23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/04
Piktžolių kontrolės robotai – žvilgsnis iš arčiau
  • Indrė BRUČIENĖ VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Išaugęs žemės ūkio robotikos srities startuolių skaičius ir didėjančios stambiausių pasaulio žemės ūkio technikos gamintojų investicijos į automatizuotų sistemų mokslinius tyrimus rodo, kad robotai vis sėkmingiau randa savo vietą žemės ūkyje.

Norint užauginti gausų ir kokybišką derlių, vienas iš svarbiausių veiksnių – piktžolių kontrolė. Piktžolės stelbia augalus, konkuruoja su jais dėl vandens, maistinių medžiagų, vietos ir šviesos. Dėl to mažėja augalų derlius, prastėja jo kokybė, derlių sunkiau nuimti.

Nors herbicidai gali būti efektyvus piktžolių naikinimo būdas, dažnai tik labai nedidelis kiekis cheminių medžiagų pasiekia tikslą – sunaikina piktžoles, likusi jų dalis išsisklaido aplinkoje. Tai lemia ne tik ekonominius nuostolius, bet ir neigiamą poveikį aplinkai bei žmogaus sveikatai. Prancūzijos vyriausybė iki 2025 m. ketina sumažinti augalų apsaugos produktų naudojimą 50 procentų. Tad, bus remiami moksliniai tyrimai ir inovacijos, skatinama alternatyvių sprendimų paieška ir įgyvendinimas.

Piktžolių atsparumas herbicidams – kita labai svarbi problema, kuri tik didės. Tad, norint užtikrinti herbicidų veiksmingumą, būtina mažinti jų naudojamus kiekius arba rinktis kitus našius bei tvarius piktžolių kontrolės sprendimus. Vienas iš jų – precizinių (tiksliųjų), automatizuotų ir robotizuotų žemės ūkio technologinių procesų taikymas pasėliams prižiūrėti. Piktžolių kontrolė daug darbo ir energijos reikalaujantis procesas, galintis sudaryti net iki 30 proc. visų ūkio darbo sąnaudų. Tad šios žemės ūkio užduoties automatizavimas palengvina sunkų kasdienį ūkininko darbą ir yra finansiškai naudingas.

Robotizuotos piktžolių kontrolės sistemos, procesus atliekančios tiksliai, reikiamu laiku ir reikiamoje vietoje, yra daug pranašesnės už tradicinius piktžolių kontrolės būdus. Robotai piktžoles šalina mechaninėmis, šiluminėmis (liepsna, garais, karštu vandeniu), cheminėmis (purškimas) ir elektrinėmis (aukšta įtampa) priemonėmis. Koks yra geriausias piktžolių kontrolės metodas, nuomonės skiriasi. Plačiausiai naudojami mechaniniai arba cheminiai piktžolių kontrolės metodai.

Padėties nustatymas realiu laiku, duomenų rinkimas, piktžolių aptikimas, identifikavimas, tikslus jų pašalinimas ir žemėlapių sudarymas – funkcijos, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinis piktžolių kontrolės robotas. Tačiau automatinis piktžolių atskyrimas nuo augalų yra sudėtingas procesas, nes piktžolės arba kiti nepageidaujami augalai yra įvairių spalvų, formų ir dydžių, o pasėlių augalų lapiją dažnai uždengia piktžolės. Ypač sunku tiksliai sukontroliuoti piktžoles, kai jos auga labai arti augalų.

Palyginti su standartinėmis piktžolių kontrolės mašinomis, pasėlių priežiūros robotai dažniausiai pasižymi lengva konstrukcija ir mažesniu dydžiu, gali daug lengviau judėti, nepaisant besikeičiančių aplinkos sąlygų. Mažesni gabaritai ir masė (palyginti su tradiciniais sunkiais traktoriais) lemia mažesnį dirvožemio suspaudimą, dėl to dirvai reikia mažiau energijos, kad vėl atsilaisvintų. Kitas labai svarbus aspektas – robotas eliminuoja žmogiškąjį faktorių ir sumažina klaidų skaičių.

