23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/09
Parama smulkiam ūkiui – paspirtis įsigyjant techniką
  • Mano ūkis

Investicine smulkiųjų ūkių rėmimo bei skatinimo priemone pasinaudoję ūkininkai sutartinai tvirtina, kad tai didžiulė paspirtis ir pagalba smulkiam ūkiui, kuri leidžia pagerinti darbo sąlygas ir ūkininkauti efektyviau. Dauguma ūkių, žemės ūkio veiklą vykdančių skirtinguose rajonuose, šios paramos lėšas dažniausiai investuoja į žemės ūkio techniką.

Parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ pasinaudojęs Radviliškio rajone ūkininkaujantis Andrius Kulpys įsigijo naują Pietų Korėjoje pagamintą mažos galios (60 kW) traktorių. „Labai gerai, kad yra galimybė parama pasinaudoti ir smulkiam ūkiui. Nors skirtos 15 tūkst. eurų sumos neužteko traktoriui įsigyti, teko kreditą imti, tačiau bet kuriuo atveju parama – didžiulis palengvinimas. Jei nebūčiau jos gavęs, naujo traktoriaus lig šiol neturėčiau“, – sako A. Kulpys, neslėpdamas, kad ir reikalavimai paramai gauti bei paraiškai pateikti nebuvo sudėtingi.

Mišraus ūkio, kuriame auginama keletas jaučių ir dirbama 10 ha žemės, savininkas teigia, kad naujuoju traktoriumi ne tik lengviau, bet ir gerokai patogiau dirbti. „Žinoma, darbus ir su turėtu senuku traktoriumi atlikdavau, bet alinau save, kenkiau savo sveikatai, nuolat buvau tepaluotas ir apdaužytomis rankomis. Dabar dėl traktoriaus gedimų galiu nesukti galvos, nes yra penkerių metų garantija“, – naujuoju pirkiniu patenkintas Radviliškio rajono smulkaus ūkio šeimininkas.

Parama džiaugiasi ir Daugėduose, Rietavo savivaldybėje ūkininkaujantis Antanas Tarvainis. Jo įsitikinimu, smulkiam ūkiui tokia parama labai reikalinga ir reikšminga. „Tai didžiulė paspirtis ūkiui ir kartu tam tikra galimybė taupyti savo lėšas, nes už gautus pinigus pavyko įsigyti reikiamą techniką. Smulkiems ūkiams nelengva, nes supirkėjai už produkciją mažiau moka, tad, galima sakyti, kad ši parama – šiokia tokia kompensacija“, – sako A. Tarvainis.

Paramos lėšomis daugėdiškis pirko naują priekabą ir germinatorių – būtent šių žemės ūkio mašinų jo nedideliam pieno ūkiui labiausiai ir reikėjo. Lig šiol šią techniką skolindavosi iš smulkius ūkius vienijančios kooperatinės bendrovės, kurios narys jis taip pat yra. „Deja, beveik prieš ketvirtį amžiaus Prancūzijos vyriausybės dovanotomis lėšomis kooperatyvo įsigyta technika jau gerokai paseno, tad, atsiradus galimybei gauti paramą, nusprendžiau įsigyti mašinas savo ūkiui pats“, – pasakoja ūkininkas, dirbantis 7 ha žemės.

Ignalinos rajono ūkininkė Elvyra Černiuvienė už smulkiam ūkiui remti skirtą paramą pirko naują Austrijoje pagamintą grėblį. Anot jos, įsigijus naująją mašiną, pašarų ruošimas gerokai paspartėjo. Gautų 15 tūkst. eurų ūkininkei užteko grėbliui įsigyti ir projekto rengimo išlaidoms padengti, savomis lėšomis ji susimokėjo tik pridėtinės vertės mokestį.

Ūkininkė deklaruoja 40 ha žemės ūkio naudmenų, daugiau kaip pusę jos sudaro nuosava žemė, kitą dalį nuomoja. Teikdama paraišką paramai gauti ji turėjo 6 mišrūnų galvijų bandą, kurią padidinti įsipareigojo dar 5 gyvuliais. Tačiau per dvejus metus E. Černiuvienė bandą išplėtė gerokai daugiau, šiuo metu joje – 29 gyvuliai.

