23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/12
Geriausių ūkių šventė: laimėjo visi, ištvėrę sunkmetį
  • Mano ūkis

Lapkričio 22-ąją pagerbti ir apdovanoti geriausi 2019 metų šalies ūkininkai – tradiciškai Kaune, „Girstučio“ kultūros ir sporto centre, įvyko Lietuvos ūkininkų sąjungos organizuoto konkurso „Metų ūkis“ baigiamasis renginys.

Šiemet Lietuvos ūkininkų sąjunga (LŪS) mini įkūrimo 100-metį ir atkūrimo 30-metį, o konkursas „Metų ūkis“ surengtas 26 kartą. Per visus metus konkursas išlaikė savo pagrindinį principą – pastebėti tuos, kurie pastaraisiais metais padarė didžiausią ūkio plėtros pažangą. Jo tikslas – skatinti žemdirbius pažangiau ūkininkauti, siekti gamybos efektyvumo ir ekologinės pusiausvyros, geriau ir gražiau tvarkytis savo ūkyje, išaiškinti geriausius savivaldybių ūkininkus.

Konkurse dalyvavo 420 ūkių. Iš jų išrinkta 116 nugalėtojų iš 39 savivaldybių: 39 – pirmos vietos, 39 – antros ir 38 – trečios vietos laureatai.

Į „Girstučio“ kultūros ir sporto centrą pagerbti konkurso nugalėtojus atvyko gausus būrys renginio rėmėjų, valdžios atstovų, tarp kurių europarlamentaras Bronis Ropė, parlamentinio Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas, kiti Seimo nariai, žemės ūkio ministras Andrius Palionis ir kt.

Iš renginio tribūnos skambėjo ne tik padėkos ūkininkams, bet ir kritika politikams, raginimas žemdirbiams būti vieningiems, ginti profesijos prestižą. „Kantrūs ir pasyvūs buvome ilgai. Susitaikydavome su kiekvienu nauju mokesčiu. Gerovę Lietuvoje kuriame jau 30 metų, bet vis kiti kūrėjai ją kuria savaip... Žemės ūkio atžvilgiu vykdoma puolimo politika peržengia žemdirbių kantrybės ribas. Gana į mus valytis kojas!“, – tai ištrauka iš LŪS pirmininko Jono Talmanto pasisakymo, kurį salė vis nutraukdavo plojimais.

Pasak J. Talmanto, šiandienos kontekste laimėtojai yra ne vien „Metų ūkio“ konkurso prizininkai, bet ir visi šalies žemdirbiai, išgyvenę pastaruosius ypač sudėtingus trejus metus.