23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/08
Įranga pesticidams braškynuose išpurkšti
  • Doc. dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Pesticidams braškynuose išpurkšti naudojami ne tik įprasti lauko hidrauliniai ir pneumohidrauliniai purkštuvai, bet ir specialūs įtaisai, kuriuose lanku montuojami trys arba penki purkštukai. Jie skirti lysvėmis auginamoms braškėms apipurkšti. Labai svarbu tinkamai šią specialią purškimo techniką sureguliuoti, kad būtų užtikrintas kuo geresnis apipurškiamų paviršių padengimo laipsnis.

Augalų apsaugos sėkmė priklauso nuo tinkamo preparato pasirinkimo, optimalaus jo panaudojimo laiko ir nuo naudojamos technikos. Augalų apsaugos produktų išpurškimo kokybę lemia daugybė veiksnių. Juos galima būtų suskirstyti į keturias grupes:

  • purkštuvo techniniai reguliavimai, lašelių susidarymas ir judėjimas;
  • preparato ir tirpalo (preparatas + vanduo) fizinės ir cheminės savybės;
  • apipurškiami augalai;
  • klimatinės sąlygos.

Įvairūs augalų apsaugos produktų paskleidimo būdai labai skiriasi aplinkos taršos, biologinio veiksmingumo ir ekonomiškumo prasme. Cheminės augalų apsaugos atveju aplinka teršiama pačiais pesticidais ir jų likučiais. Kuo daugiau augalų apsaugos produktų patenka į aplinką, tuo mažiau jų nusėda ant apipurškiamų paviršių (t. y. augalų ar dirvos). Kuo mažiau augalų apsaugos produktų patenka ant purškiamų paviršių, tuo mažesnė tikimybė, kad preparato biologinis veiksmingumas bus pakankamas.

Pesticidų veikliųjų medžiagų nuostolių mažinimas, minimaliai teršiant aplinką, ir augalų apsaugos produktų biologinio veiksmingumo optimizavimas yra du tikslai, kuriuos ne visuomet vienodai galima pasiekti naudojant tą patį pesticidų paskleidimo būdą. Naudojamų pesticidų biologiniam veiksmingumui ir veikliųjų medžiagų nuostoliams didelę įtaką daro dienos klimatinės sąlygos, oro temperatūra ir drėgnis, vėjo greitis, turima technika, augalų rūšis ir naudojamų veikliųjų medžiagų ypatybės.

Purškiamų lašelių tankis

Nuo augalų apsaugos produktų paskleidimo būdo, purkštukų dydžio bei skysčio išpurškimo normos labai priklauso išpurškiamų lašelių spektras, jų nusėdimas ant augalų ir apipurškiamų paviršių padengimas. Savo ruožtu nuo išpurškiamų skysčio lašelių spektro priklauso nuostoliai dėl jų nunešimo pavėjui ir išgaravimo. Todėl, naudojant įvairius pesticidų paskleidimo būdus, gali skirtis ir aplinkos tarša, ir augalų apsaugos produktų biologinis veiksmingumas. Apskritai manoma, kad geresnis augalų apsaugos produktų biologinis veiksmingumas gaunamas purškiant smulkesniais lašeliais.

Norint užtikrinti pakankamą augalų apsaugos produkto biologinį veiksmingumą, ant 1 cm2 apipurškiamo paviršiaus tolygiai turi nusėsti bent 30–50 lašelių. Kai kurių augalų apsaugos produktų atveju 1 cm2 plote turi būti net 100–200 lašelių. Didesnis lašelių tankis rekomenduojamas purškiant fungicidus ir visus kontaktinius pesticidus. Kontaktinius augalų apsaugos produktus reikia paskleisti kuo tolygiau. Svarbu, kad sisteminiai ir iš dalies sisteminiai preparatai patektų ant augalo, nes tik tada jie pasklinda jame.

Norint pasiekti atitinkamą apipurškiamų paviršių padengimo laipsnį, pasirenkant skysčio išpurškimo normą, būtina įvertinti augalų vystymosi tarpsnį arba biomasės kiekį ir atsirandančius nuostolius dėl išpurkšto skysčio lašelių dreifo ir nuriedėjimo nuo apipurškiamų paviršių. Tiksliai apskaičiuoti išpurškiamo skysčio normą neįmanoma, todėl pateikiamos tyrimais ir praktine patirtimi pagrįstos rekomendacijos. Ant apipurškiamų paviršių turi patekti mažiausiai 10–15 proc. rekomenduojamos skysčio išpurškimo normos.

