23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/10
Kokybės ženklas – atsakingos gamybos garantija
  • Mano ūkis

Daliai vartotojų vis atidžiau renkantis, kas keliauja ant jų stalo, ūkininkai sako, kad pirkėjai jau atpažįsta ženklą „Kokybė“. Sertifikuotiems tokios produkcijos gamintojams šis ženklinimas leidžia išsiskirti iš kitų.

Nemažai ūkių, sertifikuotų pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą (NKP), jau pasinaudojo kompensacine parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonę „Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose“. Jie sutartinai tvirtina, kad rūpinantis ūkio plėtra parama tapo postūmiu nepamiršti ir produkcijos rinkodaros.

Padėjo išsiskirti iš kitų

Kupiškio rajone ūkininkaujantis Ignas Jackevičius kartu su broliu savo veiklą „nuo nulio“ pradėjo prieš aštuonerius metus. Tuo metu, sako, turėję apie penkiolika avilių, o medų pilstydavę į plastikinius kibirėlius. Vėliau, pabendravę su kitais bitininkais, susipažinę su jų patirtimi, išgirdę apie galimybes, nusprendė pateikti paraišką paramai pagal priemonę „Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose“ ir aktyviau vystyti savo ūkį.

Šiuo metu „Brolių medaus“ ūkyje yra apie 120 bičių šeimų, nemažą dalį produkcijos parduoda Kupiškio rajone, internetinė svetainė ir socialinio tinklo paskyra leidžia pasiekti ir visos Lietuvos bei užsienio pirkėjus.

I. Jackevičius sako, kad pasinaudoję „Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose“ jie susikūrė prekės ženklą, įsigijo viešinimo stendą, prekybinę palapinę, stiklinę tarą medui, etikečių. „Daug tokių dalykų, kurie iš tiesų mums padėjo išsiskirti iš kitų bitininkų, suteikė gana stiprų postūmį, nes medų pradėjome fasuoti į stiklinius indus, patraukliau pateikti“, – pasakoja vyras.

Bitininkas tikina, kad prieš ketverius metus į „Kokybės“ ženklą dėmesį atkreipdavo tik didesnių miestų pirkėjai, dabar žinomumas jau gerokai didesnis. „Jau ir mažesnių vietovių pirkėjai žino ir vertina ženklą. Supranta, kad juo paženklintas aukštesnės kokybės medus, atlikti tyrimai, kad gali pasikliauti šiuo ženklu, nes jis užtikrina kokybišką ir patikrintą produktą“, – kalba I. Jackevičius.

Estetiškas pateikimas labai svarbu

Ignalinos rajono šilauogių ūkio savininkei, 2018 m. savo rajono „Metų ūkio“ konkurso antros vietos laimėtojai Valerijai Aleknienei talkinanti jos dukra Gražina Umbrasienė dalijasi, kad į kokybės sistemą šilauogių ūkis įsitraukė sužinojus apie atsiveriančias galimybes.

„Mes kokybę išgaudavome ir išlaikydavome net ir neturėdami išskirtinio ženklo. Bet kai apie tai sužinojome, susimąstėme, o kodėl nesertifikavus produkto ir negavus papildomos naudos“, – pasakoja G. Umbrasienė. Ji pritaria I. Jackevičiaus minčiai, kad gauta parama tapo postūmiu ne vien auginti, bet ir pagalvoti apie produkcijos pateikimą vartotojui.

Pasak ūkininkės, šiandien pirkėjas nori ne tik sveikai užaugintų, kokybiškų, bet ir estetiškai pateiktų uogų. Tad kartais pirkėjai netgi leidžia suprasti, kad už kokybiškas uogas sutiktų mokėti daugiau, jei jos būtų „kultūringai supakuotos“. „Pirkėjai jau nori gražaus, kultūringo pateikimo. Kiti ir pardavėją renkasi dėl dailios, patogios pakuotės, „gražaus maišelio“. Viena, yra užauginti, bet dar reikia, kad produktas būtų tinkamai pateiktas“, – apie augančius pirkėjų lūkesčius kalba G. Umbrasienė.

Aleknų ūkio šilauogės pagal užsakymus vežamos į Vilnių, pirkėjai gali atvykti ir į ūkį, čia pirkti jau surinktas arba skinti patys.

G. Umbrasienė itin džiaugiasi paramos lėšomis įsigytomis dėžutėmis, skirtomis šilauogėms fasuoti, ir tikina pasididžiuojanti, kad jų produkcija – su „Kokybės“ ženklu, garantuojančiu, kad pirkėjai gauna patikrintą ir su kontroliuojančių institucijų priežiūra užaugintą produktą.

Tiesa, moteris pripažįsta, kad jų šeimos ūkis atsakingai žiūri į paramą ir su ja ateinančius įsipareigojimus, tad aktyviai naudotis kitomis KPP priemonėmis, suteikiančiomis galimybių intensyviau plėsti ūkį, neskuba. Kasmet maždaug po pusę hektaro vis užsodindavę naujais šilauogių sodinukais, šiemet nusprendė, kad kol kas penkių laukelių užteks.

