23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/07
Sodų konstrukcijos: rekomendacijos gamybininkams
  • Dr. (HP) Nobertas USELIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Lietuvos sodininkystės srities mokslininkų tyrimai parodė, kad, taikant visas reikalingas sodo priežiūrai priemones, galima išauginti stabilius ir puikios kokybės vaisių derlius. Tyrimų rezultatų patikimumą sustiprina ir faktas, kad pasitaikydavo ir nepalankių permainingų žiemojimo sąlygų, ypač kai šalčiai grįždavo po neįprastai šiltos pirmosios žiemos pusės.

Ilgamečiai sodo konstrukcijų tyrimai parodė, kad, žemaūgiuose soduose auginant stabiliai Lietuvos klimato žiemomis ištvermingas veisles su žemaūgiais P 60, B.396 ar išimtinais atvejais ir su M.9 poskiepiais, vaismedžius reikia sodinti 4 x 1,25 m, 2 000 vaism. ha-1. Tokie sodai gali būti produktyvūs iki 20–25 metų ir, svarbiausia, duos geros kokybės vaisius.

Lepesnių veislių obelis sodinkime tankiau

Tokius ilgaamžius sodus veisiant tankiau, galima jų derlingumą padidinti, bet tankiuose vyresnio amžiaus soduose labai suprastėja vaisių kokybė ir, aišku, jų prekinė išvaizda. Be to, jeigu turime galimybę nusipirkti siaurus, bet galingus traktorius ir kitą specializuotą siaurą sodo priežiūros techniką, galima tarpueilius formuoti ne 4, o 3,5 ar tik 3 m pločio. Prieš veisiant sodą, reikia tiksliai žinoti, su kokio pločio specializuota technika atliksime sodo priežiūrą.

Vis dėlto, jei norime gauti didesnius derlius ir auginame labai vertingas, bet lepokų veislių obelis, galima eilėse sodinti 1 ar 0,75 m atstumais ir suformuoti superverpstės vainikus – gausime gausius derlius ir jauno amžiaus sode išauginsime puikios kokybės vaisius.

Su žemaūgiais Ligol veislės vaismedžiais, pasodintais 4 x 0,75 m atstumais, jau trečiaisiais–penktaisiais metais gauta po 26,1, o šeštaisiais–septintaisiais – net po 74,7 t ha-1. Patarimas: jei auginsime labai vertingų, bet lepesnių veislių vaismedžius, juos sodinkime tankiai ir tokiuose soduose puikią vaisių kokybę išlaikysime maždaug iki 8–12 metų.

Pastaraisiais metais stengiamasi sodo derlingumą padidinti auginant žemaūgius, bet vis aukštesnius vaismedžius. Tokie bandymai LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute jau įrengti. Manome, jei auginsime aukštus 3–4 ir daugiau metrų vaismedžius, tai 3 ar net 4 m tarpueiliai Lietuvos sąlygomis dėl apšvietimo gali būti per maži.

Naujas požiūris į genėjimą ir formavimą

Lietuvoje apsistojus prie ištvermingų ilgaamžių žemaūgių sodų, pasodintų 3,5–4 x 1,25 m atstumais ar trumpaamžių sodų, pasodintų 3,5–4 x 0,75–1,00 m atstumais, atsiranda naujas požiūris į vaismedžių genėjimą ir formavimą. Tokio tankumo žemaūgiuose soduose atsiranda reali galimybė taikyti mechanizuotą (kontūrinį) vaismedžių genėjimą suformuojant sode ištisas riboto pločio gerai apšviestas derančias ištisines juostas (eiles).

Tyrimai parodė, kad mechanizuotai genėti žemaūgiai vaismedžiai (kai šakos pjaunamos bet kurioje vietoje) neišprovokuoja tokio stipraus augumo kaip mechanizuotai nugenėti stipraus augumo vaismedžiai.

Be to, mechanizuotai genint mažos apimties žemaūgių vaismedžių vainikus, priešingai negu genint didelės apimties aukštaūgius vaismedžius, suformuojama siaura gerai peršviečiama ir kokybiškai nupurškiama deranti vaismedžių juosta.

Kasmet mechanizuotai genimus vaismedžius dar būtinai reikės genėti rankomis, nes kitaip nepasieksime puikios vaisių kokybės. Ar dažnai prireiks rankinio genėjimo, dar tiksliai atsakyti negalime. Tai labai priklausys nuo veislių derėjimo ir augimo pobūdžio, sodo būklės ir amžiaus. Kūrybingai suderinus mechanizuotą (kontūrinį) ir rankinį (detalųjį) vaismedžių genėjimą, bus galimybė gerokai sumažinti genėjimo savikainą, darbo rankų poreikį sodo priežiūrai ir padidinti darbo našumą verslinėje sodininkystėje.