23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/03
Veršelių girdymas kartą per dieną
  • Dovilė ŠIMKEVIČIENĖ
  • Mano ūkis

Veršelius girdyti galima įvairiais būdais: natūraliu pienu arba jo pakaitalais, iš kibirėlio ar automatinių girdyklų, girdyti iki soties. Europoje pastaraisiais metais vis labiau tampa populiaru veršelius nuo maždaug 14–20 dienų amžiaus girdyti vieną kartą per dieną.

Veršelių girdymo kartą per dieną metodika pradėta Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje. Tai įdomi ir, svarbiausia, pasiteisinanti tradicinio girdymo dukart per dieną alternatyva. Ribotas šėrimas veršelius verčia anksčiau pradėti ėsti koncentruotuosius pašarus, kurie skatina vystytis didžiojo prieskrandžio gaurelius, ir pereiti prie stambiųjų pašarų, o ūkininkai, girdydami veršelius kartą per dieną, sutaupo nemažai laiko. Ūkiuose atlikti eksperimentai rodo gana didelius veršelių priesvorius ir geresnį didžiojo prieskrandžio išsivystymą, baigus girdyti pienu ar jo pakaitalu. Svarbi sėkmės sąlyga yra pieno pakaitalo kokybė, svarbu, kad jo sausosiose medžiagose būtų daugiau kaip 50 proc. lieso pieno, taip pat skanūs ir kokybiški koncentruotieji startiniai pašarai, o vėliau – ir geros kokybės stambieji pašarai. Žinoma, būtina veršelius aprūpinti geriamu vandeniu, kasdien stebėti, kaip jie jaučiasi, ar nėra sergančių.

Harper Adams universiteto (Jungtinė Karalystė) tyrėjas Saimonas Maršas (Simon Marsh) veršelių girdymo eksperimentą pradėjo 2011 m., palyginęs tradicinį girdymą dukart per dieną ir naująją girdymo kartą per dieną technologiją.

Mokslininkas teigia buvęs maloniai nustebintas – veršeliai, girdyti kartą per dieną, pagal visus rodiklius lenkė girdytus du kartus. Jų kasdienis priesvoris buvo didesnis, jie daugiau suėdė starterinių pašarų, geriau vystėsi didysis prieskrandis. Dukart per dieną girdytų veršelių grupė iš pradžių suviduriavo. Pagal naująją technologiją girdyti veršeliai nuo eksperimento pradžios (vidutinis jų amžius buvo 20 dienų) iki 12-os savaitės per dieną vidutiniškai priaugdavo 900 g per parą ir eksperimento pabaigoje svėrė maždaug 132 kg.

Panašius tyrimo rezultatus gavo ir Prancūzijos mokslininkė Kristina Žiuljen (Christine Julien), tyrimus atlikusi 2014-aisiais Tulūzos nacionalinio politechnikos instituto Aukštojoje žemės ūkio mokykloje kartu su Prancūzijos nacionaliniu agrarinių tyrimų institutu. Nustatyta, kad veršelių, girdytų kartą per dieną, didžiojo prieskrandžio gaurelių buvo 30 proc. daugiau negu girdytų dukart. Be to, ir patys gaureliai buvo stambesni, todėl bendras jų plotas, t. y. didžiojo prieskrandžio sienelės, buvo 57 proc. didesnis.

Pasak tyrėjos, eksperimentas parodė, kad, baigus veršelių girdymą ir perėjus prie stambiųjų pašarų, kartą per dieną girdyti veršeliai būna labiau išsivystę kaip atrajojantys gyvuliai. Jų kūno masė girdymo laikotarpiu padidėja dvigubai.