Žemės ūkio robotikos lyderės Europoje – „Naio Technologies“ (Prancūzija), „ecoRobotix“ (Šveicarija) ir kt., aktyviai veikia ekologiškų technologijų rinkoje ir kuria modernius ir konkurencingus aukštųjų technologijų sprendimus. Kompanijos šiuolaikiniams ūkininkams siūlo novatoriškas žemės ūkio mašinas, kurios leidžia padidinti technologinių procesų efektyvumą ir sumažinti darbo sąnaudas bei daromą poveikį aplinkai. Vieni robotų gamintojai daugiausia dėmesio skiria pačiam robotui, kiti – jo funkcionalumui, pavyzdžiui, piktžolių atpažinimo ar sąveikos su naudojamais įrankiais tobulinimui. Gamintojai dažniausiai siūlo įsigyti robotus, tačiau populiarėja ir kita galimybė – „robotas kaip paslauga“.

Piktžolių kontrolės robotas puikus sprendimas, kai piktžoles naikinti reikia tik tam tikroje vietoje, pavyzdžiui, pavienes, sunkiai kontroliuojamuose pasėlių plotuose ar ten, kur piktžolių tankis laikomas per mažu, kad būtų galima naudoti tradicinius kovos su piktžolėmis būdus.

Robotizuotos piktžolių kontrolės technologijos ir priemonės turi būti patikimos, veiksmingos, paprastos, patogios naudoti ir generuoti ekonominę naudą. Kuo daugiau žemės ūkio užduočių vykdys robotizuota platforma ir kuo lengviau ji bus integruojama į esamą ūkio sistemą, tuo patrauklesnė ir priimtinesnė taps ūkininkui.

Tarptautinis robotų forumas

Tarptautinis žemės ūkio robotų forumas (FIRA) nuo 2016 m. įsitvirtino kaip pagrindinis renginys, skirtas žemės ūkio robotikos sektoriaus profesionalams. Prancūzijos kompanija „Naïo Technologies“ prieš ketverius metus buvo šio forumo iniciatorė. Dabar renginį organizuoja Pasaulinė žemės ūkio robotų organizacija „Gofar“.

Tulūzoje 2019 m. gruodį vykusiame forume, į kurį susirinko ne tik žemės ūkio robotų gamintojai, bet ir ūkininkai, mokslo atstovai, bandyta atsakyti į pagrindinį klausimą – kaip padidinti žemės ūkio produkciją pasitelkiant tvarias technologijas? Per apskritojo stalo diskusijas buvo aptartos pasaulinės žemės ūkio robotikos rinkos tendencijos; pristatytos žemės ūkio robotų reguliavimo sistemos ir standartai Europoje ir pasaulyje; paramos mechanizmai ūkininkams, naudojantiems šias autonomines mašinas savo ūkiuose; pasidalyta naujausia žemės ūkio robotikos mokslo pažanga šiomis temomis: patikimumas, saugumas ir valdymas, robotų stebėjimas ir sprendimų priėmimas, robotų ir įrankių sąveika; taip pat didelis dėmesys skirtas piktžolių kontrolei ir eilėse auginamiems žemės ūkio augalams.

Renginys sulaukė daugiau nei 850 dalyvių iš 42 šalių. Pristatyta apie 20 robotų, kai kurie iš jų pirmą kartą.

Tikslioji cheminė piktžolių kontrolė

Šveicarijos startuolis „ecoRobotix“ sukūrė saulės energija varomą autonominį piktžolių naikinimo robotą, naudojantį tiksliąją cheminę piktžolių kontrolę. Šis robotas, atrodantis kaip teniso stalas, sveria vos 130 kg. Daugybė fotoelektrinių elementų aprūpina energija du elektrinius variklius, vaizdo kamerą, jutiklius, GPS bei piktžolių identifikavimo ir taškinio purškimo įtaisus. Saulės energijos pakanka robotui dirbti 12 valandų net ir esant apsiniaukusiam dangui. Taikydamas tikslius mikrodozavimo metodus, išpurkšdamas minimalų augalų apsaugos priemonių kiekį tiksliai ant piktžolių, robotas gali sumažinti naudojamų pesticidų kiekį iki 20 kartų.

Galimybė smulkmeniškai atskirti piktžoles nuo pasėlių augalų – labai svarbi užduotis tiksliai „ecoRobotix“ augalų apsaugos priemonių purškimo sistemai. Kūrėjai teigia, kad robotas gali aptikti ir sunaikinti piktžoles 95 proc. tikslumu. Naudodamas vaizdo kamerą, RTK-GPS, jutiklius bei dirbtinį intelektą vaizdams analizuoti piktžolių naikinimo robotas, judėdamas pasėlių lauku, gali aptikti bei nustatyti piktžolių vietą eilėse ir tarp jų. Tada dvi roboto rankos, galinčios atlikti iki 4 000 judesių per minutę, kiekvieną aptiktą piktžolę apipurškia labai maža herbicido doze. „ecoRobotix“ skaičiavimais, judėdamas 0,4 m/s greičiu, per dieną piktžolių naikinimo robotas gali nupurkšti iki 3 ha pasėlių.

