23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/06
Užsieniečių įdarbinimas
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Transporto, statybos sektorių įmonės jau kelerius metus priima į darbą darbuotojus iš Ukrainos, Baltarusijos. Žemės ūkyje taip pat sunku rasti darbuotojų, vis daugiau ūkininkų domisi užsieniečių įdarbinimo galimybėmis.

Norint įdarbinti užsienietį, pirmiausia reikia užregistruoti laisvą darbo vietą – užpildyti Lietuvos darbo biržos laisvos darbo vietos registravimo kortelę. Tai galima padaryti įvairiais būdais:

  • internetu prisijungus prie Lietuvos darbo biržos svetainės adresu ldb.lt;
  • nuvykti į teritorinę darbo biržą ir vietoje užpildyti laisvos darbo vietos registracijos kortelę;
  • išspausdinti kortelės formą, užpildyti ją ranka ir nusiųsti teritorinei darbo biržai paprastuoju paštu arba faksu;
  • užpildyti kortelės formą kompiuteriu ir persiųsti darbo biržai el. paštu;
  • paskambinti į teritorinę darbo biržą (arba bendruoju biržos telefonu 8 700 55 155) ir pateikti informaciją apie laisvą darbo vietą.

Laisvos darbo vietos skelbimas turi galioti ne trumpiau kaip 14 kalendorinių dienų. Jei darbdavys planuoja įdarbinti ne vieną, o daugiau užsieniečių, tai tokį laisvų darbo vietų skaičių ir turi užregistruoti.

Užregistravęs laisvą darbo vietą darbdavys turi kreiptis dėl leidimo dirbti užsieniečiui išdavimo. Iš ES šalių atvykstantiems darbuotojams Darbo biržos leidimo dirbti nereikia, jie naudojasi laisvo asmenų judėjimo teise. Kadangi žemdirbiai daugiausia ieško darbininkų sezoniniams darbams iš trečiųjų šalių, t. y. ne ES piliečių, jiems aktuali yra leidimų dirbti sezoninį darbą užsieniečiams išdavimo tvarka.

Nuo 2018 m. kovo 31 d. galioja nauja socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymo „Dėl leidimų dirbti sezoninį darbą užsieniečiams išdavimo tvarkos aprašo ir sezoninių darbų sąrašo patvirtinimo“ redakcija. Remiantis šiuo aprašu, nustatyta, kad leidimus dirbti sezoninį darbą užsieniečiams išduoda teritorinė darbo birža. Dokumentus dėl leidimo išdavimo darbdavys gali teikti dar 1 mėn. po to, kai baigia galioti laisvos darbo vietos skelbimas. Norėdamas gauti leidimą, darbdavys teritorinei darbo biržai turi pateikti šiuos dokumentus:

  • nustatytos formos prašymą išduoti leidimą dirbti sezoninį darbą užsieniečiui;
  • užsieniečio galiojančio kelionės dokumento kopiją;
  • terminuotos darbo sutarties kopiją, kurioje turi būti nurodyta darbo vieta, veiklos rūšis, įdarbinimo trukmė, numatoma darbo pradžia, darbo užmokesčio dydis, darbo valandų per savaitę skaičius ir kitos sąlygos (darbo užmokesčio dydis negali būti mažesnis, nei pas tą patį darbdavį tokį patį darbą dirbančio Lietuvos gyventojo arba ne mažesnis nei metinis vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis pagal Statistikos departamento informaciją);
  • užsieniečio kvalifikaciją patvirtinančio dokumento kopiją, jei ją būtina turėti.

Užsienio kalba sudaryti dokumentai turi būti išversti į lietuvių kalbą ir patvirtinti vertėjo parašu. Dokumentų kopijos turi būti patvirtintos darbdavio vadovo parašu ir antspaudu (jei antspaudą privalo turėti).

Leidimas tik po patikrinimo

Darbo biržos tarnautojai, gavę prašymą ir dokumentus, patikrina, ar Lietuvoje nėra tinkamo darbuotojo dirbti sezoninį darbą. Taip stengiamasi apsaugoti Lietuvos piliečius, ieškančius darbo, ir pirmiausia jiems siūloma laisva darbo vieta. Taip pat tikrinama, ar darbdavys yra įtrauktas į Patvirtintų įmonių sąrašą. Ūkininkų ūkių šiame sąraše nėra, todėl tikrinama, ar jie yra Lietuvoje įregistravę individualią žemės ūkio veiklą, nuolat gyvena Lietuvoje, ar vykdo ekonominę veiklą, ar ūkiai nėra likviduojami ar bankrutuojantys, ar neturi skolų valstybei, savivaldybės biudžetui, Valstybinei mokesčių inspekcijai, „Sodrai“, ar nėra bausti dėl nelegalaus darbo ar už Užimtumo įstatymo nustatytus pažeidimus.

