23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/06
Technologija augalams tiesiogiai maitinti
  • Kastytis LAURINAITIS
  • Mano ūkis

Populiarėjant tiksliajai žemdirbystei, kuriamos ir naujos technologijos, leidžiančios tiesiogiai pamaitinti kiekvieną augalą jam būtinomis medžiagomis. Technologija patraukli ir tuo, kad keičiant cheminius preparatus nereikia kaskart išplauti viso purkštuvo.

Žemės ūkio augalų pasėliai ne visuomet būna tolygūs. Vienur augalai dera geriau, kitur prasčiau. Kartais šiuos augalų pasėlius reikia paveikti įvairiomis cheminėmis priemonėmis, norint gauti vienodą derliaus kiekį iš skirtingų lauko vietų. Augalų apsaugos priemonės ir kompleksinis augalų maitinimas dažniausiai atliekamas naudojantis lauko purkštuvais. Purškimas – kol kas efektyviausia augalų apsaugos ir priežiūros priemonė. Tačiau purkštuvo valymas ir plovimas – gana varginanti procedūra, ypač norint pakeisti purškiamus cheminius preparatus.

Daržovių augintojus labiausiai vargina dažna naudojamų augalų maistinių priedų kaita ir kaskart privalomas purkštuvo plovimas. Tad pamažu savo kelią atranda nauja technologija, kai augalų maistiniai priedai nėra maišomi su vandeniu ir purškiamieji skysčiai ruošiami ne purkštuvo rezervuare. Reikalingos maistinės medžiagos specialiu dozatoriumi tiekiamos tiesiai į purkštuvo sijas ir susimaišiusios su ten suslėgtu tekančiu vandeniu išpurškiamos tiesiai ant konkrečių augalų.

Dozavimo įrenginys leidžia vienu metu tiekti kelis skirtingus priedus, jų poreikį priderinant prie toje vietoje esančios situacijos. Tad pagal surinktus duomenis ir sudarytą lauko žemėlapį vienoje vietoje gali būti tiekiami augimo stimuliatoriai, kitoje – mikroelementai, trečioje – viskas kartu. Laukų žemėlapiams sudaryti naudojama palydovinė technika. Prižiūrint javų pasėlius, galima apdoroti kelias skirtingas augalų rūšis skirtingomis cheminėmis priemonėmis, jei tik purkštuvo talpyklose yra pakankamai vandens. Nupurškus vienus augalus, nereikia grįžti atgal į ūkį išsiplauti purkštuvo ir užmaišyti naujos chemikalų porcijos.

Vokietijos kompanijos „Dammann“ purkštuvų specialistai sukonstravo ir šiuo metu testuoja sistemą, kurioje purkštuvo rezervuaruose yra vežamas tik švarus vanduo. Į kelias atskiras talpyklas supilamos reikalingos cheminės medžiagos. Specialiu maišytuvu-dozatoriumi šios medžiagos įterpiamos į vandenį prieš pat jam patenkant į purškimo sijas. Tad vanduo rezervuare visuomet lieka švarus.

Sistemos privalumai

  • Augimo stimuliatoriai dozuojami individualiai pagal kiekvieno augalo poreikius.
  • Piktžolėtose lauko vietose galima papildomai išpurkšti herbicidus.
  • Galima atskirai pagal poreikį dozuoti ir insekticidus.
  • Vienu metu galima vežtis skirtingas chemines medžiagas skirtingoms augalų rūšims.
  • Vienu išvažiavimu galima apdoroti skirtingus pasėlius skirtingomis cheminėmis medžiagomis, be būtinybės grįžti į ūkį pasiruošti kitų cheminių preparatų.
  • Patogu naudoti purškiant laukus, dideliu atstumu nutolusius nuo ūkio. Purkštuvas kartu su savimi vežasi keletą skirtingų cheminių medžiagų, reikalingų skirtingiems pasėliams.

Kaip tai veikia?

Lauko purkštuvuose, kurie paruošti tiesioginiam augalų maitinimui, yra sumontuoti keli švaraus vandens rezervuarai, nedidelė talpykla vandens purkštuvui praplauti ir iki 7 indų skirtingiems chemikalams. Purkštuvo siurblys pumpuoja vandenį į sijas. Prieš pat sijas sumontuoti dozatoriai įterpia reikalingus cheminius elementus į pratekantį vandens srautą. Vandens srautas matuojamas debitmačiu ir pagal jo duomenis dozatorius įterpia reikalingą kiekį chemikalų. Vamzdžiais tekantis vanduo susimaišo su chemikalais ir galiausiai mišinys yra išpurškiamas per purkštukus. Paruošto cheminio tirpalo yra nedaug, tik tiek, kiek jo telpa purškimo sijos vamzdžiuose. Tad plaunant ir valant purkštuvą, reikia išsivalyti tik purškimo sijas. O tai padaryti nėra sunku: jeigu dar yra pakankamai švaraus vandens, išjungus chemikalų dozatorius, sijų vamzdžiai išplaunami pratekančiu vandens srautu.