Veršelių girdymo kartą per dieną prievolės

  • Būtina užtikrinti krekenų sugirdymą pirmomis veršelio gyvenimo dienomis.
  • Girdant kartą per dieną pieno porcija turi užtikrinti maisto medžiagų poreikį, todėl jų koncentracija piene ar jo pakaitale turi būti didesnė.
  • Pieno pakaitalas turi turėti daug lieso pieno (ne mažiau kaip 50 proc.nes veršeliai blogai pasisavina augalinius baltymus.) baltymus.
  • Nenaudoti prastesnės kokybės pieno pakaitalų girdant veršelius kartą per dieną.
  • Šviežias vanduo, skanūs, maistingi starteriniai koncentruotieji pašarai ir šiaudai veršeliams turi būti pasiekiami be apribojimų.
  • Kiekvieno veršelio kontrolė ir priežiūra turi vykti dukart per dieną – reikia stebėti jų būklę, ar netrūksta vandens ir pašarų.

Veršelių girdymo kartą per dieną privalumai

  • Žymus darbo laiko sąnaudų sumažinimas netgi girdant veršelius iš kibiro.
  • Ekonominė nauda, skaičiuojant atlyginimą pagal darbo valandas
  • Veršeliai anksti pratinami prie koncentruotųjų ir stambiųjų pašarų.
  • Užtikrinimas ankstyvas didžiojo prieskrandžio išsivystymas.
  • Mažėja sergamumas diarėja, kurią sukelia šėrimas.
  • Didėja kasdienis veršelių priesvoris.
  • Galima lanksčiai organizuoti darbą.
  • Baigus girdymo periodą veršeliai nepajunta ryškaus dienos tvarkos pasikeitimo, todėl jie nepajunta ir didesnio streso.
  • Didysis prieskrandis, baigiantis pieno periodui, jau būna susiformavęs koncentruotiems ir stambiems pašarams virškinti.

Į ką reikia atsižvelgti

  • Būtina griežtai laikytis pasirinkto girdymo laiko, kad intervalai neviršytų 24 val.
  • Kiekvieną veršelį stebėti ne mažiau kaip 2 kartus per dieną.
  • Girdant būtina stebėti, ar veršeliai išgeria reikiamą kiekį gėrimo.
  • Personalas turi būti išmokytas atpažinti pirmuosius negalavimo požymius.

KOMENTARAS

Doc. Rolandas STANKEVIČIUS, LSMU Veterinarijos akademijos Gyvūnų mokslų fakulteto dekanas

Veršelių girdymo vieną kartą per dieną technologija domėtasi dar XX a. aštuntame dešimtmetyje, tad ši teorija nėra nauja, nors kurį laiką buvo primiršta ir nenaudota. Tokiu veršelių girdymo būdu vėl pradėta domėtis maždaug prieš dešimtmetį dėl labai konkrečios priežasties – ieškant būdų, kaip sumažinti darbo sąnaudas, skirtas veršelių priežiūrai.

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad veršeliai gali būti šeriami vieną kartą per dieną, o ne du ar dažniau ir tokia technologija iš tiesų sutaupo darbo laiko. Tačiau pati girdymo kartą per dieną technologija įtakos veršelių augimo spartai neturi. Augimo spartą užtikrina tai, kad veršeliai, girdomi vieną kartą per dieną, suvartoja daugiau koncentruotųjų pašarų, negu veršeliai, girdomi du kartus. Be abejo, siekiant spartaus veršelių augimo, taip pat labai svarbu, kad būtų gera tvartų higiena ir užtikrintas veršelių sveikatingumas.

Giedrius BLEKAITIS, VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas

Kalbant apie veršelių girdymo kartą per dieną technologiją pirmiausia reikia pabrėžti vieną dalyką – taip girdyti galima tik veršelius, sulaukusius kelių savaičių amžiaus, jokiu būdu ne pirmosiomis gyvenimo dienomis. Pirmiausia, tik atvesti veršeliai turi gauti reikiamą kiekį kokybiškų krekenų, o po to privaloma juos girdyti du kartus per dieną. Pirmomis dienomis, iki dviejų savaičių amžiaus, veršeliai turi būti prižiūrimi labai intensyviai, nes tos dienos svarbios jų ateičiai. Tad girdymas du kartus yra neišvengiamas, bent jau dvi savaites. Veršelius girdyti ne mažiau kaip 2 kartus per dieną yra geroji praktika, kurią nustatė ir Europos, ir Lietuvos teisės aktai.

