23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/08
GPS naudojimas nuomojant techniką
  • Kastytis LAURINAITIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Nuomojant bet kurią žemės ūkio techniką, dažnai tiksliai nežinoma, kokį plotą su ja dirbs nuomininkas. Sutarties sudarymas neapsaugo nuo to, kad mašiną besinuomojantis asmuo ją naudos tik pagal aptartas sutarties sąlygas. Kokį plotą nuomos laikotarpiu technika apdirba, gali padėti nustatyti GPS imtuvas.

Techniką nuomojančioms įmonėms specialų GPS imtuvą sukonstravo ir pagamino kompanija „m2Xpert“. Pateikiame pavyzdį: tvarkingai ir gražiai apdirbtas 10 ha laukas, tačiau klientas, kuris nuomojosi prikabinamus padargus, aiškina, kad dirbo 6 ha plotą ir tik už tiek nusiteikęs mokėti. Konfliktas ir ginčas tarp kliento ir technikos nuomotojo neišvengiamas. Šią ginčytiną situaciją nesunkiai gali padėti išspręsti įmonės „m2Xpert“ gaminys. Nedidelis prie nuomojamo padargo tvirtinamas GPS įrenginys gali pateikti informaciją apie padargo buvimo vietą bei tikrąjį apdirbtą žemės plotą.

Programinės įrangos paketą galima susirasti ir atsisiųsti iš interneto svetainės. Pakete – programėlės, skirtos lauko žemėlapiams sudaryti, paslaugų teikimo užduotims formuoti ir skaičiuotuvas. Norint naudotis šia įranga, reikia susikurti vartotojo paskyrą interneto puslapyje ir suregistruoti ten savo virtualias mašinas, prie kurių bus ar jau yra pritvirtinti GPS moduliai.

GPS moduliai yra dviejų tipų: PAJ ir Telic. PAJ modulis turi 3,7 V ličio jonų 12 Ah akumuliatorių bateriją, kuri, atsižvelgiant į naudojimo intensyvumą, leidžia dirbti iki 4 savaičių. Modulio baterija įkraunama per USB jungtį. PAJ modulis labiausiai tinka prikabinamiems padargams.

Savaeigėms mašinoms skirtas Telic modulis. Jis jungiamas prie mašinos elektros sistemos ir iš jos gauna maitinimą. Modulis taip pat turi ir savo nedidelės talpos 0,66 Ah akumuliatorių. Šis akumuliatorius reikalingas tiems atvejams, kai nutrūksta ar yra atjungiama mašinos elektros sistema. Pagalbinis akumuliatorius užtikrina GPS modulio maitinimą dar kelias valandas. Prie Telic modulio yra papildomos jungtys, leidžiančios prijungti stebimos mašinos darbo elementų signalus, pavyzdžiui, hidraulinio keltuvo padėties jutiklio signalą.

Prie PAJ GPS modulio papildomai gali būti komplektuojami kompasas, šviesos jutiklis ir trimatis (trijų dimensijų – 3D) pagreičio jutiklis. Prietaisas apsaugotas nuo dulkių ir vandens. Duomenims perduoti naudojama M2M SIM kortelė. Kortelė skirta tik duomenims iš mašinos perduoti. Tokia kortelė netiks naudoti mobiliajame telefone, tačiau siunčiant duomenis visuomet rinksis tą operatorių, kurio ryšys toje vietoje yra stipresnis. Tai daugiatinklė SIM kortelė, tinkanti dirbti su visais mobiliojo ryšio paslaugų teikėjais. Už duomenų perdavimo paslaugą mokamas metinis abonementinis mokestis.

Vartotojui registruojantis interneto puslapyje ir atliekant GPS imtuvo nustatymus, šis virtualiai yra sujungiamas su mašina. Programoje pasirenkama savaeigė mašina arba prikabinamas padargas. Jei tokių mašinų ūkyje ne viena, tada reikėtų jas tinkamai identifikuoti naudojantis mašinos serijos numeriu. Deja, GPS moduliai neleidžia suteikti mašinoms jokių vardų. Leidžiama tik pasirinkti spalvą, kuria turėtų būti pažymėta ir pati mašina. Tuomet vairuotojas gali greitai atskirti, ar naudojama mašina yra tinkamai priskirta būtent tam GPS moduliui.

