjimas ir ilgesnis jos naudojimas.

PARODA SKAIČIAIS

Prancūzijoje, Reno mieste, kiekvieną rugsėjį vykstančioje parodoje „Space“ gyvulininkystės sektoriaus naujoves paprastai pristato daugiau nei 1 400 įmonių, iš kurių maždaug trečdalis yra tarptautinės. Parodą aplanko per 100 tūkst. lankytojų, įskaitant ir apie 15 tūkst. užsieniečių iš 120 skirtingų šalių. Šiemet skaitmeninėje parodoje dalyvavo beveik 1 000 įmonių. Per 25 parodos gyvavimo metus apdovanojimams pristatytos 2 958 inovacijų paraiškos, iš kurių prizus pelnė 574 įmonių 1 253 produktai. 25mečio sukakties proga parodos organizatoriai šiemet išrinko įsimintiniausių naujovių šimtuką, atspindintį gyvulininkystės sektoriaus ketvirčio amžiaus raidą ir pažangą.