23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/06
Glifosato naudojimas prieš derliaus nuėmimą
  • Dr. Gražina KADŽIENĖ LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

Glifosatą visi žinome kaip labai efektyvų plataus spektro herbicidą, kontroliuojantį daugumą piktžolių. Juo greitai ir nebrangiai galime išnaikinti nepageidaujamus augalus įvairios paskirties plotuose. O purškimas, siekiant suvienodinti augalų brandą prieš derliaus kūlimą – tai herbicido naudojimas ne pagal paskirtį: neleistinas, netikslingas ir nuostolingas.

Vienas iš galimų glifosato panaudojimo būdų – piktžolių naikinimas likus 10–14 dienų iki derliaus nuėmimo, kai grūdų ar sėklų drėgnumas yra mažesnis negu 30 procentų ar kai paruduoja daugiau negu 75 procentai pupinių augalų ankštarų.

Nemažina grūdų drėgmės

Vis dar yra manančiųjų, kad glifosato naudojimas paspartina augalų brendimą ir sumažina grūdų drėgmę. Tačiau tyrimai rodo, kad, nupurškus augalus prieš dvi savaites iki derliaus nuėmimo, gūdų drėgnumas nesumažėja, palyginti su nepurkštais. Vadinasi, toks purškimas yra ne tik negalimas, nes herbicidas registruotas tik piktžolėms kontroliuoti, bet ir visai netikslingas bei nuostolingas.

Be to, purškiant prieš derliaus nuėmimą, kad ir labai mažai, neviršijant leistinų normų, grūduose lieka glifosato ar jo skilimo produktų likučių, tad yra tikimybė, kad jie nebus visai suskilę iki produkcijos vartojimo.

Dėmesio! Tyrimai rodo, kad glifosato panaudojimas prieš derliaus nuėmimą nemažina grūdų drėgmės!

Kuriais atvejais verta naudoti?

Vis dėlto yra atvejų, kai glifosatus, artėjant pjūčiai, panaudoti verta. Kada piktžolių kontrolė prieš derliaus nuėmimą yra tikslinga? Jei piktžolės gausiai išplitusios visame pasėlyje, daug žaliosios masės ir dėl to labai sunku nuimti derlių, tuomet verta pagalvoti apie glifosato panaudojimą. Pasėliuose, vėlyvaisiais augimo tarpsniais, piktžolės gali plisti dėl įvairių priežasčių: nepakankamas panaudoto herbicido efektyvumas, netolygus, retas pasėlis ir kita.

Kai pasėliai prasčiau žiemoja, atsiranda tuščių vietų, kuriose vėliau ima želti piktžolės. Jeigu įmanoma, tokius piktžolėtus plotus galima palikti nekultus (tiesiog apvažiuoti), o vėliau juos sunaikinti mechaniškai (pvz., nupjauti).

Jei pasėliuose liko nesunaikintų piktžolių, tačiau jų nėra daug arba jos jau pasiekusios brandos tarpsnį ir turi mažai žaliosios masės, nesunkina derliaus nuėmimo – glifosato naudoti neverta. Užmezgusios sėklas piktžolės jas subrandins, nesvarbu, ar bus panaudotas glifosatas, ar ne, ir vis vien užterš dirvą.

Daugiametes piktžoles (pvz., varpučius) geriau kontroliuoti po derliaus nuėmimo joms sužėlus, nes tuomet herbicidas tolygiau pasiskleis ir jo efektyvumas bus geresnis aktyviu piktžolių augimo metu, negu purškiant „senas“ piktžoles prieš derliaus nuėmimą.

Taigi, pirmiausiai reikia įvertini, ar glifosato naudojimas prieš derliaus nuėmimą tikrai neišvengiamas, ir naudoti jį tik išimties atvejais.