Išpurškiant nuo 300 iki 400 l skysčio dažniausiai gaunami geri rezultatai: apipurškiami paviršiai padengiami gerai ir daugelio augalų apsaugos produktų biologinis veiksmingumas taip pat būna geras. Braškynuose yra rekomenduojama naudoti keletą kartų didesnius (net iki 2 000 l/ha) vandens kiekius.

Kai kurie tyrėjai mano, kad braškynuose įprastas 2 000 l/ha vandens kiekis yra per didelis ir, purškiant pesticidus, turėtų pakakti 400–600 l/ha.

Siekiant norimo augalų apsaugos produktų biologinio veiksmingumo, svarbu, kad išpurškiamo skysčio lašeliai tolygiai pasiskirstytų ant apipurškiamų paviršių. Apipurškiamų paviršių padengimo laipsnis priklauso nuo išpurkšto skysčio lašelių sugebėjimo įsiskverbti į lapiją.

Lašelių galimybės įsiskverbti į lapiją priklauso nuo:

  • purškiamo skysčio lašelių dydžio: kuo smulkių lašelių daugiau, tuo galimybės įsiskverbti į lapiją yra mažesnės, horizontalūs paviršiai padengiami geriau, o vertikalūs (pvz., stiebai, varpos) – blogiau;
  • išpurkšto skysčio lašelių greičio: didėjant greičiui, galimybės įsiskverbti į lapiją gerėja. Hidrauliniuose vamzdiniuose lauko purkštuvuose padidinti išpurškiamų lašelių greitį galima didinant darbinį slėgį, o pneumohidrauliniuose – didinant ventiliatoriaus našumą arba oro slėgį;
  • purškimo agregato važiavimo greičio: didėjant greičiui, galimybės išpurkšto skysčio lašeliams įsiskverbti į lapiją mažėja.

Purkštukų išdėstymas ir specialūs laikikliai

Pesticidams braškynuose išpurkšti gali būti naudojami įvairūs lauko purkštuvai. Pagal jėgos šaltinį jie yra traktoriniai, automobiliniai ir savaeigiai. Traktoriniai lauko purkštuvai yra pakabinamieji, prikabinamieji ir uždedamieji. Pagal purškimo būdą lauko purkštuvai gali būti hidrauliniai ir pneumohidrauliniai.

Braškių lysvėms apipurkšti naudojant traktorinius hidraulinius lauko purkštuvus, rekomenduojama atitinkamai išdėstyti plyšinius simetriško ir asimetriško srauto purkštukus. Kadangi tarplysviai nepurškiami, galima sutaupyti nuo 15 iki 20 proc. augalų apsaugos produktų. Tokiam purškimui labai gerai tinka iki 12 m darbinio pločio pakabinami traktoriniai hidrauliniai lauko purkštuvai, kai purkštukai ant sijos išdėstyti 23, 25 arba 33 cm atstumu.

Braškių lysvėms pesticidais apipurkšti yra siūlomi specialūs laikikliai. Laikiklį sudaro du reguliuojamo ilgio (min. 410 mm, maks. 600 mm) svertai, sujungti centriniu varžtu, su keičiamu kampu tarp jų, trys purkštukų korpusai su momentinio uždarymo vožtuvais, montavimo plokštė ir vamzdis su žarnomis.

Šie laikikliai gali būti montuojami prie apvalaus (skersmuo 19 mm) ir keturkampio profilio (26, 32 ir 39 mm) sijų. Šoninių purkštukų nustatymo kampą augalų atžvilgiu galima reguliuoti. Atsižvelgiant į augalų apsaugos produkto paskirtį ir biologinius, techninius ir gamtosauginius reikalavimus, galima naudoti įvairiausius purkštukų antgalius: inžektorinius pneumohidraulinius (simetriško ir asimetriško srauto), standartinius ir universalius plyšinius plokščiasraučius (simetriško ir asimetriško srauto, ištisiniam ir juostiniam purškimui), dvisraučius bei kūgiško srauto. Šio tipo purkštukų laikiklių privalumai:

  • tinkamai nukreipiant purkštukus, pasėliai padengiami tolygiai ir išpurkšto skysčio lašeliai gerai įsiskverbia į lapiją;
  • galimybė prisitaikyti prie apipurškiamų augalų;
  • tvirta konstrukcija;
  • galimybė montuoti ant bet kurio purkštuvo sijos.

Purkštukai braškių lysvėms apipurkšti gali būti montuojami ant kabančių žarnų arba puslankiu specialiuose gaubtuose.

