23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/11
Ilgalaikio turto pardavimas. Parduosime su PVM ar be?
  • Vilma ČEREŠKAITĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Dažnai ūkininkai parduoda žemę, senus pastatus, techniką ar kitą ilgalaikį turtą, kurio nebenaudoja žemės ūkio veikloje. Tuomet iškyla klausimas, ar reikia skaičiuoti pardavimo PVM, o gal galima parduoti be PVM?

Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme (PVMĮ) yra išimčių, kai galima parduoti turtą be PVM. Šiame straipsnyje aptariami atvejai, kada už parduotą ilgalaikį turtą reikia skaičiuoti pardavimo PVM, o kada galima parduoti be PVM.

Turto, pirkto su PVM, pardavimas

Kai ūkininkas parduoda turtą, kurį įsigijo su PVM ir toks turto pardavimas pagal PVMĮ nuostatas nėra atleistas nuo pardavimo be PVM, jis privalo skaičiuoti pardavimo PVM.

Turto, pirkto be PVM, pardavimas

Neretai ūkininkai nuperka turtą iš fizinių asmenų, ne PVM mokėtojų, be PVM ir naudoja jį individualiai žemės ūkio veiklai. Kai turtas pasidaro nereikalingas ir sugalvojama jį parduoti, iškyla klausimas: parduoti reikia su PVM ar be jo? Tokio turto pardavimą reglamentuoja PVMĮ 106 straipsnis. Šį straipsnį galima taikyti tada, kai tenkinamos visos išvardytos sąlygos:

  • pardavėjas yra PVM mokėtojas ir tiekia savo naudotą ilgalaikį materialųjį turtą;
  • parduodamas turtas buvo įsigytas be PVM arba pagal maržos schemą.

Jei ūkininkas atitinka abi sąlygas, tai, parduodamas tokį ilgalaikį turtą, jis turi teisę pardavimo PVM apskaičiuoti nuo pardavėjo maržos. Apmokestinamoji vertė yra pardavėjo marža, kuri apskaičiuojama PVMĮ 107 straipsnio 2 dalyje nustatyta tvarka. Pardavėjo marža apskaičiuojama taip: iš atlygio, kurį ūkininkas gavo arba turi gauti už parduotą turtą, atimant sumą, kurią pardavėjas sumokėjo arba turi sumokėti šią prekę įsigydamas.

Pavyzdys

Ūkininkas parduoda veikloje naudotą traktorių už 10 000 Eur, kurį įsigijo iš fizinio asmens be PVM už 9 000 Eur.

Apskaičiuojame pardavėjo maržą, kuri bus:

10 000 - 9 000 - (1 000 x (21 proc. / (100 + 21 proc.)) = 826,45 Eur.

Pardavimo PVM nuo maržos bus 173,55 Eur (826,45 x 21 proc.).

Ūkininkas, PVM mokėtojas, parduodamas turtą, kurio apmokestinamoji vertė yra pardavėjo marža, privalo išrašyti PVM sąskaitą faktūrą, kurioje neturi teisės nurodyti PVM tarifo ir sumos. Ūkininkas, išrašydamas PVM sąskaitą faktūrą už pavyzdyje nurodytą parduotą traktorių, įrašo 10 000 Eur sumą.

Išrašytoje PVM sąskaitoje faktūroje taip pat būtinai turi būti įrašyta nuoroda „Maržos apmokestinimo schema. Naudotos prekės“.

Pardavėjas PVM deklaracijoje FR0600 deklaruoja (pagal minėtą pavyzdį):

16 laukelyje – 826,45 Eur;

29 laukelyje – 173,55 Eur.