„Paraišką pateikiau 2016 m., būtent tuo laikotarpiu, kai šiai paramai gauti buvo pateikta ypač daug paraiškų, tad šiek tiek užtruko jų vertinimas. Patvirtinus paraišką, 2017 m. įsigijau grėblį, o pernai atlikta patikra. Jei rimtai dirbi, visi reikalavimai įgyvendinami, tad, manau, jei yra galimybių, parama reikia pasinaudoti ilgai negalvojant. Tiesą sakant, šiek tiek gailiuosi, kad per vėlai pasinaudojau šia galimybe“, – sako Ignalinos rajono ūkininkė E. Černiuvienė, ūkininkaujanti, jos žodžiais, nuo tų laikų, kai jokios paramos nebuvo, todėl dabartinę savo veiklą ji vadina antruoju ūkininkavimu.

Supaprastinti reikalavimai padidino patrauklumą

Šiais metais taikytas naujas supaprastintas paramos smulkiesiems ūkiams teikimo modelis, sudarant dar palankesnes sąlygas pasinaudoti parama iki 15 tūkst. eurų. Paramos lėšomis galima iš juridinių ir fizinių asmenų pirkti naują ir naudotą įrangą, žemės ūkio techniką ir kt. Nereikia teikti komercinių pasiūlymų, dokumentų, kuriais grindžiamos išlaidos (turėti juos reikia), tai yra pirkimo–pardavimo sutarčių, sąskaitų faktūrų, o pranešimas apie verslo plano vykdymo pradžią yra laisvos formos. Taip pat nereikalaujama drausti įsigyjamo turto ir pateikti buhalterinės apskaitos dokumentų už laikotarpį iki paraiškos pateikimo (pateikus paraišką, buhalterinę apskaitą tvarkyti reikia). Svarbu ir tai, kad nuo 2019 m. nėra kontrolės laikotarpio.

Reikalavimų supaprastinimai paskatino smulkius ūkius aktyviai teikti paraiškas. Per pirmąjį šių metų paraiškų rinkimo laikotarpį (nuo kovo 1 iki gegužės 31 d.) pateiktos 1 265 paraiškos, kuriose prašoma paramos suma siekė daugiau kaip 19 mln. Eur, t. y. beveik 2 kartus viršijo šiam paraiškų rinkimo etapui skirtą 10 mln. eurų sumą.

Kadangi smulkieji ūkiai paprašė paramos daugiau nei buvo skirta, buvo sudaroma pirmumo eilė, surinktos paraiškos vertintos pagal atrankos kriterijus ir pagal jų atitiktį surikiuotos į prioritetinę eilę. Skirtos sumos užteko 70–100 atrankos balų surinkusioms 567 paraiškoms.

Sudarius paraiškų pirmumo eilę, paaiškėjo, kad paramos lėšų nepakako 580 paraiškų, kurios surinko 60 ir mažiau atrankos balų. Lėšų pritrūko ir 118 paraiškų, kurios surinko vienodą 65 balų skaičių. Jose bendra prašoma suma sudarė 1 769 192 Eur. Kadangi pagal atrankos kriterijų atitiktį paramos užteko tik daliai vienodą balų skaičių surinkusių paraiškų, Nacionalinė mokėjimo agentūra kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją dėl papildomų lėšų skyrimo. Liepos viduryje Programos valdymo komitetas priėmė sprendimą skirti paramą visoms 118 paraiškų, surinkusioms vienodą 65 balų skaičių, jei pareiškėjai tenkina tinkamumo skirti paramą sąlygas.

Antrasis šiais metais paraiškų pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ rinkimo etapas numatomas nuo lapkričio 4 iki gruodžio 31 dienos. Paraiškas galės teikti tik tie smulkūs ūkiai, kurie dar nėra gavę ES paramos pagal šią veiklos sritį.

Tinkamumo kriterijai

Parama smulkiesiems ūkiams siekiama visuose regionuose didinti visų žemės ūkio veiklų gyvybingumą ir konkurencingumą, taip pat skatinti inovacines ūkių technologijas, todėl remiama žemės ūkio produktų gamyba, žemės ūkio produktų (pagamintų / išaugintų valdoje) perdirbimas ir tiekimas rinkai. Parama teikiama tik fiziniams asmenims, kurie verčiasi žemės ūkio veikla. Juridiniai asmenys paramos kreiptis negali. Pareiškėjai verslo plane turi numatyti leistinas veiklas, kurios gali būti vystomos bent viename žemės ūkio sektoriuje: gyvulininkystėje, uogininkystėje, sodininkystėje, daržininkystėje, augalininkystėje arba mišrioje žemės ūkio veikloje. Taip pat jie turi būti deklaravę pasėlius ar registravę ūkinius gyvūnus.