Įtaisuose, skirtuose braškių lysvėms apipurkšti, siūloma naudoti labai įvairius purkštukus. Tai gali būti hidrauliniai plyšiniai simetriško ar asimetriško srauto, inžektoriniai pneumohidrauliniai (viensraučiai ir dvisraučiai) ar skyliniai tuščiavidurio ar pilnavidurio kūgiško srauto.

Vokiečių tyrėjų pastebėjimai

D. Kappel tyrimai rodo, kad, naudojant pneumohidraulinius purkštuvus Hardi Twin pesticidams braškėse išpurkšti, visiškai pakanka 150 l/ha skysčio. Tuomet apipurškiamų paviršių padengimas būna toks pat, kaip ir įprastu hidrauliniu lauko purkštuvu purškiant 300 l/ha. Norint, kad augalų apsaugos produktai geriau padengtų apatinę braškių lapų pusę, papildomą oro srautą reikėtų nukreipti 15° kampu nuo vertikalės, o siekiant apipurkšti kerų centre esančius kenkėjus – vertikaliai žemyn.

Tyrėjai H. Knewitz ir O. Strub teigia, kad specialiuose įtaisuose braškių lysvėms apipurkšti naudojant tik tris purkštukus, rekomenduojama 2 000 l/ ha skysčio išpurškimo norma. Šiuo atveju viduryje rekomenduojama montuoti dvisraučius kompaktiškus inžektorinius pneumohidraulinius purkštukus (pvz., IDKT), o iš kraštų – asimetriško srauto plyšinius (pvz., Air-Mix OC) arba kūgiško srauto inžektorinius pneumohidraulinius purkštukus. Tyrėjai nustatė, kad, naudojant antrąjį purkštukų derinio variantą, apatinė braškių lapų pusė buvo padengiama blogiau.

Kitų vokiečių mokslininkų nuomone, braškėse purškiant pesticidus, įprastas vandens kiekis (2 000 l/ha) yra per didelis. Turėtų pakakti 400–600 l/ha vandens. Kad būtų geriau padengiama apatinė braškių lapų pusė, purkštukai turi būti kuo arčiau apipurškiamų paviršių, t. y. šoniniai purkštukai turi būti kuo arčiau dirvos paviršiaus ir nukreipti bent 5° kampu aukštyn. Todėl turi būti galimybė reguliuoti ir laikiklio ilgį, ir kronšteino padėtį, ir purkštukų pastatymo kampą. Jei siekiama geriau padengti braškių žiedus arba uogas, rekomenduojama purkšti iš viršaus žemyn. Naudojant skylinius kūgiško srauto inžektorinius pneumohidraulinius purkštukus, vandens išpurškimo norma galėtų būti 300–400 l/ha.

H. Thoss mano, kad, naudojant įprastinius hidraulinius lauko purkštuvus, braškėse sunku pasiekti pakankamą pesticidų veiksmingumą. Purškiant įprastai, pesticidais nepakankamai padengiama apatinė braškių lapų pusė, šakniastiebis, žiedai ir uogos. Be to, daug augalų apsaugos produkto veikliosios medžiagos nusėda technologinėse vėžėse ir tarpueiliuose. Pasiteisino braškių eilių bei lysvių apipurškimas, naudojant specialius trijų purkštukų laikiklius arba gaubtus su penkiais purkštukais. Reikia įvertinti, kad braškių lapija pavasarį vystosi labai intensyviai. Lapų plotas nuo kovo iki gegužės vidurio padidėja tris ar net keturis kartus. Tai turi būti įvertinama pasirenkant į hektarą išpurškiamo vandens kiekį. Tyrimai rodo, kad nuo braškių vegetacijos pradžios iki visiško žydėjimo, išpurškiamo skysčio kiekis padidėja nuo 250 iki 1 100 l/ha. Norint patikrinti turimos purškimo technikos darbo kokybę, specialaus, vandeniui jautraus popieriaus lapelius reikėtų prisegti svarbiausiose vietose, pvz., apatinėje braškių lapų pusėje, kero centre, prie žiedo ar uogos.

Braškių kekerinių puvinių atsparumą fungicidams tyrinėję R. Weber ir A. P. Entrop nustatė, kad Šiaurės Vokietijos sąlygomis taip pat pasiteisino specialių trijų purkštukų (iš kraštų AVI 110-04, o viduryje – AVI Twin) laikiklių naudojimas, esant 11 bar darbiniam slėgiui. Alternatyva šiam variantui galėtų būti visi trys vienodi AI 110-06 purkštukai, esant 5 bar darbiniam slėgiui. Abiem atvejais purškimo agregatui važiuojant 5,4 km/h greičiu, buvo išpurškiama 1 000 l/ha skysčio.