Pati geriausia praktika, kurią taiko ir kai kurie mūsų šalies pieno ūkiai – girdyti tris kartus per dieną, kad iš karto nebūtų supilta į mažą skrandį didelis kiekis (4 l) pieno ar jo pakaitalo ir neištampytų skrandžio. Gimusio veršelio skrandžio dydis priklauso nuo jo paties dydžio – gali būti 0,5 ar 1 l talpos. Geriant nedidelį kiekį, pienas lengviau suvirškinamas, o veršelis nebadauja. Todėl rekomenduojama išdėlioti girdymą per 3 kartus vienodais intervalais nuo ryto iki vakaro, o naktis lieka poilsiui.

Kai po dviejų savaičių veršelis gali pradėti mažais kiekiais gauti startinius koncentruotuosius pašarus, nedideliais kiekiais kramtyti žolę, šieną, virškinamajame trakte vystosi mikroflora, kad galėtų virškinti augalinį maistą. Tada jau galbūt galima ir vieną kartą girdyti. Tai ir rodo užsienyje ūkiuose atlikti bandymai ir stebėsena. Didelės apimties tyrimų, kurie leistų daryti konkrečias išvadas, ko gero, dar nėra atlikta.

Teko girdėti, kad Lietuvoje kai kurios firmos pieno ūkiams jau siūlo paaugusius veršelius girdyti 1 kartą per dieną. Bet šėrimo technologijų yra įvairių, kiekvienas ūkis prisitaiko sau priimtiniausią.

Vytas GUDAITIS, LŽŪKT gyvulininkystės ekspertas, veterinarijos gydytojas

Veršelių girdymo kartą per dieną technologija man pasirodė įdomi ir logiška. Aišku, ji galėtų būti taikoma veršeliams nuo 2–3 savaitės amžiaus, nes iš pradžių yra krekenų girdymo, imuniteto susiformavimo laikotarpis.

Žinome, kad jau yra taikoma ir krekenų sugirdymo per vieną kartą technologija – per zondą sugirdžius 4–5 l krekenų, veršelis paliekamas 24 valandoms. Tik atvesto veršelio skrandis yra nedidelis, iki 3 l, bet pilant per zondą 4 l krekenų laisvai telpa, nes skrandis išsiplečia. Ir jeigu krekenos kokybiškos, veršelis gauna reikiamą normą imunoglobulino ir imunitetas susiformuoja. Po 24 val. veršelis jau girdomas tradiciškai – 2 ar 3 kartus, nelygu ūkio vadyba.

Mano požiūriu, visai logiška, jeigu nuo maždaug trečios savaitės amžiaus veršelis būtų girdomas vieną kartą per dieną. Tačiau tam būtinos kai kurios sąlygos. Labai svarbu kokybiški startiniai koncentruotieji pašarai – prie jų veršelį reikia pratinti jau nuo 1–2 dienos, kad jis įprastų prie kukurūzų, traiškytų grūdų, sojų, kad kuo daugiau suėstų. Jeigu per 2–3 savaites veršelis jau įprato vis paragauti startinių pašarų, suėda jų po 100 ir daugiau g per dieną, tai vienkartinis girdymas skatins jį dar daugiau ėsti skanių kombinuotųjų pašarų. O mokslas jau įrodęs, kad didžiojo prieskrandžio gaureliai vystosi ne nuo pieno, o nuo stambiųjų pašarų ir ypač – nuo koncentruotųjų starterinių pašarų. Virškinimo metu susidarančios lakiosios rūgštys skatina gaurelių vystymąsi. Tad, trumpai sakant, vieną kartą per dieną girdydami veršelius, skatiname jų didžiojo prieskrandžio gaurelių vystymąsi. O kuo jų daugiau skrandyje bus, tuo produktyvesnę karvę užauginsime.