23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/09
Kodėl pomidorų vaisiai būna keistos formos
  • Dr. Julė JANKAUSKIENĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Kartais pomidorų vaisiai iš išorės būna kampuoti, briaunoti, su giliomis vagomis, išaugomis. Tokių pomidorų skonis ir kvapas nėra prastesnis už kitų vaisių, dažnai jie būna net didesni, tačiau tokie vaisiai yra neprekiniai. Ar galima išvengti šios problemos?

Pagrindinės netaisyklingos formos pomidorų susidarymo priežastys yra šios: auginimo vietai parinkta netinkama veislė, trūksta maisto medžiagų dirvožemyje, trūksta šviesos ir šilumos, per drėgnas dirvožemis ir oras, bloga priežiūra, apdulkinimo problemos, fasciacija, genetinė mutacija, ligos ir kenkėjai.

Pomidorų hibridai stipriai reaguoja ne tik į dienos ilgumą, bet ir į augimo sąlygas. Hibridai, kilę iš pietinių šalių, yra trumpos dienos augalai, o kilusieji iš šiaurės šalių hibridai – ilgos dienos augalai. Jei auginate ne tai zonai skirtą hibridą, vaisiai dažniausiai bus negražūs.

Subalansuoto tręšimo svarba

Pomidorai yra reiklūs maisto medžiagoms, todėl svarbu juos tręšti subalansuotai. Pomidorų vaisių deformacija rodo, kad augalas žiedynų formavimosi etape patyrė maisto medžiagų trūkumą. Be to, augalai, kuriems trūksta mikro- ir makroelementų, nesugeba užauginti gero derliaus. Jei pomidorai prastai tręšiami, jų vaisiai būna smulkūs ir negražūs.

Pomidorams labai svarbus kalcis, kuris lemia vaisiaus išvaizdą, kietumą, turi įtakos spalvai. Todėl per vegetaciją augalus tręškite kalcio salietra. Kai trūksta kalio, pomidorų vaisiai ne tik deformuojasi, tačiau juose atsiranda tuštumų, vaisiai nevienodai noksta, ant jų ilgai lieka nesunokusių gelsvai žalių dėmių.

Netaisyklinga pomidoro vaisiaus forma gali būti dėl nepakankamo apšvietimo ir žemos oro temperatūros. Kai trūksta šviesos ir šilumos, pomidorų vaisiai blogai vystosi, būna smulkūs.

Formuojantis žiedynams ir augant vaisiams aplinkos sąlygos turi labai didelę įtaką. Kai vaisiai jau susiformavę ir pradeda nokti, aplinkos sąlygos nėra tokios svarbios.

Optimali temperatūra ir drėgmė

Vaisiai bus gražios išvaizdos, jei oro temperatūra bus ne žemesnė negu 17–18 oC. Žema oro temperatūra turi neigiamos įtakos vaisiaus išvaizdai: jie smailėja, tampa briaunoti, kartu praranda prekinę išvaizdą. Šaltais, drėgnais metais pomidorai, turintys sudėtinius žiedynus ir vaisius su daug kamerų, dažnai formuoja negražius, deformuotus ar per daug briaunotus vaisius. Todėl reikia sodinti pomidorus tinkamu atstumu ir parinkti jiems gerai apšviestą vietą.

Nepaisant to, kad pomidorai mėgsta vandenį, per didelė drėgmė, esant blogai oro cirkuliacijai, yra nepageidautina. Netinkamai laistomi nudega augalų lapai, ant jų formuojasi puvinys. Kad pomidorai nepūtų, vaisiai nesideformuotų, šiltnamį reikia aktyviai vėdinti net blogu oru.

Esant per didelei oro drėgmei (per 70 proc.) per augalų žydėjimą neatsidaro dulkinės, drėgnos žiedadulkės negali patekti ant piestelių. Be to, tuomet dažnai augalų lapus pažeidžia Macrosporium genties grybai: ant augalų lapų, stiebų ir vaisių atsiranda rudų dėmių su tamsiomis apnašomis.

Pomidorų apsidulkinimui įtakos turi ir maisto medžiagos, ir temperatūra. Dėl per didelio azoto arba per mažo boro kiekio žiedadulkių kokybė būna prasta. Esant pernelyg stipriam vegetatyviniam augalų augimui, sutrinka žydėjimas ir vaisių formavimas. Tuomet žiedų vainiklapiai yra 1,5 karto ilgesni negu taurėlapiai, žiedai būna šviesiai gelsvi ir blogai apsidulkina. Dėl prastos žiedadulkių kokybės ir blogo apsidulkinimo, augalai formuoja nekokybiškus vaisius, dalis jų būna ne visai išsivystę, be sėklinių kamerų.