2019 metų pabaigoje „ecoRobotix“ pristatė naująją piktžolių kontrolės roboto koncepciją Avo. Kompanija tvirtina, kad Avo yra tvirtesnis, greitesnis ir efektyvesnis už savo pirmtaką, kuris šiuo metu parduodamas kaip pasėlių priežiūros robotas sėklų įmonėms, tyrimų centrams ir augalų apsaugos produktų gamintojams.

Naujasis Avo veikia visiškai autonomiškai, jį maitina saulės energija ir įkraunamos baterijos. Piktžolėms aptikti robotas naudoja RGB kameras, o jas identifikavęs apipurškia vienu ar keliais purkštukais. Reguliuojamo aukščio (15–30 cm virš žemės) purškimo įrankis susideda iš vienodu atstumu išdėstytų 52 purkštukų. Sistema gali naudoti kelis purškimo būdus: ištisinį arba taškinį. Robotas gali dirbti iki 14–16 valandų nepertraukiamai. Maksimalus greitis – 1,0 m/s. Visi keturi Avo ratai gali būti valdomi atskirai, dėl to robotas yra labai manevringas ir turi mažą posūkio spindulį. Roboto kontrolė ir konfigūravimas vykdomi per išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį.

Robotas taip pat gali veikti naktį. Priklausomai nuo saulės apšvietimo, akumuliatoriaus įkrovimo ir reljefo sąlygų, jis gali apdoroti iki 10 ha per parą (įskaitant naktinį darbą ir akumuliatoriaus keitimą). Šis roboto modelis bus išbandomas šiemet, o pardavimai planuojami 2021 metais. Roboto taikymo galimybės – grūdinių augalų, cukrinių runkelių, burokėlių, šparaginių pupelių, rapsų pasėliuose ir daugiamečių piktžolių naikinimas pievose.

Australijos Kvinslando technologijos universiteto mokslininkai sukūrė piktžolių kontrolės roboto prototipą Agbot II, kuris atlieka piktžolių šalinimą pasirinktinai – cheminiu arba mechaniniu būdu. Robotas realiu laiku geba aptikti ir klasifikuoti piktžoles, nuspręsti, kokį jų naikinimo būdą pasirinkti.

Rinkoje yra ir kitų robotų prototipų, kurie naudoja cheminę piktžolių kontrolę, pavyzdžiui, Hortibot (Danija), Swarm- Bot (Australija) ir kt.

Mechaninis piktžolių naikinimas

Mechaninė piktžolių kontrolė populiarėja ne vien dėl visuomenės spaudimo mažinti herbicidų naudojimą, šis sprendimas padeda ūkininkams spręsti piktžolių atsparumo herbicidams problemą. Ir jeigu anksčiau mechaninė piktžolių kontrolė buvo populiari tarp ekologinių ar nišinius augalus auginančių ūkių, tai pastaruoju metu vis daugiau stambių ūkininkų renkasi šį būdą, siekdami ne atsikratyti chemijos, o kuo veiksmingiau ją naudoti kartu su mechaniniais piktžolių kontrolės metodais.

Prancūzijos žemės ūkio robotų kūrėja „Naïo Technologies“ gavo 14 mln. eurų finansavimą ir pereina į kitą – aukščiausią techninį lygį – ruošia robotus masinei gamybai. Prancūzijos įmonė, kurią 2011 m. įkūrė robotikos inžinieriai Ėmerikas Bartas (Aymeric Barthes) ir Giotanas Severakas (Gaëtan Severac), gamina ir parduoda piktžolių naikinimo robotus, glaudžiai bendradarbiaudami su ūkininkais. Netoli 150 šios įmonės robotų (Oz, Dino, Ted) jau naudojami Europos ir JAV ūkiuose. Įmonės vadovų planai ambicingi, jie tikisi, kad per ateinančius 10 metų kiekviename Europos ir Šiaurės Amerikos ūkyje dirbs po robotą. „Naïo Technologies“ sprendimai saugo ir aplinką, ir žmogų: padeda ūkininkams atlikti kasdienį darbą, sumažindami sunkų fizinį krūvį ir apribodami cheminių augalų apsaugos priemonių naudojimą, o ūkininkavimą daro daug patrauklesnį šiuolaikiniam žmogui.

