23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/01
Pasitinkame: 300-asis „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Gruodį išleidome 299-ąjį „Mano ūkio“ numerį. Jūsų rankose – 300-asis. Tiems, kurie pamena pirmą nedidelio formato žurnalą, teks patikėti, kad tai buvo prieš ketvirtį amžiaus.

„Mano ūkio“ leidybos sumanymo autorystė priklauso tuometiniam (ir dabartiniam) Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vadovui Edvardui Makeliui. Pasitvirtino jo įžvalga, jog agrariniam sektoriui būtinas specializuotas leidinys, kuriame straipsnius rašytų žemės ūkio mokslininkai, konsultantai, kuris nebūtų politiškai angažuotas, teiktų patikrintą informaciją, skleistų gerąją patirtį, pasakotų apie sėkmingai ūkininkaujančius žemdirbius.

Nedidelis redakcijos kolektyvas, startavęs Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto patalpose, suvokė ir patyrė, jog paprasta nebus – tradiciniai leidiniai neketino dalytis rinka, tad patraukti skaitytojų dėmesį ir pelnyti pasitikėjimą reikėjo įdirbio. „Mano ūkiui“ pavyko užaugti, sustiprėti, užimti tvirtas pozicijas. Net kai neramias nuotaikas pradėjo sėti besiskverbianti interneto žiniasklaida, žurnalas išliko, saugodamas ir brangindamas stabilią skaitytojų auditoriją.

Iš pat pradžių žurnalui pasisekė. Visų pirma, suburti darbštų kūrybingą kolektyvą, antra, ištikimų talentingų bendradarbių būrį, prisidėjusį prie specializuoto profesionalaus žurnalo leidybos ir tapusį patikimu užnugariu. Tai leido laikytis pagrindinės žurnalo misijos – ieškoti pavyzdžių, kurie skatintų žmones pasitempti ir paliudytų, kad net ir sunkiomis sąlygomis galima rasti gerų sprendimų.

Taip metai iš metų redakcija, rinkdama sudėtingus laiko ženklų ornamentus, audė šimtaraštę „Mano ūkio“ juostą, liudijančią kintantį, stiprėjantį, modernėjantį Lietuvos kaimą ir žemės ūkį. Juostoje gausu panašių raštų, tačiau nėra vienodų. Toks yra ir žemės ūkio išskirtinumas, žemdirbio gyvenimas – pasikartojantis, sezoniškas, bet nenuspėjamas, visada skirtingas.

Tradicinės juostos buvo neatsiejama valstiečio kasdienės ir šventinės aprangos dalis, o jų ornamentai liudijo gerus linkėjimus. Juos skaitote ir „Mano ūkio“ juostos raštuose. Padėti pažinti ir susivokti žemės ūkio technologiniuose ir ekonominiuose reikaluose ir bendroje situacijoje, viešai šiuos klausimus aptarti, rimtai į juos įsigilinti – tokią užduotį kelia sau redakcija nuo pirmojo žurnalo numerio

Už pasitikėjimą dėkojame Jums, Mieli skaitytojai!

„Mano ūkio“ redakcija