Iki paraiškos pateikimo dienos pareiškėjai turi būti įregistravę savo vardu valdą ir ūkininko ūkį. Jie turi būti ne jaunesni kaip 18 metų. Pagal šią priemonę paraiškos su partneriais nepriimamos. Standartine verte išreikštas valdos ekonominis dydis turi būti ne mažesnis kaip 4 000 Eur ir ne didesnis kaip 7 999 Eur. Informaciją apie konkretaus ūkio ekonominį dydį (EDV) galima rasti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazėje. Valdos ekonominis dydis skaičiuojamas 2 kartus per metus. Įgyvendinimo taisyklėse numatyta, kad jei paraiškos teikiamos pirmoje metų pusėje, tai naudojami sausio 1 d. duomenys, o jei antroje – liepos 1 d. duomenys.

Maksimali paramos suma vienam pareiškėjui – 15 tūkst. eurų. Suma išmokama dviem dalimis. Kai pareiškėjas patvirtinamas paramos gavėju ir priimamas sprendimas, kad jis tinkamas paramai gauti, išmokama vadinamoji avansinė dalis – 80 proc. patvirtintos paramos sumos. Paramos sutartis nėra sudaroma ir jokių dokumentų Nacionalinei mokėjimo agentūrai teikti nereikia. Įgyvendinus verslo planą, teikiamas mokėjimo prašymas ir galutinė ataskaita, tada kitais metais išmokama likusi 20 proc. dalis.

Atrankos kriterijai

Projektų atranka atliekama pagal šešis atrankos kriterijus. Pirmasis kriterijus susijęs su valdos ekonominiu dydžiu: kuo valda mažesnė, tuo daugiau balų skiriama pareiškėjui, kuo didesnė, tuo mažiau (iš viso skiriama nuo 5 iki 20 balų). Antras kriterijus – amžius: pareiškėjui iki 40 metų skiriama 15 balų. Už narystę kooperatyve, atsižvelgiant į jos trukmę, skiriama nuo 10 iki 15 balų. Dar 10 balų gali gauti ūkininkai, kurie ūkininkauja vietovėse, kuriose esama gamtinių ir kitų specifinių kliūčių.

Du kriterijai susiję su įsipareigojimais. Kai kuriamas specializuotas gyvulininkystės, daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės arba mišrus ūkis, kurio viena iš veiklų yra gyvulininkystė (pajamos iš gyvulininkystės sudaro ne mažiau kaip 50 proc. visų veiklos pajamų) – skiriama 15 balų. Jei pareiškėjas nusimato didesnį už minimalų 20 proc. reikalavimą ūkio dydžiui, skiriama papildomai balų.

Jei EDV didinamas nuo 51 proc. ir daugiau, skiriami 25 balai; jei EDV padidinamas nuo 21 iki 50 proc. – 15 balų.

Įsipareigojimai

Projektą reikia pradėti įgyvendinti per 9 mėnesius. Verslo plano įgyvendinimo pabaiga turi sutapti su finansinių metų pabaiga.

Svarbiausias įsipareigojimas – tinkamas verslo plano įgyvendinimas per jame numatytą laikotarpį.

Verslo planas laikomas tinkamai įgyvendintu, jei:

  • produkcijos standartine verte išreikštas valdos ekonominis dydis padidinamas ne mažiau kaip 20 proc.;
  • pasiekiami verslo plane numatyti veiklos plėtros tikslai, o vykdoma veikla yra pelninga;
  • atliktos visos verslo plane numatytos investicijos.

Nuo šių metų drausti įsigyjamo turto nereikia, bet jei turtas sugadinamas, jį reikia atkurti. Nuo paraiškos pateikimo dienos reikia tvarkyti buhalterinę apskaitą, tačiau nereikalingi jokie dokumentai už laikotarpį iki paraiškos pateikimo.

Visi įsipareigojimai vykdomi iki galutinio lėšų išmokėjimo. Nuo 2019 m. kontrolės laikotarpio nėra.

Priemonė finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.