Interneto platybėse laukų žemėlapiams sudaryti galima rasti įvairių programėlių įrangai, naudojančiai Android ir Apple programinius paketus. Montuoti GPS modulius ant padargų yra gana paprasta. Stiprus magnetas leidžia modulį tvirtinti prie metalinių paviršių. Reikalavimai yra tik keli. Vienas jų – prietaiso viršutinė dalis turi būti viršuje, antra, būtina parinkti tokią vietą, kad virš modulio būtų kuo mažiau kitų padargo elementų. Taip užtikrinamas geresnis GPS signalas. Moduliui tvirtinti gali būti naudojama ir 4 varžtais prie kvadratinio (maksimaliai 100 X 100 mm) profilio tvirtinama dėžutė.

GPS modulis buvo testuojamas dirbant su srutų cisterna, mėšlakrate, kultivatoriumi, plūgais ir sėjamąja. Naudojantis telefono programėle, deja, nebuvo galima matyti realiu laiku, kur yra padargas su pritvirtintu GPS moduliu. Vadinasi, programinės įrangos kūrėjai nepadarė savo darbo iki galo. Tačiau naudojantis asmeniniu kompiuteriu mašinos padėtį buvo galima stebėti realiu laiku. Informacija apie mašinos padėtį atnaujinama kas 10 sekundžių, kol GPS moduliu aprūpinta mašina dirba. Jei mašina stovi ilgiau nei vieną minutę (tokia informacija teikiama iš pagreičio jutiklio), GPS modulis persijungia į budėjimo režimą, sumažindamas energijos iš akumuliatorių baterijos suvartojimą. Akumuliatoriaus įkrovos lygis taip pat rodomas kompiuterio ekrane.

Norint pamatyti GPS imtuvo surinktus duomenis, reikia jungtis prie interneto svetainės. Prisijungus prie savo paskyros galima pasirinkti stebėti norimą laikotarpį. Programa leidžia stebėti maksimalų septynių dienų laikotarpį, pateikiama informacija apie mašinos judėjimo trajektoriją žemėlapyje. Žinoma, stebėti vienos savaitės mašinos judėjimo trajektorijas per darbymetį tampa gana nepatogu. Labai daug trajektorijų susikerta, persipina ir atskirti jas pasidaro nebeįmanoma.

Patariamasis pasiūlymas – geriausia rinktis ir analizuoti vienos dienos mašinos darbo judėjimo maršrutus. Jei naudojama ne viena mašina ūkyje su GPS moduliu, reikia pasirinkti, kokią mašiną norite stebėti. Kad tuo pačiu traktoriumi atliekant skirtingus darbus nereikėtų vis ant kito padargo tvirtinti GPS modulio, galima jį tvirtinti prie traktoriaus. Tokiu atveju žinosite mašinos darbo trajektorijas, bet bus kiek kebliau atsirinkti padargus, su kuriais buvo dirbama tam tikru laiko momentu.

Taip pat būtina įvertinti ir skirtingus prikabinamų padargų darbinius pločius: trąšų barstytuvo, sėjamosios, plūgo, kultivatoriaus, srutvežio, purkštuvo. Darbinių pločių parametrus būtina nustatyti, norint, kad GPS modulis teisingai skaičiuotų apdirbamą plotą – įvertindamas važiavimo greitį ir mašinos darbinį plotį. Tinkamai nustačius parametrus, skaičiavimai atitinka realiai apdirbtą plotą. Tačiau jei laukuose yra medžių ar stulpų, kuriuos dirbant kartais reikia apvažiuoti, pasitaiko situacijų, kad ploto skaičiavimas kiek skiriasi. Kartais važiavimas sudvigubinamas, kartais skaičiuojama tik pusė padargo darbinio pločio.

Iš GPS modulio siunčiami duomenys gali būti pateikiami PDF arba CSV dokumentų forma. Duomenų pakete galima rasti informaciją apie naudojimosi laiką, važiavimo laiką, pertraukas, nuvažiuotą atstumą, važiavimą gatve, apdirbtą plotą, plotą, kuris buvo apdirbtas kelis kartus. Visas duomenų paketas lengvai valdomas ir tvarkomas. Naudojantis duomenimis, galima tiksliai žinoti, kur ir kiek nuomojama technika dirbo. Galima realiu laiku stebėti jos buvimo vietą, įvertinti atliktą darbą, suskaičiuoti ir sutarti dėl apmokėjimo už nuomą.