Dirbant su tokios konstrukcijos ir įrangos purkštuvu, reikia nepamiršti, kad chemikalų susimaišymas su vandeniu šiek tiek užtrunka. Tad reikia numatyti, kiek laiko purkštuvas įjungus ar išjungus chemikalų maišytuvą dar nepurkš arba purkš cheminius preparatus. Visa tai dėl to, kad purškimo sijų vamzdžiuose esantis vanduo turi būti išpurkštas, kol iki purkštukų atiteka vanduo su pageidaujamais naudoti chemikalais. Taip pat lauko gale baigus purškimą, sijose lieka paruošto ir prieš tai naudoto cheminio tirpalo. Pakeitus chemikalų rūšį, pirmiausia reikia pašalinti prieš tai paruoštą tirpalą. O tam taip pat reikia laiko. Tad, kiek pasipraktikavus, galima numatyti, kada prieš lauko pabaigą reikia išjungti dozatorių, kad lauko krašte purkštukuose jau būtų tik švarus vanduo. Sijų vamzdynams plauti reikia apie 30 litrų vandens.

Šis projektinis purkštuvas turi ir tradicinę chemikalų maišymo ir rezervuaro valymo įrangą. Tokia sistema reikalinga, kai norima vienu metu išpurkšti tirpalą, sudarytą iš kelių cheminių elementų. Tiekti visus cheminius elementus per dozatorius į tekantį vandens srautą nėra galimybės dėl riboto dozatorių skaičiaus.

Purkštuve diegiama ir dalinio purkštuvo panaudojimo funkcija. Tai reiškia, kad purkštuvo sijos yra įjungiamos pagal poreikį tik tam tikrose vietose. Anksčiau tik agronomas ir traktoriaus operatorius galėdavo nustatyti, kuriems žemės ūkio augalams trūksta vienokių ar kitokių maistinių medžiagų ar kuriose lauko vietose piktžolių kiekis per didelis. Pagal tai parenkamos cheminės medžiagos ir važiuojant per laukus įjungiamos arba išjungiamos purkštuvo sijos. Šiame purkštuve sumontuoti jutikliai, galintys įvertinti pasėlių būklę ir piktžolėtumą.

Purkštuvas gali dirbti automatiniu režimu

Taip pat galima į purkštuvo valdymo sistemą įkelti laukų būklės duomenis, surinktus naudojantis dronais. Tad purškimas reikiamose vietose yra įjungiamas naudojantis jutiklių arba įkeltų lauko žemėlapių (pasėlių būklė bei piktžolėtumas) duomenimis. Lauko žemėlapiuose gali būti sukelti duomenys ne tik apie šiuo metu esančių pasėlių būklę, tačiau ir kelerių metų senumo duomenys apie derlingumą, dirvožemio savybes, maistines medžiagas ir kita. Visa tai apdorojus, purkštuvas gali dirbti visiškai automatiniu režimu, pats parinkdamas reikiamus purkšti chemikalus, jų kiekius ir purškimo vietas lauke. Taip pasiekiami keli tikslai vienu metu: sutaupoma cheminių medžiagų ir jos tiekiamos ten, kur tikrai jų reikia. Taip pat išvengiama didelių cheminių medžiagų likučių pabaigus purkšti laukus.

Klientas, užsakydamas purkštuvą, gali pasirinkti pageidaujamą jo komplektaciją: vandens rezervuarų kiekį, chemikalų dozatorių skaičių. Pavyzdžiui, 30 metrų darbinio pločio purkštuvas gali turėti 3 vandens rezervuarus, iš kurių vienas yra 500 litrų ir skirtas tik švariam vandeniui. Purkštuvo sijose sumontuotos dvi lygiagrečios purškimo linijos. Šias dvi linijas maitina vandeniu ar paruoštu cheminiu preparatu du atskiri stūmokliniai membraniniai siurbliai. Jie naudojami ir tada, kai vandens rezervuaruose yra ruošiami chemikalai, ir tada, kai į purškimo sijas tiekiamas tik švarus vanduo. Antruoju atveju chemikalai įmaišomi naudojantis chemikalų siurbliais, tiekimo magistralėmis ir dozatoriais, kurie cheminius preparatus įmaišo į tekantį vandens srautą. Įmaišomų cheminių preparatų kiekis dozuojamas naudojantis debitmačio duomenimis. Chemikalų talpyklų, vamzdynų, dozatorių ir siurblių skaičių renkasi klientas. Jų gali būti iki 7 vienetų.