Savaeigis elektra varomas piktžolių naikinimo robotas Dino mechaniškai naikina piktžoles daržovių eilutėse ir tarpueiliuose. Roboto navigacinė, naudojimo ir saugumo sistemos per pastaruosius metus itin patobulėjo. Piktžolių kontrolės sprendimas paremtas gilaus mokymosi (angl. deep learning) technologija, kuri leidžia mašinai atpažinti pagrindinius augalus ir piktžoles, nepaisant jų spalvos, įvairovės ir augimo stadijos. Kameromis ir RTK-GPS sistemomis robotas Dino sugeba tiksliai ir realiu laiku nustatyti augalų vietą eilutėse, o tiksliai ir sklandžiai judantys peiliai nukirsti net ir labai arti augalo esančias piktžoles, nepažeidžiant pagrindinių augalų. Dino sveria 800 kg, yra 2,5 m ilgio ir 1,3 m pločio. Siekiant išvengti dirvos tankinimo, mašina sukurta gana lengva. Įprastai robotas, judėdamas iki 4 km/h greičiu, gali dirbti iki 10 val. ir pasiekti iki 5 ha per dieną darbo našumą.

Nors iki šiol Dino buvo skirtas mechaninei piktžolių kontrolei, tačiau jį galima drąsiai vadinti autonominiu pasėlių priežiūros robotu. Be tikslaus piktžolių ravėjimo, robotas turi daug duomenų rinkimo srities galimybių: suskaičiuoti augalus, įvertinti jų dydį, apskaičiuoti derliaus nuėmimo datą, būsimus retinimo veiksmus ar tręšimą. Tad šis robotas gali būti naudojamas ne tik salotų, bet ir kitų augalų pasėliams prižiūrėti.

Kitas „Naïo Technologies“ piktžolių naikinimo robotas Oz yra toks mažas, kad telpa tarp eilių. Robotas sveria 110 kg, yra 40 cm pločio ir 60 cm aukščio. Oz varomas keturiais elektros varikliais, po vieną kiekviename rate. Judėdamas 4 m/s greičiu jis gali be pertraukų dirbti net 10 valandų. Dėl savo dydžio jis tinka dirbti tarp daržovių pasėlių eilių. Ant Oz roboto gali būti montuojama daugybė mechaninio ravėjimo įrankių: kelių tipų akėčios, kultivatorius, šepetėliai, spyruoklės.

Kultivatorius ir penkių dantų akėčios skirtos piktžolėms tarp eilių naikinti, o smailėjančios akėčios, ravėjimo šepetėliai ir spyruoklinės akėčios – pasėlių eilėse. Piktžolių kontrolė su šepetėliais veiksmingiausia, kai dirvožemis yra sausas, lengvas ir nesutankintas, o piktžolės dar labai jaunos.

Spyruoklines akėčias sudaro 10 metalinių strypų, kurie brėžia dirvos paviršių. Šis minkštas metodas gali būti naudojamas jauniems, bet gerai įsitvirtinusiems pasėliams prižiūrėti, norint pašalinti dygstančias piktžoles. Penkių dantų akėčias rekomenduojama naudoti pasodinus daigus ir po lietaus, kai dirva minkšta. Kultivatorius gali būti montuojamas iš 3 dalių. Šiek tiek išlenkti peiliai veikia 2–3 cm gyliu ir 20 cm pločiu. Kai pasėlio nebegalima ravėti smulkiomis akėčiomis, kartu su kultivatoriumi naudojamos spyruoklės.

Prancūzų gamintojos „Carre“ pasėlių priežiūros robotas Anatis padeda ūkininkui visiškai savarankiškai atlikti kasdienius darbus žemdirbystėje, sodininkystėje ir šiltnamiuose. Naudodamas skirtingus jutiklius, įmontuotą fotoaparatą ir GPS sistemą, Anatis analizuoja kiekvieną atskirą dirvos plotelį, renka duomenis apie dirvožemio ir oro drėgnumą, temperatūrą, augalų tankumą, augimo stadiją, piktžoles ar nenustatytus objektus. Visus šiuos surinktus duomenis ūkininkas gali stebėti išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje realiu laiku, o vėliau juos analizuoti ir priimti sprendimus.

