23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2018/04
Pajamų mokesčio pokyčiai sudrumstė ūkininkų ramybę
  • Živilė KUPRIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Nuolatinis Lietuvos gyventojas, kuris teisės aktų nustatyta tvarka įregistravo individualią veiklą, yra žemės ūkio veiklą vykdantis ūkininkas ir iš kito gyventojo nuomojasi nekilnojamąjį turtą (pvz., žemę, butą, komercines patalpas ir pan.) savo individualiai veiklai vykdyti, nuo 2018 m. sausio 1 d., išmokėdamas nuomotojui (fiziniam asmeniui) nekilnojamojo turto nuomos pajamas, privalo apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą 15 proc. gyventojo pajamų mokestį (toliau GPM).

Iki šiol gautos pajamos už žemės nuomą (fiziniams asmenims iš fizinių asmenų) buvo priskiriamos B klasės pajamoms, todėl ūkininkams ar individualią veiklą vykdantiems asmenims prievolės mokėti GPM nuo išmokėtų gyventojams išmokų už žemės nuomą nebuvo. Pakeitus iš esmės Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) 22 straipsnį, nuo 2018 metų už žemės nuomą sumokėtas sumas nuspręsta priskirti A klasės pajamoms.

Anksčiau tokia nuostata buvo taikoma tik juridinį statusą turinčioms įmonėms – jei jos iš fizinio asmens nuomojosi nekilnojamąjį turtą, pačios turėjo iš išmokų išskaičiuoti ir sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį į biudžetą.

GPMĮ 22 straipsnio pakeitimu siekiama gyventojų pajamų mokesčio mokėjimo tvarką padaryti skaidresnę ir paprastesnę, nes dažnai pasitaikė, kad pajamų gavę fiziniai asmenys nežinojo apie prievolę jiems patiems išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą 15 proc. gyventojų pajamų mokestį. Susikaupdavo nemenkos įsiskolinimo sumos už nesumokėtą gyventojų pajamų mokestį nuo pajamų, gautų iš žemės nuomos. Dažniausiai tokia situacija pasitaikydavo vyresnio amžiaus gyventojams, kadangi jiems patiems, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, pasirūpinti pajamų deklaracijų teikimu ir mokesčio sumokėjimu sunku. Vienas iš argumentų keisti GPMĮ kaip tik numatė prievolę apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą 15 proc. GPM perduoti žemės nuomininkams – ūkininkams.

Ūkininkas turės ne tik išskaičiuoti GPM ir sumokėti jį Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), bet ir teikti mėnesinę deklaraciją GPM313 (lygiai taip pat, kaip ir turintys samdomų darbuotojų) ir metinę deklaraciją GPM312. Ši naujovė daugiausia klausimų ir nepatogumų sukels ūkininkams, kurie neturi samdomų darbuotojų ir niekada neteikė deklaracijų VMI. Jiems tai bus visiška naujovė, padaugės su buhalterine apskaita susijusių operacijų, teks pildyti daugiau formų, atlikti daugiau bankinių operacijų. Ypač tai sukels rūpesčių tuomet, kai ūkininkams reikės pateikti metinę deklaracijos GPM312 formą, kurioje reikės nurodyti ne tik išmokėtas nuomotojams sumas už žemės nuomą, bet ir identifikuoti kiekvieną gyventoją, gavusį pajamų per ataskaitinį laikotarpį (t. y. įrašyti vardą, pavardę, asmens kodą, priskaičiuotą bei išskaičiuotą GPM sumas). Išaugsiančią darbų apimtį nulems tai, iš kiek gyventojų ūkininkas nuomojasi žemę. Galima įsivaizduoti, kaip tai palies ūkius, kurie turi ne vieną dešimtį ir daugiau žemės nuomos sutarčių.

Mokėjimas

Ūkininkai, kaip mokestį išskaičiuojantys asmenys, nuo išmokų, išmokėtų iki atitinkamo mokestinio laikotarpio 15 mėnesio dienos, išskaičiuotą pajamų mokestį privalo sumokėti į biudžetą iki to paties mėnesio 15 dienos, o nuo išmokų, išmokėtų po atitinkamo mokestinio laikotarpio mėnesio 15 dienos, išskaičiuotas pajamų mokestis turi būti sumokėtas iki to paties mėnesio paskutinės dienos.

Deklaravimas

2018 m. ir vėlesnių mokestinių laikotarpių kiekvieno mėnesio deklaracija GPM313 turi būti pateikiama VMI iki kito mėnesio 15 dienos. Vadinasi, už 2018 m. kovo mėnesį išmokas išmokėję asmenys deklaraciją GPM313 privalo pateikti iki 2018 m. balandžio 15 dienos. Deklaracija GPM313 teikiama tik elektroniniu būdu, naudojantis elektroninio deklaravimo sistema (EDS). Deklaracija užpildoma Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo informacinėje sistemoje (deklaravimas.vmi.lt). Pajamų mokestis nuo išmokamų kiekvienam gyventojui išmokų apskaičiuojamas eurais ir centais (sumos neapvalinamos).

Metinė gyventojams išmokėtų išmokų, priskiriamų A ir B klasės pajamoms, deklaracijos GPM312 forma už 2018 metus turės būti pateikta iki 2019 m. vasario 15 dienos.

Apskaičiavimas

Labai svarbu, kad ūkininkai nuo 2018 m. padarytų žemės nuomos sutarčių pakeitimus ir nurodytų, kokios yra atsiskaitymo už žemės nuomą sąlygos, t. y. ar žemės nuomos sutartyje išmokamą sumą nurodys neišskaičiavę GPM, ar išskaičiavę, kadangi nuo to skiriasi mokėtino GPM apskaičiavimo būdas.

Pavyzdys 1

Ūkininkas nurodo žemės nuomos sutartyje, kad žemės nuomos mokestis už 2018 m. yra 1 000 eurų neišskaičiavus (neatėmus) GPM. Tokiu atveju skaičiuojama: 1 000 eurų – 15 proc. = 150 eurų GPM. Deklaracijos GPM313 formos 8 laukelyje nurodoma 1 000 eurų suma, vadinasi, nuomotojas gaus 850 eurų grynais „į rankas“. O ūkininkas privalės VMI sumokėti 150 eurų GPM už žemės savininką.

Pavyzdys 2

Ūkininkas nuomotojui mokės už žemės nuomą 1 000 Eur jau išskaičiavus (atėmus) GPM. Šiuo atveju mokėtina žemės nuomos suma (1 000 eurų) sudaro 85 proc. (15 proc. GPM) visos nuomos sumos. Skaičiuojama taip: 1 000*100) / 85 = 1 176,47 Eur. Gauname sumą, kurią reikia deklaruoti GPM313 formos 8 laukelyje. Galima pasitikrinti: iš 1176,47 Eur atėmus 15 proc., turime gauti 1 000 eurų. GPM313 formos 8 laukelyje turi būti nurodyta 1 176,47 eurų neatėmus GPM suma, 9 laukelyje – 176,47 Eur GPM suma.