23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/01
Bulves ir daržoves svarbu tinkamai laikyti
  • Dr. Elena SURVILIENĖ, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija
  • Mano ūkis

Daržovių prekyba vyksta beveik visus metus, todėl svarbu turėti kur saugiai jas laikyti. Pagrindinė taisyklė – profesionaliai valdyti sistemas, derinančias temperatūros, oro sudėties ir vėdinimo režimus saugyklose.

Produkcijos sandėliavimo sėkmę lemia daugelis veiksnių: klimato sąlygos per sezoną, dirvos savybės, pasėlio priežiūra, augalų genetinės savybės, produkcijos nuėmimo ir transportavimo sąlygos. Esminiai reikalavimai saugomai produkcijai – kad ji išlaikytų prekinę išvaizdą, skonį ir kvapą, neprarastų svorio ir nekeistų spalvos.

Svogūnai, bulvės prieš sandėliavimą turi pereiti specialųjį džiovinimo, gydomąjį laikotarpį. Daržovės, kurioms netaikomas gydomasis režimas ir jos nedžiovinamos, gali būti vėsinamos specialioje vėsinimo kameroje prieš kraunant į laikymui skirtą patalpą.

SVOGŪNAI prieš laikymą džiovinami iki 14–16 proc. viršutinių lukštų drėgnio. Po džiovinimo turi būti atvėsinami iki laikymo temperatūros. Optimali laikymo temperatūra 0–2 °C, neblogai svogūnai laikosi ir truputį aukštesnėje temperatūroje, iki 3 °C šilumos. Svogūnai ir česnakai laikomi gerai vėdinamame sandėlyje, oro drėgmė neturi viršyti 70 proc. Visai netinka šias daržoves laikyti kartu su kitomis, kurioms, kad jos nevystų, reikia kur kas didesnės santykinės oro drėgmės. Porams tinkamiausia yra 1,5 °C temperatūra ir 95–98 proc. santykinė oro drėgmė.

KOPŪSTAI net skirtingai nuimami, nelygu ar jie bus greitai suvartojami (perdirbami), ar laikomi sandėliuose. Kopūstai jautrūs mechaniniams pažeidimams, sutrenkimams, suspaudimams ir pan. Todėl ilgai sandėliuoti skirtus kopūstus reikia krauti ir transportuoti itin rūpestingai, vengti bet kokio trankymo. Net mažiausi audinių pažeidimai tampa bakterinių ir grybinių puvinių priežastimi.

Baltagūžiai, raudongūžiai, kininiai, savojiniai, ropiniai kopūstai laikomi 0–2 °C temperatūroje ir 95–98 proc. santykinėje oro drėgmėje. Įsitikinta, kad kopūstai geriausiai laikosi šiek tiek aukštesnėje nei nulis laipsnių (maždaug 0,2 °C) temperatūroje. Didesnė šiluma kopūstų sandėlyje – rizika plisti ligoms. Lygiai taip pat blogai, jei temperatūra nukrenta žemiau 0 °C – tuomet gali būti pažeisti vidiniai gūžių audiniai, jie gali patamsėti, atsirasti taškuotoji nekrozė ir kiti fiziologiniai pokyčiai, kurie sugadins prekinę vertę.

Kopūstuose yra apie 92 proc. vandens, todėl ir laikymo patalpose reikia išlaikyti ne mažesnę kaip 90 proc. ar didesnę santykinę drėgmę. Esant mažesniam negu 80 proc. drėgnumui, kopūstai praranda drėgmę ir gūžių audiniai raukšlėjasi. Jei santykinė drėgmė sandėlyje žema, tenka papildomai drėkinti patalpas.

Sandėliuose geriausia kopūstus laikyti konteineriuose. Taip ne tik lengviau produkciją laikyti, bet ir pakrauti bei iškrauti. Konteineriai gali būti lengvai stumdomi, kad pagerėtų oro cirkuliacija ir per visą produkcijos saugojimo laiką būtų palaikoma reikiama temperatūra. Laikomi krūvose (rietuvėse) kopūstai sukraunami ne storesniu kaip 1,5 m sluoksniu su specialiai įrengta ventiliacija.

ŠAKNIAVAISĖS DARŽOVĖS IR BULVĖS laikomos konteineriuose, dėžėse, didmaišiuose, krūvose ar aruoduose. Saugyklas reikia dažnai vėdinti, bet neleisti, kad sumažėtų drėgmė, kitaip šakniavaisiai vys ir atneš didelių nuostolių. Vėsiausiai laikomos morkos ir salierai – vos 0–2 °C temperatūros ir 95–98 proc. santykinės oro drėgmės; burokėliai – 3–4 °C ir 95–98 proc.; bulvės – 4–5 °C temperatūros ir 90–95 proc. santykinės oro drėgmės patalpose.