Žemės, pastatų pardavimas

Pagal PVM įstatymo 32 straipsnį senų pastatų, statinių ar jų dalių pardavimas PVM neapmokestinamas. Jei parduodami nauji pastatai ir statiniai, naujų pastatų ir statinių dalys, tai pardavimas apmokestinamas standartiniu 21 proc. PVM tarifu. VMI apibrėžia, kas laikoma nauju ir senu statiniu:

  • naujas pastatas ar statinys – tai nebaigtas pastatas ar statinys, taip pat baigtas pastatas ar statinys 24 mėn. po jo užbaigimo (užbaigimo įteisinimo teisės aktų nustatyta tvarka) arba esminio pagerinimo;
  • nauja pastato ar statinio dalis – tai naujo pastato ar statinio, kaip jis apibrėžtas šios dalies 1 punkte, dalis, taip pat naujai pastatyta nenaujo pastato ar statinio dalis 24 mėn. po jos užbaigimo;
  • senas pastatas ar statinys – tai baigtas statyti pastatas ar statinys bei jų dalys, kai po jų užbaigimo yra praėję daugiau kaip 24 mėnesiai.

Nors seno pastato pardavimas gali būti neapmokestinamas PVM, tačiau jį parduodant reikia pasitikrinti: ar pastatas nebuvo pirktas su PVM ir įtrauktas į PVM atskaitą, ar nebuvo pastatas pasistatytas ir PVM įtrauktas į PVM atskaitą. Galbūt pastate buvo atliktas esminis pastato pagerinimas, kurio PVM taip pat įtrauktas į PVM atskaitą. Tuomet, parduodant pastatą, kurio pirkimo PVM buvo įtrauktas į PVM atskaitą, be PVM, reikia tikslinti pirkimo PVM, tenkantį laikotarpiui iki PVM atskaitos tikslinimo pabaigos. Nekilnojamiesiems pagal prigimtį daiktams (įskaitant pastatų (statinių) esminius pagerinimus) PVM atskaita turi būti tikslinama 10 metų.

Žemės pardavimas PVM neapmokestinamas. Tačiau ši PVM lengvata netaikoma ir toks pardavimas apmokestinamas 21 proc. PVM tarifu, kai parduodama:

  • žemė kartu su naujais pastatais, statiniais ar jų dalimis;
  • žemė statyboms.

Jeigu parduodamas senas pastatas su žeme, toks pardavimas bus neapmokestinamas PVM. Tik reikia įrodyti, kad pagrindinis sandorio tikslas yra įsigyti seną pastatą, siekiant jį naudoti savo veikloje.

Tačiau jeigu parduodamas senas pastatas su žeme ir pagrindinis sandorio tikslas yra žemės sklypas statyboms, tuomet toks pardavimas apmokestinamas standartiniu PVM tarifu. Kad sandorio tikslas žemė statyboms, gali liudyti leidimas nugriauti parduodamą pastatą, pardavėjo įsipareigojimas pastato pirkimo–pardavimo sutartyje nugriauti senąjį pastatą arba jei griovimo darbai pradėti, yra teritorijos detalieji planai, kuriuose numatomos naujos statybos.

Nors senų pastatų, statinių ar jų dalių bei žemės pardavimas PVM neapmokestinamas, ūkininkas, PVM mokėtojas, turi teisę pasirinkti už nekilnojamo pagal prigimtį daikto, kuris PVM neapmokestinamas, pardavimą skaičiuoti PVM, jei šis daiktas parduodamas PVM mokėtojui. Šis pasirinkimas galioja ne trumpiau kaip 24 mėn. visiems ūkininko sudaromiems atitinkamiems sandoriams. Savo pasirinkimą jis privalo deklaruoti apskrities VMI.

Lengvojo automobilio pardavimas

Jei ūkininkas parduoda lengvąjį automobilį, kuris buvo naudotas jo individualiai žemės ūkio veiklai, jis jį gali parduoti be PVM pagal PVMĮ 33 straipsnį. Lengvasis automobilis parduodamas be PVM, nes perkant jį PVM atskaita yra draudžiama pagal PVMĮ 62 straipsnio 2 dalį, tai ir parduodant pardavimo PVM neskaičiuojamas.