23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/12
Konkursui „Metų ūkis“ – 25
  • Mano ūkis

Lietuvai minint valstybės šimtmetį, konkursas „Metų ūkis“ surengtas jubiliejinį 25-ąjį kartą. Šiemet jame dalyvavo 401 ūkis iš 38 savivaldybių, nugalėtojais tapo 115 ūkių.

„Prieš ketvirtį amžiaus mažai kas būtų patikėjęs, kad šį konkursą rengsime net 25 metus. Jo pradžioje buvome nustatę kriterijų, kad konkurse gali dalyvauti tik mažiausiai 10 ha valdantys ūkiai. Dabar toks kriterijus neturi prasmės. Matome, kad puikiai gali tvarkytis tiek dideli, tiek maži ūkiai“, – apibendrindamas konkurso rezultatus pastebėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas.

Tradiciškai tarp laimėtojų vyrauja augalininkystės ūkiai, šiemet jų net 59. Gyvulininkystę plėtoja 24, mišrios specializacijos – 27 ūkiai. Po vieną ūkį užsiima akvakultūra, paukštininkyste, bitininkyste ir kaimo turizmu, taip pat augina elnius ir alpakas.

Dauguma mišrių ūkių yra tradiciniai – juose auginami gyvuliai ir javai. Bet yra ir kitokių kombinacijų: galvijai ir paukščiai, triušiai ir avys, pieniniai galvijai ir dėmėtieji elniai, braškės ir dedeklės, javai ir Lietuvos sunkieji arkliai, melžiamos karvės ir arkliai.

Tarp laimėtojų yra 10 ekologinių ūkių: po 3 iš jų mėsinės gyvulininkystės ir pienininkystės, 2 augalininkystės ir po 1 sėklininkystės bei mišrų ūkį. Vidutinis ūkio dydis pagal hektarų skaičių yra 195 ha. Pagal plotą didžiausias 1 000 ha, mažiausias – 21 ha augalininkystės krypties ūkis. Pagal žemės naudmenų plotus mažiausi yra netradiciniai ūkiai, kuriuose plėtojama bitininkystė, uogininkystė, daržininkystė, gėlininkystė, auginami elniai ir alpakos.

Geriausiems ūkininkams apdovanojimus įteikė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, LŪS pirmininkas Jonas Talmantas ir konkurso pagrindinio rėmėjo bendrovės „Biržų žemtiekimas “ vadovas Saulius Silickas.