Sertifikatas – garantas pirkėjui

Marijampolės savivaldybės specializuotą smidrų ūkį turinti Irma Šiaučiulienė sako, kad ūkį įkūrė 2015 m., o NKP sertifikatą auginamiems smidrams gavo 2016 metais. Turint sertifikatą ir žinant apie galimybę pasinaudoti parama buvo lengva apsispręsti dėl jos reikalingumo.

„Visa tai, kas yra kompensuojama, mums svarbu ir reikšminga. Etiketės, tyrimai, pakuotės, dizaino sukūrimas – pats tinkamai nenupieši, o profesionalų pagalba kainuoja“, – kalba ūkininkė.

Reaguojant į rinką ir jos poreikius, kasmet smidrais užsodintas plotas buvo pleir dabar užima beveik 4 ha. Tiesiogiai prekiaujama nebent pirkėjams užsukus į ūkį, nes didžioji derliaus dalis parduodama didmenininkams, dalis išvažiuoja į nedideles parduotuvėles, dar dalį nuperka restoranai. Pagrindiniai klientai – Vilniuje, šiek tiek parduodama Kaune, o į vietą nusipirkti atvyksta marijampoliečiai.

I. Šiaučiulienė, kaip ir šilauogių augintojai, tikina ir be sertifikato auginusi atsakingai, tačiau, ypač augant ūkiui, kai su pirkėjais tiesiogiai beveik nesusitinkama, „Kokybės“ ženklas tampa patvirtinimu, kad vartotojas perka vertingą prekę. „Kai jau yra didesni kiekiai, kai nėra tiesioginio kontakto su kiekvienu klientu, nėra galimybės jam paaiškinti, kaip produkcija auginama, tuomet atkreipti dėmesį padeda sertifikatas, kuris liudija, jog ūkininkaujame ir auginame atsakingai“, – sako I. Šiaučiulienė.

NKP sertifikuojanti įstaiga VšĮ „Ekoagros“ sertifikatą suteikia tiems vartoti skirtiems produktams, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus.

Dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo šie produktai išsiskiria ypatingomis savybėmis. Jų gamybos ar perdirbimo procesui būdinga natūralumas, maistingumas ir aplinkos tausojimo aspektai. Juos gaminant naudojami tik minimalūs, augalų vegetacijai būtini trąšų kiekiai, apskaičiuoti pagal dirvos laboratorinių tyrimų rezultatus ir maisto medžiagų balansą. Ribotai naudojamos apsaugos priemonės, nenaudojamos kenksmingos aplinkai toksiškos augalų apsaugos priemonės, auginant gyvūnus taikomi ekstensyvūs auginimo metodai.

Perdirbant NKP taikomos tokios technologijos, kurios galutiniame produkte lemia didesnį biologiškai vertingų ir sumažintą nenaudingų organizmui medžiagų (sočiųjų riebalų rūgščių, druskos, cukraus) kiekį. Šių produktų gamyboje nenaudojami genetiškai modifikuoti organizmai, sintetiniai maisto priedai, vartotojams jie pateikiami per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laiką.

Parama – dalyvaujantiems vienoje iš kokybės sistemų

Kompensacinės KPP priemonės „Parama pirmą kartą dalyvaujantiems kokybės sistemose“ prioritetas – maisto grandinės organizavimo skatinimas. Parama orientuota į aktyvius ūkininkus, auginančius ir (arba) gaminančius kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus ir nustatyta tvarka įregistravusius valdą (kaip valdytojai arba partneriai).

Esminis pretendavimo į paramą principas – būti nauju kokybės sistemos dalyviu: paramos paraiška turi būti pateikta per penkerius metus nuo pirmo patvirtinamojo dokumento, sertifikato išdavimo arba gamintojo įregistravimo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomame produktų, kurių pavadinimai įregistruoti Garantuotų tradicinių gaminių arba Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registre, gamintojų sąraše dienos.

Tinkamos finansuoti yra sertifikavimo, gamybos kontrolės, tyrimų, etikečių, prekinės pakuotės įsigijimo, jos dizaino sukūrimo, lankstinukų išlaidos. Taip pat gali būti kompensuojamas ir metinis įnašas už dalyvavimą kokybės sistemoje.

Išlaidos kompensuojamos pristačius Nacionalinei mokėjimo agentūrai patirtas išlaidas įrodančius dokumentus – sąskaitas faktūras.

Šiuo metu parama teikiama tik tiems NKP kokybės sistemoje dalyvaujantiems pareiškėjams, kurie paramos paraiškas pateikė iki 2018 m. Kiek vėliau, notifikavus NKP produktų specifikacijas, šios kokybės sistemos dalyviai vėl galės pretenduoti į paramą.

Didžiausia galima paramos suma vienai žemės ūkio valdai per metus ekologiškų produktų kokybės sistemos dalyviams iki šiol galėjo siekti 2 998 eurus, ES pripažintų produktų kokybės sistemų dalyviams – 2 776 eurus; NKP kokybės sistemos dalyviams – 2 895 eurus.