23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/09
Skiria dėmesį ir smulkių, ir stambių ūkių poreikiams
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Už poros mėnesių prasidėsiančioje žemės ūkio technikos parodoje „Agritechnica“ mašinų gamintojai numatę pateikti daug naujovių. Kai kurios kompanijos naują techniką ir joje įdiegtas inovacijas pristatė iš anksto. Nors žemės ūkio technikos pramonės nuosmukis tebesitęsia, šeimos įmonė „Claas“ mašinų asortimentui atnaujinti paskyrė ne mažiau lėšų negu pakilimo laikotarpiu.

Didžioji dalis naujovių žurnalistams pristatyta Vokietijoje Hofo Loermano ūkyje – Claas technikos bandymų bazėje, kitas žemdirbiai išvys lapkritį parodoje „Agritechnica“. Visoms naujoms ateinančio sezono kompanijos „Claas“ mašinoms ir inovatyviems sprendimams suskaičiuoti neužtektų dviejų rankų pirštų. Atnaujinta ir stambiems, ir smulkiems ūkiams gaminami modeliai. Yra naujovių ir savaeigių mašinų valdymo sistemose. Pasak kompanijos „Claas“ valdybos pirmininko Lotaro Krišuno (Lothar Kriszun), nors ūkių struktūra keičiasi ir jie stambėja, jau daugiau kaip 100 metų gyvuojančios įmonės mašinų asortimentą stengiamasi plėsti bet kokio dydžio ūkiams skirtomis mašinomis.

Nepaisant gerokai susitraukusių rinkų, kompanija „Claas“ per pastaruosius penkerius metus į naują techniką, jos atnaujinimą ir inovatyvius sprendimus investavo per 1 mlrd. eurų. „Inovacijos – mūsų veiklos variklis. Kito penkmečio investicijoms jau numatėme 1,2 mlrd. eurų. Tobulinti gaminamas mašinas būtina ne tik dėl naujų aplinkosaugos ir kitų reikalavimų, bet ir dėl augančių žemdirbių poreikių. Siekiame įsiklausyti į tai, ko ūkininkams reikia, ir pateisinti jų lūkesčius – tai yra gaminti tokią techniką, kurios jiems reikia“, – pabrėžia L. Krišunas.

Dar didesnė traktorių pasiūla

Galingųjų Axion 900 traktorių serijinė gamyba pradėta prieš šešerius metus. Jie greitai rado savo vietą rinkoje, ypač Rytų Europoje, kur šie galiūnai užima 26 proc. per 300 AG segmento traktorių. Nuo 2011-ųjų parduota 3 000 šios serijos mašinų. Naujos kartos Axion 900 traktoriuose montuojami 6 cl. 8,7 l darbinio tūrio FPT Cursor 9 varikliai, kurie atitinka Tier 4f deginių emisijos standartus. Penkių modelių serija apima nuo 325 iki 445 AG galios diapazoną, t. y. didelės galios Claas modeliai peržengė 400 AG ribą. Patobulinti traktoriai išvysto 18 proc. didesnį sukimo momentą, esant mažesniems variklio sūkiams. Variklio tuščiosios eigos sūkiai sumažinti 200 aps./min. Tai mažina degalų sąnaudas (apie 2 l/ val.) ir garantuoja optimalų našumą, atliekant lauko ir transporto darbus.

Nuo šiol Axion 900 serijos traktoriuose vietoj bepakopės ZF Eccom transmisijos įrengta pažangesnė bepakopė ZF Terramatic transmisija. Nauja ir tai, kad mašinas galima užsakyti su kelių lygių valdymo terminalais – CEBIS ir CIS+, pastarasis paprastesnis, turi mažiau funkcijų nei CEBIS, bet yra pažangesnis negu bazinis CIS. Atnaujintas ir CEBIS terminalas: jame įdiegta tiesioginio dažniausiai naudojamų operacijų pasiekiamumo funkcija Direct Access, iki 12 colių padidintas liečiamasis ekranas.

Vidutinės galios klasės Claas traktorių naujiena – naujos kartos Arion 500/600 traktorių serija, kurios galios diapazonas dar labiau išplėstas: nuo 125 AG (Arion 510) iki 185 arba 205 AG (Arion 660, papildomas 20 AG suteikia galios valdymo sistema CPM). Arion 500 modeliuose montuojami 4, Arion 600 – 6 cl. varikliai, kurie taip pat atitinka Tier 4f emisijų standartus. Deginiai šalinami EGR, SCR sistemomis ir DPF filtru.

Arion 500/600 traktorių serijos varikliuose tuščiosios eigos sūkiai sumažinti 200 aps./min. (iki 650 aps./min.). Automatinėje pusiau dinaminėje šių serijų traktorių transmisijoje Hexashift įdiegta Smart Stop funkcija: nuspaudus stabdžių pedalą, pagrindinė sankaba išjungiama automatiškai, operatoriui nereikia spausti sankabos pedalo. Originalioje Claas Cmatic bepakopėje transmisijoje įdiegta nauja operacinė sistema.

