23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/01
Inovaciniai deriniai augalams apsaugoti
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Posakis „kuo daugiau, tuo geriau“ šiuolaikinėje augalų apsaugoje tikrai nebetinka. Daugybėje ūkių jau net atskirų laukų lygmeniu moderniausios veikliosios medžiagos derinamos su tradicinėmis, tačiau optimizuotomis technologijomis. Šią tendenciją skatina visuomenės poreikiai, biologinė tikrovė ir ekonominis supratimas.

Perspektyviausias tvarios augalų apsaugos kelias yra prevencija. Visas žemės ūkio augalų auginimo planavimas turi būti orientuotas taip, kad augalų apsaugos produktų būtų naudojama kuo mažiau ir tiek, kiek būtina. Ši pagrindinė integruotos augalų apsaugos taisyklė – užkirsti kelią, o ne gydyti – pasiteisina.

Trumpai tariant:

  • šiuolaikinė augalų apsauga derina skirtingas technologijas;
  • visuomenės poreikiai skatina keisti požiūrį į augalų apsaugą;
  • atgimsta mechaniniai piktžolių kontrolės metodai;
  • jutikliai ir robotika tampa technologijų pagrindu;
  • jau planuojant auginimą svarbu visapusiškas požiūris – būtina įvertinti ūkio galimybes, rinkos sąlygas ir visuomenės poreikius.

Purkštuvų valdymo sistema

Tarptautinės žemės ūkio technikos parodos „Agritechnica 2019“ sidabro medaliu apdovanota firmos „Amazonen- Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG“ sistema AmaSelect Row naudotojams suteikia galimybę bet kuriuo metu, nepertvarkant standartinio hidraulinio lauko purkštuvo, kaupiamuosiuose augaluose (cukriniai runkeliai, kukurūzai, bulvės) pereiti nuo ištisinio prie juostinio purškimo. Įdirbant kaupiamųjų augalų tarpueilius, išilgine kryptimi tarp augalų lieka neapdorotų plotų. Šią piktžolių kontrolės problemą galima išspręsti tik derinant mechanines priemones su specialia juostinio purškimo įranga. Tačiau tarpueilių kultivatorius optimaliai dirba sausomis sąlygomis, o pesticidai geriau veikia esant atitinkamam dirvos drėgniui.

Specialūs keturių purkštukų laikikliai AmaSelect užtikrina lankstų atskirų purkštukų valdymą kas 50 cm, o atstumas tarp purkštukų gali būti 25 arba 50 cm. Ši unikali purkštuko korpuso konstrukcija, nepertvarkant purkštuvo, leidžia dirbti ir 75, ir 50 cm tarpueiliuose. Priklausomai nuo pasėlių tarpueilių pločio, galima sudaryti ir užprogramuoti individualiai tam tikrai mašinai pritaikytą purkštukų derinį. Vienu mygtuko paspaudimu galima perjungti iš juostinio į įprastą ištisinį purškimą. Ištisinio ir juostinio purškimo normos saugomos valdymo terminale. Taigi, keičiant purškimo technologiją, išpurškiamo skysčio kiekis yra koreguojamas automatiškai ir juostose perdozavimo nebūna. Pagrindinė sąlyga naudojant šią juostinio purškimo technologiją, be abejo, yra tikslus sėklų išdėstymas sėjant pagal RTK signalą ir tikslus vėžių sekimas. Be to, būtina optimali purkštuvo sijos padėtis, nes apipurškiamo ruožo plotį lemia kiekvieno atskiro purkštuko atstumas iki dirvos paviršiaus. Naudojant specialius 40° purškimo kampo purkštukus, esant 35 cm atstumui iki dirvos paviršiaus, apipurškiamo ruožo plotis siekia 25 cm, kuris, žinoma, gali kisti, priklausomai nuo purkštuvo sijos aukščio.

Tradiciškai juostinis purškimas derinamas su mechanine piktžolių kontrole. Sistema AmaSelect Row leidžia atsieti abi technologijas, kiekviena iš jų gali būti taikoma optimaliu lygiu ir taip geriausiai išnaudojamas abiejų sistemų našumas. Naujoji sistema leidžia gerokai sumažinti augalų apsaugos produktų sąnaudas kaupiamiesiems augalams, nepatiriant jokių našumo nuostolių. Be to, saugoma ir aplinka.

Naktinio matymo technologija

Rusų firmos „Rostselmash“ naktinio matymo sistema RSM taip pat buvo įvertinta parodos „Agritechnica 2019“ sidabro medaliu. Kai kuriuos žemės ūkio darbus naudingiau atlikti naktį, pvz., purkšti pesticidus (kokybinių pranašumų suteikia žemesnė oro temperatūra). Tačiau naktinis darbas kelia pavojų, nes, nepaisant modernių ir galingų darbo žibintų, dieną gerai matomas vaizdas naktį apšviečiamas tik iš dalies, todėl kliūtys ar žmonės pastebimi per vėlai arba iš viso nematomi.