Mašina turi 90o besisukančius ratus, kad būtų galima manevruoti lauko gale ir kuo mažiau padaryti žalos pasėliams. Tikslų pasėlių priežiūros roboto judėjimą užtikrina GPS valdymo įrenginys, lazeris ir 3D vaizdo kameros.

Prie roboto gali būti montuojami įvairūs padargai, pavyzdžiui, kultivatorius ar smulkesnės akėčios. Sistema gali veikti rankiniu, automatiniu ir pusiau automatiniu darbo režimu. Pagrindinis apribojimas yra akumuliatoriaus veikimo laikas – 4 valandos vienu įkrovimu, tačiau neabejojama, kad technologija tobulės ir veikimo laikas ilgės. „Carre“ tikisi pristapristatyti naująjį Anatis pirmiesiems klientams jau šiais metais.

Prancūzijos kompanijos „E-Tract“ piktžolių kontrolės robotas Elatec mechaniškai naikina piktžoles morkų pasėliuose, tačiau planuojama jį pritaikyti ir kukurūzų, pupelių pasėliuose.

Universalūs žemės ūkio robotai

Danijos įmonės „Agrointelli“ sukurtą universalų žemės ūkio robotą Robotti dar galima vadinti autonominiu padargų laikikliu, galinčiu savarankiškai atlikti įvairias žemės ūkio užduotis. Gamintojas siūlo net 6 šio roboto modelius, turinčius 1 arba 2 dyzelinius Kubota variklius. Mašinos greitis gali siekti 8 km/h. Prie Robotti roboto galima tvirtinti standartines gerai žinomas sėjos, tręšimo, piktžolių kontrolės ir derliaus nuėmimo mašinas. Darbinis plotis gali būti reguliuojamas nuo 1,5 iki 3 m. Vadinasi, šis robotas gali būti naudojamas tiek augalininkystėje, tiek daržininkystėje.

Vaizdo kamerų sistemomis (RGB, NIR, LiDar, Thermal ir kt.) ir jutikliais galima nustatyti įvairias pasėlių charakteristikas: lapų ploto indeksą, vegetacijos indeksą, augalų daigumą, aukštį, spalvą, piktžolių tankumą ir kt. Stebint ir analizuojant šiuos parametrus nuolat (pvz., kas savaitę), pasėlių augimo pokyčiai tampa daug aiškesni ir lengvai suprantami.

Vykdant piktžolių kontrolę su Robotti, proceso efektyvumas gali būti nesunkiai nustatytas realiu laiku, įvertinant piktžolių tankumą roboto priekyje ir gale esančiomis vaizdo kameromis. Sistema apdoroja nuotraukas ir sukuria spalvotą piktžolių žemėlapį, iliustruojantį piktžolių tankumą pasėlyje.

Duomenys nuolat įkeliami į debesų serverį, o naudojant standartinius duomenų mainų formatus, jais galima dalytis su bet kokia ūkio valdymo sistema. Robote esanti RTK-GPS sistema užtikrina aukštą tikslumą važiuojant lauku ar atliekant užduotis. Robotti įdiegta pažangi maršruto planavimo sistema, kuri, atsižvelgiant į degalų sąnaudas ir dirvožemiui daromą žalą, apskaičiuoja ir pasiūlo efektyviausią važiavimo maršrutą.

Norvegijos gyvybės mokslų universiteto mokslininkai ir įmonė „Saga Robotics“ sukūrė transformuojamą žemės ūkio robotą Thorvald, galintį dirbti šiltnamyje, atvirame lauke ar sode. Lengvai keičiama roboto konstrukcija leidžia sukurti penkias skirtingas mašinas, kurios atliktų tokias užduotis kaip pasėlių priežiūra, mechaninė piktžolių kontrolė, purškimas, derliaus nuėmimas, transportavimas ar duomenų rinkimas. Šis lengvai prie aplinkos sąlygų prisitaikantis elektra varomas robotas veikia visai savarankiškai ir naudoja pažangiausias navigacijos sistemas bei dirbtinį intelektą.

Vokietijos automobilių gamybos įmonė „Continental“ parodoje „Agritechnica 2019“ pristatė savo naująją žemės ūkio roboto koncepciją Contadino. Modulinė autonominio roboto konstrukcija suteikia galimybę naudoti skirtingus padargus ir atlikti įvairias žemės ūkio užduotis (pasėlių stebėjimas, sėja, ravėjimas, purškimas, tręšimas). Bendrovės vizija – kelių robotų bendradarbiavimas viename lauke. Ši spiečių koncepcija garantuotų efektyvų ir sklandų darbo procesą be jokių prastovų. Įmonė laikosi tvarumo principų ir Contadino tai įrodo: naudojami elektros varikliai neteršia aplinkos, mažas svoris lemia nedidelį energijos poreikį ir nežymų dirvos suspaudimą.

