23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/07
Geriausio traktoriaus rinkimai persikėlė į internetą
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Birželį, beveik trimis savaitėmis vėliau nei paprastai, paskelbtas geriausio traktoriaus Europos rinkoje rinkimų startas. Tiesa, šiemet dėl koronaviruso pandemijos konkursas „Metų traktorius 2021“ kitoks – nuotolinis ir skaitmeninis, daugiausia vyksiantis internetu, pasitelkiant išmaniąsias ryšio technologijas.

Dėl daugumoje šalių paskelbto karantino konkurso įvadinis renginys „Tegul iššūkis prasideda“, į kurį paprastai Italijoje (mat konkurso idėja priklauso italų žurnalui „Trattori“) susirinkdavo komisijos nariai ir traktorių gamintojų atstovai, šiemet startavo nuotoliniu būdu. Per internetu transliuojamas vaizdo prezentacijas vyksta ir konkurso kandidatų pristatymai.

„Pasaulinė epidemija privertė ieškoti naujo formato, taip pat pergalvoti komisijos narių bendravimo būdus. Tad išnaudosime šiuolaikines technologijas ir šiemet bendrausime internetinėje erdvėje, tačiau dėl to mūsų darbas nenukentės. Kandidatai bus įvertinti profesionaliai, o nugalėtojai tikrai išrinkti“, – pabrėžė konkurso komisijos pirmininkas Fabijus Dzamaretis (Fabio Zammaretti).

Kandidatus ir jų techninius parametrus vertina ir geriausius metų traktorius renka tarptautinė 26 žurnalistų komisija. Nariai atstovauja 25 šalių specializuotiems žemės ūkio ir šio sektoriaus technikai skirtiems leidiniams ir kitoms žiniasklaidos priemonėms. Lietuvai atstovauja žurnalas „Mano ūkis“.

Skaitmeninį konkurso formatą palankiai vertina ir naujasis jo rėmėjas – Europos ir Amerikos rinkose įsitvirtinusi didžiausia Indijos padangų gamintoja BKT, šiemet pakeitusi kompaniją „Trelleborg“, su konkursu koja kojon žygiavusią aštuonerius metus. BKT su konkurso „Metų traktorius“ organizatoriais pasirašė 4 metų bendradarbiavimo ir rėmimo sutartį.

Pasak BKT vykdančiosios direktorės Europoje Lučijos Salmazo (Lucia Salmaso), konkursas ir šiųmetis jo skaitmeninis formatas atspindi pramonės ir technologijų pažangą bei tendencijas, todėl ir padangų gamintojai, kurios veikla neįsivaizduojama be inovatyvių sprendimų, technologijų ir vis naujų iššūkių, būti jo pagrindiniu rėmėju – didžiulė garbė.

„Šis konkursas ir BKT turi daug bendro. Prestižinis apdovanojimas yra pažangiausių technologijų simbolis, kartu atspindintis ir žemės ūkio technikos ateities, kurios pagrindas – tvarumas, kokybė, technologinė pažanga, viziją. Tai aktualu ir dinamiškai kompanijai BKT. Be to, vienija mus ir iššūkiai“, – sakė L. Salmazo įvadiniame konkurso renginyje.

Beje, šiųmetė skaitmeninė konkurso platforma suteikia galimybę plačiau susipažinti su traktorių technologinės raidos tendencijomis – konkurso „Metų traktorius“ organizatoriai pristato internetinį leidinį anglų kalba „Baltas popierius 2020“ ir vaizdo prezentacijų rinkinį konkrečiomis temomis apie svarbiausius modernių šiuolaikinių traktorių aspektus, tarp kurių – susietumas / sujungiamumas, skaitmenizacija, automatinės ir autonominės sistemos, nuotolinės serviso paslaugos, duomenų rinkimas įvairiais jutikliais, jų apdorojimas ir pritaikymas gamybos procesams optimizuoti, sąnaudoms mažinti.

Vienuolika gamintojų pristato 18 modelių

Konkurse „Metų traktorius 2021“ šiemet dalyvauja vienuolika traktorių gamintojų, jie pateikė 18 naujų modelių trims konkurso kategorijoms. Visų kategorijų modeliai pretenduoja laimėti ir pernai įsteigtos naujos kategorijos „Tvarus traktorius“ nominaciją.

Nors konkurso taisyklės numato, kad į finalą gali patekti ne daugiau kaip 5 vienos kategorijos kandidatai, tačiau didelė tikimybė, kad šiemet dėl neįprastos situacijos bus padaryta išimtis ir dėl geriausių titulo varžysis visi konkrečiai kategorijai pristatyti traktoriai, pvz., dėl pagrindinės „Metų traktoriaus 2021“ karūnos grumsis net 9 modeliai.

Be mūsų šalyje gerai žinomų kompanijų „New Holland“, „Case IH“, „Claas“, „Fendt“, „Massey Ferguson“, dėl geriausio traktoriaus dar varžysis „Kubota“, „Steyr“ ir „ArmaTrac“ modeliai. Turkijos kompanija „ArmaTrac“ konkurse, vykstančiame nuo 1998 m., dalyvauja pirmą kartą ir pristato traktorių modelius dviejose kategorijose.

Standartinio traktoriaus kategorijai kandidatus pateikė 5 gamintojai: „Case IH“, „Fendt“, „ArmaTrac“, „Kubota“ ir „Valtra“. Geriausios specialiosios paskirties traktorius pristato „Antonio Carrano“, „Landini“, „Fendt“ ir „Valtra“. Tarp dalyvių nėra „John Deere“, SDF koncerno ir kai kurių kitų traktorius gaminančių kompanijų.

