23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/08
Kaip atrodys ateities traktoriai
  • Mano ūkis

Kompanija „Valtra“ birželį Olandijoje surengtoje spaudos konferencijoje pristatė ateities traktorių dizaino konkurso („Valtra Design Challenge 2017“) nugalėtojus. Konkurso dalyviams buvo keliama užduotis sumodeliuoti, kaip 2040 metais galėtų atrodyti ir funkcionuoti traktoriai. Konkurse varžėsi pramoninio dizaino studentai, dizainerių studijos ir nepriklausomi dizaineriai, iš viso 133 komandos iš 41 šalies penkiuose žemynuose.

Konkurso darbus vertino Kimas Vihinenas (Kimmo Wihinen) ir Brendonas Montgomeris (Brandon Montgomery) – bendrovės „Valtra“ atstovai, Hansas Pilypas Zachau (Hans Philip Zachau) – „Lighthouse Industrial Design“, Paolas Graciolis (Paolo Grazioli) – TLC ir „Midealta“, ir kompanijos AGCO atstovas Semas Frismejeris (Sam Freesmeyer).

Pirmą vietą ir 10 tūkst. eurų prizą konkurso komisija skyrė projekto „MOD²“ kūrėjams, kurį pristatė Argentinos komanda: lėktuvų dizaineris Chuanas Garsija Mansila (Juan Garcia Mansilla) ir jo kolegos Markas Madija (Marcos Madia) ir Ezekielis Kastras (Ezequiel Castro). Komisija pažymėjo, kad jų modelis yra labai paprasto dizaino, bet išsiskiria lankstumu ir gali būti pritaikytas įvairiai ūkininkavimo veiklai bei atitikti reikliausių klientų poreikius.

Antrą vietą ir 3 tūkst. eurų prizą laimėjo projekto „Kronos“ autorius, Indijos automobilių dizaineris Haršas Kamelškumaras Pančalas (Harsh Kamleshkumar Panchal). Anot komisijos, stiliaus požiūriu – tai tikras futuristinis pasiūlymas, kurio autorius pateikė unikalių idėjų, pavyzdžiui, traktoriaus bateriją, individualią išmaniąją kabiną, kuri gali suktis apie savo ašį, laiptelius su LED apšvietimu, išskirtinio dizaino padangas.

Trečios vietos prizą (1 tūkst. eurų) už „FarmHand“ koncepciją pelnė amerikiečių įmonės LKP dizaineriai Polas Olvera (Paul Olvera) ir Danielis Ji (Daniel Yee). Koncepto esmę sudaro galimybė pritaikyti traktorių dirbti įvairiausio sunkumo ir sudėtingumo darbus.

Padėkos prizais įvertinta Italijos dizainerio Paolo de Džiusčio (Paolo De Giusti) koncepcija „Triple-V“ ir brito Huberto Dombrovskio (Hubert Dabrowski) projektas „Companion“.

Anot kompanijos „Valtra“ atstovo K. Vihineno, atsakingo už Valtra pramoninį dizainą ir darbą su vartotojais, konkurso organizatorius maloniai nustebino įdomių, kokybiškų, perspektyvių idėjų gausa. „Sulaukėme labai novatoriškų, aukšto lygio ir kruopščiai apgalvotų projektų, todėl išrinkti nugalėtojus buvo tikrai nelengva“, – sakė Kimas Vihinenas. „Valtra“ žada kitąmet vėl skelbti ateities mašinų dizaino konkursą.