Taip pat tikrinama, ar užsienietis leidimo dirbti galiojimo metu turės tinkamą gyvenamąją patalpą. Numatyta, kad pilnamečiui asmeniui tektų ne mažiau kaip 7 m2, reikalaujama pateikti Nekilnojamojo turto registrų centre įregistruotas nuomos ar panaudos sutartis. Dar tikrinama, ar prašyme nurodytas darbas yra įrašytas į sezoninių darbų sąrašą. Žemės ūkio sezoninių darbų sąraše įrašyti šie darbai: vienmečių augalų auginimas, daugiamečių augalų auginimas, augalų dauginimas, gyvulininkystė, mišrus žemės ūkis, žemės ūkiui būdingų paslaugų ir derliaus apdorojimo veikla, maisto produktų gamyba.

Prašymas išduoti leidimą užsieniečiui turi būti išnagrinėtas per 7 darbo dienas nuo jo gavimo Darbo biržoje dienos (3 darbo dienas teritorinėje darbo biržoje ir dar 4 darbo dienas Lietuvos darbo biržoje). Sprendimą dėl leidimo dirbti ar atsisakymo išduoti leidimą priima Lietuvos darbo biržos direktorius ar jo įgaliotas valstybės tarnautojas. Darbdavys informuojamas el. paštu. Jei sprendimas teigiamas – darbdavys sumoka valstybės rinkliavą ir tuomet išduodamas leidimas. Jį atsiimti gali darbdavys arba užsienietis teritorinėje darbo biržoje, kur pateikė prašymą.

Užsienietis, kuris gavo leidimą dirbti sezoninį darbą ne ilgesniam kaip 90 kalendorinių dienų laikotarpiui, turi gauti Šengeno vizą, kai jam netaikomas bevizis režimas. Jei laikotarpis ilgesnis kaip 90 kalendorinių dienų – turi gauti nacionalinę vizą.

Išdavus leidimą dirbti sezoninį darbą užsieniečiui, darbdavys su juo gali sudaryti darbo sutartį 2 egzemplioriais lietuvių ir užsieniečiui suprantama kalba. Per 2 mėn. nuo leidimo dirbti užsieniečiui išdavimo dienos privalu pateikti teritorinei darbo biržai sutarties kopiją. Leidimas dirbti sezoninį darbą užsieniečiui išduodamas iki 6 mėnesių per 12 mėnesių laikotarpį, skaičiuojant nuo pirmosios atvykimo į Lietuvos Respubliką dienos.

Leidimo dirbti sezoninį darbą galiojimas iki 6 mėnesių gali sudaryti vieną nepertraukiamą arba kelis trumpesnius laikotarpius, kurių bendra trukmė negali viršyti nustatyto 6 mėnesių per 12 mėnesių laikotarpio.

Užsieniečio atlyginimo apmokestinimas

Užsieniečiui išmokėtas atlyginimas apmokestinamas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) nuo priskaitytos algos. Skaičiuojant GPM mėnesio neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) nenuolatiniams Lietuvos gyventojams netaikomas. Jiems gali būti pritaikytas tik metinis NPD, mokestiniam laikotarpiui pasibaigus, teikiant metinę nenuolatinio Lietuvos gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją (forma GPM309).

Užsieniečiai, dirbantys pagal darbo sutartį ir turintys bet kokios rūšies vizą, privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) nedraudžiami. Jiems taikomas 3 proc. pensijų socialinio draudimo tarifas.

Nuo užsieniečiui apskaičiuoto darbo užmokesčio darbdavys turi priskaičiuoti ir sumokėti pensijų, ligos, motinystės socialinio draudimo, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokas, ilgalaikio darbo išmokų fondo, Garantinio fondo įmokas (28,18 proc. arba 29,58 proc. terminuotoms darbo sutartims). Įdarbinus užsienietį teikiamas 1-SD pranešimas, nurodant įmokų tarifą be PSD. 349 – įmokų kodas „Sodrai“ už darbuotojus, atvykusius iš užsienio ir turinčius vizą.