Iš deformuotų žiedynų – negražūs vaisiai

Deformuotų vaisių priežastis gali būti fasciacija. Tai ne liga, o fiziologinis sutrikimas: žiedyno deformacija, kai suauga viršutinė jaunų atžalų dalis ir žiedynai. Susiformuoja didelis žiedynas, turintis daug piestelių, kuokelių. Iš tokių žiedų formuojasi sudėtinga daugializdė užuomazga, o vėliau išauga negražūs deformuoti vaisiai.

Patartina kuo anksčiau pašalinti tokius žiedus. Deformuoti vaisiai lėčiau vystosi, naudoja daug maisto medžiagų, kartu stabdo kitų kekių žydėjimą ir vaisių vystymąsi. Tiksli tokio reiškinio priežastis nėra aiški, tai greičiausiai susiję su stresinėmis sąlygomis per augalų augimą (temperatūrų svyravimai, netinkamas drėgmės režimas arba virusas).

Kenkėjai arba augalų ligos taip pat gali būti netaisyklingos vaisių formos priežastis. Patartina naudoti prevencines augalų apsaugos priemones, ypač biologines. Paprastai augalai, sergantys virusinėmis ligomis, formuoja deformuotus vaisius. Sergančių kitomis ligomis pažeisti pomidorų vaisiai dažniausiai yra dėmėti, neprekiniai. Jei augalai serga maru, ant žalių ir nokstančių vaisių pasirodo rudų dėmių. Kai kekerinio puvinio sukėlėjo sporos patenka ant nesunokusių vaisių, ant jų susidaro dėmių baltu apvadu, todėl vaisiai praranda prekinę išvaizdą.

Kai užuomazgos arba maži vaisiai būna mechaniškai pažeisti, ant vaisių odelės atsiranda sausa nekrozinė dėmė. Vaisių išvaizda gali pakisti, jei buvo netinkamai panaudotos augalų apsaugos priemonės arba augalų augimo reguliatoriai.

Tuščios ertmės vaisių viduje

Kartais susiduriama su tokia problema, kad pomidorų vaisiai iš išorės yra ne apvalūs, o daugiau kampuoti. Tokie vaisiai būna tuščiaviduriai. Kai kurių hibridų vaisiai turi tuščių ertmių. Pomidorų vaisių masė neturi tam įtakos.

Tuščios erdvės pomidorų vaisiuose susidaro dėl kelių priežasčių. Kartais lemia blogas apsidulkinimas, kai nenormaliai vystosi audiniai ir sėklos. Tai dažniausiai susiję su blogu apšvietimu, todėl rudenį, žiemą arba ankstyvą pavasarį galima susidurti su šia problema. Įtakos turi ir temperatūros svyravimai.

Jei augalai netolygiai aprūpinami vandeniu, pomidorai dažnai būna su mažesnėmis ar didesnėmis tuščiomis ertmėmis viduje. Tuščios ertmės dažniau susidaro vešliai augančių pomidorų vaisiuose, kai oras yra apsiniaukęs, o augalai tręšiami intensyviai. Kai trūksta kalio ir magnio, o azoto yra perteklius, vaisiuose gali susidaryti tuščių ertmių. Netinkamai naudojant pesticidus arba augalų augimo reguliatorius taip pat gali susiformuoti tuščiaviduriai vaisiai.

Baltos gyslos vaisių viduje

Kai kurie pomidorų hibridai turi specialų ilgaamžiškumo geną, kuris leidžia jiems ilgiau laikytis, būti atspariems transportavimo metu. Tokiuose pomidoruose baltos gyslos atlieka karkaso funkciją, išsilaiko pomidorų forma. Kita gyslotumo priežastis – netinkamas augalų tręšimas. Baltos kietos gyslos atsiranda tada, kai augantiems pomidorams trūko kalio ir kalcio. Esant aukštai temperatūrai ir nepakankamai drėgmei, vaisiuose nesusidaro likopenas, kuris yra atsakingas už raudoną pomidorų vaisių spalvą. Tokiomis sąlygomis vaisių minkštimas yra šviesus, nukenčia vaisių skonis.

Augalų išvaizda taip pat gali parodyti pomidorų vystymosi anomalijas. Nerimą keliantys požymiai yra šie: blyškūs lapai, baltos apnašos ant augalo, dirvožemio ir stiebo, pageltusi, išblukusi apatinė lapija, pūlingos dėmės ant lapų ir vaisių, dideli ir šviesiai geltoni žiedai, besiformuojantis puvinys lapuose ir vaisiuose.

Per vegetaciją augintojai turėtų atidžiai stebėti augalus ir stengtis išvengti nepalankių sąlygų. Tinkamai prižiūrint, saugant nuo ligų ir kenkėjų, galima sumažinti negražių vaisių skaičių.

***

Viena iš dažniausiai pasitaikančių vaisių deformacijos priežasčių yra paveldimumas. Neteisingas savaiminis sėklų rinkimas prisideda prie veislių išsigimimo, netinkamų vaisių formavimosi. Patartina nerinkti ir nesėti sėklų, gautų iš hibridinių veislių vaisų.