Kai kurios kompanijos pareiškė draudimą skelbti ne tik bet kokius techninius duomenis, bet ir modelių pavadinimus iki tam tikrų datų: „Fendt“ – iki spalio 7 d., „Massey Ferguson“ ir „Valtra“ – iki rugsėjo galo, „Landini“ – iki liepos 15 dienos.

Be kol kas neskelbiamų „Fendt“ ir „Massey Ferguson“ modelių, dėl pagrindinio „Metų traktoriaus 2021“ titulo varžysis ArmaTrac 1254 LUX CRD4, Case IH Quadtrac 620, Claas Axion 900, Kubota M7173 KVT, Landini Serie 7-240 V-Shift Stage V, New Holland T6.160 Dynamic Command, Steyr 6240 Absolut CVT.

Geriausio standartinio traktoriaus kategorijai pasiūlyti, be neskelbiamų „Fendt“ ir „Valtra“, šie modeliai: Arma-Trac 1004 LUX CRD4 Power Shuttle, Case IH Vestrum 130 CVX Drive ir Kubota M6142.

Geriausias specializuotos paskirties traktorius bus renkamas iš 4 modelių, iš kurių paskelbti tik Antonio Carrano Tony 8900 V75HP, gamintojų „Fendt“, „Valtra“ ir „Landini“ modeliams galioja embargas.

Atnaujinti vertinimo kriterijai

Gamintojai konkursui pateikia atnaujintus ar visiškai naujus, anksčiau konkurse nedalyvavusius, modelius, vienintelė sąlyga – pristatomi modeliai klientams turi būti prieinami per rinkimų metus, t. y. konkursui „Metų traktorius 2021“ pristatytus kandidatus žemdirbiai turi turėti galimybę įsigyti iki 2021 m. gruodžio.

Skirtingų kategorijų kandidatai vertinami analizuojant daugybę parametrų. Renkant geriausią metų traktorių dėmesys skiriamas varikliui, transmisijai, elektronikai, hidraulikai, kabinos komfortui, inovatyvioms konkretaus modelio išskirtinėms savybėms (pvz., intuityviam naudojimui, paprastam valdymui, efektyvumą didinančiai įrangai), parinkčių galimybėms, dizainui. Naujas parametras, kuris nuo šiol taip pat bus vertinamas – traktoriaus susietumas ir tiksliojo ūkininkavimo sistemos, nes šios technologijos įgyja vis didesnę reikšmę šiuolaikiniame žemės ūkyje.

Pretenduoti į geriausio standartinio traktoriaus titulą gali daugiafunkciai universalūs traktoriai, kuriuose įrengti 4 cilindrų didesnės kaip 70 AG galios varikliai, o pačių traktorių svoris neviršija 8 900 kg. Tiesa, šiemet šiai kategorijai pristatyto vieno modelio, kuriam galioja embargas, svoris viršija šią ribą. Pagrindiniai geriausio standartinio traktoriaus vertinimo kriterijai – variklis, transmisija, hidraulika, patogumas, novatoriškos techninės savybės, parinktys. Šios kategorijos nauji vertinimo kriterijai – dizainas ir universalumas, platus pritaikomumas.

Geriausi specializuotos paskirties traktoriai – tai darbams soduose, daržuose vynuogynuose ar kalvotame reljefe dirbti pritaikyti traktoriai, kurių pagrindiniai vertinimo kriterijai – variklis, transmisija, patogumas, judrumas ir dizainas.

Konkurso taisyklėse numatyta, kad dėl tvaraus traktoriaus titulo varžosi visi konkurse dalyvaujantys modeliai. Šiemet, kitaip nei pernai, kai ši kategorija pristatyta pirmą kartą, nepasiūlyta nė vieno alternatyvius degalus naudojančio ir mažiau aplinką teršiančio prototipo, mat naujo tipo varikliai – dujiniai, elektriniai ar hibridiniai – yra vienas iš tvarumo rodiklių. Prieš išrenkant ir karūnuojant šiųmečio konkurso vieną iš dalyvių tvariu traktoriumi, itin atidžiai bus vertinamas traktoriaus patogumas, saugumas, efektyvumas ir sujungiamumas, naujų technologijų nauda kasdieniame žemdirbio darbe. Šis apdovanojimas skiriamas ne už „ekologiškumą, žalumą“, bet už novatorišką sprendimų tvarumo požiūriu visumą.

Komisijos nariams kandidatų techninių duomenų gamintojai birželio mėn. dar nebuvo pateikę. Dėl epidemiologinės situacijos taip pat neaišku, ar bus galima traktorius žurnalistams išbandyti ir lauko bandymuose, į kuriuos gamintojai paprastai pakviesdavo rudenį. Nugalėtojų paskelbimo ceremonija, kaip ir paroda EIMA, turėjusi vykti lapkričio 11–15 d. Bolonijoje (Italija), perkelta į kitų metų vasario 3–7 dienas. Čia ir bus paskelbti visų keturių kategorijų laimėtojai.

Pernai „Metų traktoriaus 2020“ titulas atiteko Fendt 942 Vario, geriausio standartinio traktoriaus kategorijos laimėtojas Fendt 314 Profi+, geriausias specialiosios paskirties – New Holland T4.110N. Naujos kategorijos „Tvarus traktorius“ laureatas – gamtinėmis dujomis varomas New Holland T6.180.