Naujoji RSM naktinio matymo sistema, panašiai kaip automobilių sistemose, be matomo spektro, naudoja ir artimųjų infraraudonųjų spindulių spektro dalį bei silicio technologijos pagrindu sukurtas pigesnes vaizdo kameras. Kitaip nei brangios terminio vaizdo kameros, ši sistema turi didesnę aprėptį ir jos nereikia montuoti mašinos išorėje, kur yra nuolatinė užteršimo rizika. Išankstinis elektroninis apdorojimas ir RMS sistemos algoritmai užtikrina didelį jautrumą esant labai mažam šviesos intensyvumui. Todėl šią technologiją galima naudoti naktį kartu su standartiniais traktorių žibintais, užtikrinant matomumą nuo 250 iki 1 500 m atstumu ir didesnį darbinį greitį, kartu pagerinant žmonių ir kliūčių aptikimo galimybes.

Pagrindinės kabinoje sumontuotos ir į priekį nukreiptos kameros vaizdas projektuojamas ant priekinio stiklo, o į šonus nukreiptų kamerų vaizdai rodomi monitoriuje. Su RSM naktinio matymo įranga galima „pamatyti“ kliūtis ar žmones, kurių operatorius tamsoje paprasčiausiai nepastebėtų.

Robotas su piktžolių kontrolės įtaisu

Sidabro medaliu parodoje „Agritechnica 2019“ įvertintas prancūzų firmos „Naïo Technologies“ autonominis robotas Dino su tiksliosios piktžolių kontrolės įtaisu. Pagrindinis mechaninės piktžolių kontrolės iššūkis yra piktžolių pašalinimas eilėse (tarp kultūrinių augalų). Nenaudojant herbicidų, piktžoles šiose vietose galima išravėti rankomis, tačiau tam reikia didelių darbo sąnaudų.

Robotas Dino su tiksliosios piktžolių kontrolės įtaisu yra pirmasis autonominis padargas, kuris gali būti naudojamas mechaninei piktžolių kontrolei salotų pasėliuose. Mašina nustato po ja esančių salotų vietą ir įjungia du elektrine pavara varomus peilius, kurie išnaikina piktžoles tarp kultūrinių augalų. Papildomai yra sukuriamas skaitmeninis žemėlapis, kurį galima panaudoti nuimant derlių. Dirbdami su šia technika augintojai gali sumažinti išlaidas piktžolėms rankomis ravėti. Robotas Dino su tiksliosios piktžolių kontrolės įtaisu yra pakabinamo traktorinio agregato mažesnio svorio alternatyva, todėl sumažina dirvos suslėgimą ir užtikrina didesnį eksploatavimo saugumą.

Burbuolių skabytuvė su ražienos smulkintuvu

Parodos „Agritechnica 2019“ sidabro medaliu įvertinta vokiečių firmos „Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft mbH & Co. KG“ kukurūzų burbuolių skabytuvė Horizon Star III Razor su integruotu ražienos smulkintuvu. Nepaisant derliaus nuėmimo būdo, daug kukurūzų auginančiose šalyse, tarp jų ir Vokietijoje, vis labiau plinta kukurūzų ugniukas – pavojingiausias šių augalų kenkėjas. Žalingas jo poveikis pasireiškia kukurūzų grūdų derliaus ir kokybės nuostoliais. Be insekticidų ir biologinių produktų, viena iš svarbiausių šių kenkėjų kontrolės strategijų yra kruopštus kukurūzų ražienų smulkinimas iš karto po derliaus nuėmimo. Todėl kukurūzų ražieną reikia smulkinti tiesiog skabant burbuoles.

Kompanija „Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft mbH & Co. KG“, jau žinomos Rota Disk technologijos pagrindu su dviem skabymo volais ir vienu pjovimo įtaisu, sukūrė kukurūzų skabytuvę su integruotu ražienos smulkintuvu. Jis susideda iš lenktų peilių rotoriaus, sumontuoto po burbuolių skabymo įtaisais. Kad kukurūzų ražiena būtų gerai susmulkinta, rotoriai turi būti kuo arčiau dirvos paviršiaus. Tam kukurūzų burbuolių skabytuvės Horizon Star III Razor rėmo viduryje numatytas pasukamas lankstas. Vidurinės kombaino pjaunamosios dalies su nuožulniuoju transporteriu ir abiejų šoninių dalių padėtis yra kontroliuojama jutikliais. Taigi, kukurūzų burbuolių skabytuvė Horizon Star III Razor svariai prisideda gerinant augalų apsaugą auginant kukurūzus grūdams.