Prancūzijos kompanija „Sitia“, su partneriais įgyvendindama bendrą projektą, taip pat kuria universalius žemės ūkio robotus, galinčius prisitaikyti prie skirtingų aplinkos sąlygų ir gebančius atlikti skirtingus žemės ūkio darbus. Planuojama, kad hibridiniai žemės ūkio robotai Trektor ir PUMAgri rinkai bus pasiūlyti jau 2023 metais.

Robotų ateitis

Teigiama, kad per ateinančius 10 metų žemės ūkio robotai bus kiekviename moderniame ūkyje. Investicijų skatinimas į naujų technologijų kūrimą, orientuotų į sunaudojamos energijos mažinimą bei dirvožemio ir vandens resursų išsaugojimą, taip pat turėtų prisidėti įvedant šias robotizuotas sistemas į žemės ūkio rinką.

Pasaulyje pirmaujantys žemės ūkio technikos gamintojai investuoja dideles lėšas į naujų bei tvarių technologijų kūrimą, o savo sprendimus pristato pasaulinio lygio parodose. Žemės ūkio technikos milžinė „John Deere“ praėjusiais metais pristatė koncepcinį autonominį traktorių vikšrine važiuokle. Japonų įmonė „Kubota“ visai neseniai pademonstravo sumanaus traktoriaus koncepciją X traktor. Šis projektinis modelis reprezentuoja „Kubota“ įsivaizduojamą ūkininkavimo ateitį – kai žemės ūkio operacijos atliekamos visiškai autonomiškai. Remdamasis įvairiais duomenimis, tokiais kaip oro sąlygos, pasėlių augimo tempas ir kt., dirbtinis intelektas parenka ir atlieka visas reikalingas operacijas laiku. Elektros energija varomas „svajonių traktorius“ dėl vikšrinės važiuoklės geba prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkos sąlygų keisdamas savo formą – padidindamas arba sumažindamas traktoriaus aukštį. Kai reikia padidinti sąlyčio su žeme plotą, kad būtų geras sukibimas, arba atvirkščiai, kai reikia dirbti virš pasėlių.

Rinkoje siūlomas robotinių platformų nuomos modelis skatina ūkininkus išbandyti šias novatoriškas žemės ūkio mašinas ir įsitikinti, ar jos tenkina keliamus reikalavimus. „MarketsandMarkets“ duomenimis, žemės ūkio robotų rinkos dydis nuo 6,7 mlrd. eurų (7,4 mlrd. JAV dolerių) 2020 m. turėtų padidėti iki 18,8 mlrd. eurų (20,6 mlrd. JAV dolerių) 2025 metais. Šios įžvalgos remiasi vis didėjančiu įvairių žemės ūkio procesų automatizavimo poreikiu ir tokių technologijų, kaip daiktų internetas ir pasaulinės padėties nustatymo sistemos (GPS), kainų mažėjimo tendencijomis. Tad numatoma, kad automatizuotos žemės ūkio sistemos ir mašinos bus prieinamos daugeliui ūkininkų visame pasaulyje.

VERTA ŽINOTI

  • Naikinant piktžoles, pasėlių derlingumas gali padidėti 20 ir daugiau procentų.
  • Piktžolių kontrolės procesą atliekant tiksliai – purškiant tik piktžoles, cheminių medžiagų sunaudojimas gali sumažėti iki 90 procentų.
  • Yra trys pagrindiniai piktžolių aptikimo būdai, pagrįsti spalvos, formos ir tekstūros analize.
  • Robotai gali aptikti pavienes piktžoles ir jas tiksliai pašalinti vienu iš pasirinktų būdų.
  • Pažangių purškimo metodų taikymas gali sumažinti išlaidas cheminėms medžiagoms, stresą augalams ir neigiamą poveikį aplinkai.
  • Žemės ūkio robotas gali dirbti 24 val. per parą (jam nereikia atostogų, nedarbingumo dienų ar pertraukų).
  • Vienas robotas gali atlikti keletą užduočių: rinkti duomenis, paimti mėginius, sėti, šalinti piktžoles, pjauti, purkšti, tręšti, nuimti derlių.