Traktoriuose įrengta patobulinta priekinio tilto hidropneumatinė amortizacijos sistema. Arion 500/600 galima užsisakyti su greitojo (dinaminio) vairavimo sistemomis. Operatorius gali pasirinkti vieną iš keturių ratų pasukimo intensyvumo lygių. Taip pat įrengtos dvi automatinės greitojo vairavimo jautrio pozicijos. Naujos kartos mašinas galima pasirinkti su dviejų tipų kabinomis: paprastesne su 5 statramsčių ir pažangesne 4 statramsčių. Traktoriuose įrengtas automatinis elektroninis stovėjimo stabdys.

Žolės dorojimo technikos naujienos

Itin daug naujovių kompanija „Claas“ pristato pieno ūkių šeimininkams. Iš peties padirbėta siekiant atnaujinti žolinių pašarų ruošimo techniką ir technologijas. Vartytuvai Volto 45; 55 ir 65 įgavo naują dizainą. Juose įdiegta Max Spread masės srauto koncepcija, t. y. kaip ir didesnės mašinos, mažieji modeliai maksimaliai plačiai paskleidžia žolės masę. Juose taip pat įrengta priežiūros nereikalaujanti patentuota Permalink pirštinė mova. Naujieji Volto vartytuvai – mažų ūkių mašinos, kurios gali dirbti ir kalvotose vietovėse. Jie nepamainomi, kai žolę reikia vartyti nepatogios darbui formos laukuose.

Naujovių yra ir būgninių Corto žoliapjovių asortimente, kuris papildytas dviem priekiniais modeliais Corto 285 F bei Corto 310 F ir pakabinamu gale – Corto 3200 Contour. Visose priekinėse Corto žoliapjovėse nuo šiol bus galima pasirinkti hidropneumatinę paviršiaus kopijavimo sistemą Active Float, kuri naudojama Disco žolės dorojimo mašinose. Patobulinti ir kiti žoliapjovių modeliai.

Įsigiję atnaujintus Claas Rolant 400 Uniwrap serijos ritinių presus-vyniotuvus pieno gamintojai ar žemės ūkio paslaugas teikiančios įmonės turės unikalią galimybę ritinius be didelių pastangų ir mašinos pertvarkymo vynioti įprastai tinkleliu arba plėvele. Supresuotą ritinį bus galima apvynioti iki 8 plėvelės sluoksnių (kiek sluoksnių vynioti, operatorius gali pasirinkti). Skirtingai nei vyniojant tinkleliu, plėvelė uždengia apie 2 cm ritinio briaunos. Be to, sutaupoma plėvelės galutiniam apvyniojimui, kai ritinys iš presavimo kameros perkeliamas ant vyniojimo stalo. Vietoj tinklelio naudojant plėvelę, pagerėja pašarų fermentacija. Be to, paprasčiau tvarkyti ir atliekas, nes nereikia atskirti tinklelio ir plėvelės. Mašinos operatorius pagal poreikį gali keisti ritinio apvyniojimo medžiagą terminale neišlipdamas iš traktoriaus kabinos.

Kompanija „Claas“ įdiegė kelias naujoves ir stačiakampių ryšulių presuose. Claas Quadrant 4200, 5200 ir 5300 modeliuose integruotos ryšulių svarstyklės, kurios svers kiekvieną ryšulį automatiškai, t. y. presavimo procesas nebus stabdomas. Ryšuliai gali būti sveriami mašinai važiuojant iki 20 km/val. greičiu, numatyta svorio paklaida +/- 5 kg, o kiekvieno ryšulio svoris rodomas ISOBUS terminale.

***

ĮMONĖS INFORMACIJA

Virginijus APŠEGA

„Konekesko Lietuva“ Žemės ūkio technikos departamento vadovas

Kompanija „Claas“ ir Suomijos bendrovė „Konekesko“ prieš porą metų pasirašė naują ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį, kuri įpareigojo oficialų „Claas“ atstovą pardavinėti tik šios kompanijos savaeigę ir pašarų ruošimo techniką. Nuo praėjusių metų visuose trijuose Baltijos valstybių „Konekesko“ padaliniuose neliko kitų gamintojų savaeigių mašinų (traktorių, kombainų, savaeigių pašarų smulkintuvų), pašarų ruošimo technikos (presų, žoliapjovių, grėblių ir kt.) ir teleskopinių krautuvų.

Jokių abejonių, kad sprendimas buvo geras, šiandien nėra. Galime drąsiai sakyti, kad naujas susitarimas pasiteisino. Pernai kombainų pardavimas išaugo apie 25, o traktorių – iki 40 proc. Pagerėjo ir serviso kokybė, nes specialistai susitelkė tik į Claas technikos priežiūrą ir remontą. Kasmet daugiau parduodame ir Claas pašarų ruošimo mašinų.

Kompanijos „Claas“ naujoves mūsų šalies žemdirbiams planuojame pristatyti lapkričio–gruodžio mėnesiais, o užsakymus naujiems modeliams pradėsime priimti šių metų pabaigoje.