23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/05
Medaliais įvertintos techninės naujovės ir sprendimai
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Didžiausioje Baltijos šalyse tarptautinėje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi... 2017“ tradiciškai gausiausia ir didžiausia buvo žemės ūkio technikos ekspozicija – ji užėmė 41 tūkst. m2. Palyginti su praėjusiais metais, technikos ekspozicijų plotas šiemet išaugo 32 procentais. Neatsitiktinai ir iš dešimties medaliais apdovanotų eksponatų didžiąją dalį sudarė žemės ūkio technika ir įranga.

Laureatų apdovanojimų įteikimo ceremonija šiemet surengta iš anksto, prieš prasidedant parodai, kad laimėtojai galėtų tinkamai eksponuoti apdovanojimus ir juos laimėjusius eksponatus, o parodos lankytojai iš anksto žinotų, ką eksponatų vertinimo komisija, vadovaujama ASU Mokslo skyriaus vedėjo prof. dr. Egidijaus Šarauskio, šiemet pripažino išskirtiniausiu.

Pasak Aleksandro Stulginskio universiteto rektoriaus prof. Antano Maziliausko, parodos aikštėse ir paviljonuose įrengtos ekspozicijos atskleidžia šiandienos agroverslo lyderių modernumą. „Parodos apdovanojimus pelnė tie, kurie ne šiaip pristato kažką naujo, bet moderniausius pasaulyje technikos egzempliorius, pažangiausius gaminius, technologijas. Laureatų sąrašas rodo, kad agroverslas yra labai modernus, naudoja įvairią šiuolaikinę techniką, o technologijos grįstos inovacijomis, informacinėmis technologijomis. Kai kalbame apie verslo nišas, į kurias verta investuoti, visad atsigręžiame į žemės ūkį, nes tai ne tik dabarties, bet ir ateities verslas“, – sakė A. Maziliauskas, kartu pabrėždamas ir parodos svarbą universitetui.

Rektoriaus teigimu, rengdamas parodas ASU tampa ne tik žinių sklaidos, bet ir pasikeitimo patirtimi vieta. „Agroverslas be mokslo, kaip mokslas be agroverslo, nieko negali, o kartu jie kuria šiuolaikinį ir ateities agroverslą, kuris bus patrauklus jaunimui, studentams, verslui“, – kalbėjo rektorius prof. A. Maziliauskas.

Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko direktorius dr. Virginijus Venskutonis pabrėžė dalyvių lojalumą, kurį jie demonstruoja investuodami į parodos infrastruktūrą. „Šios investicijos verslininkams grįžta po 5–7 metų. Jei nepasitikėtų mumis, neskirtų lėšų aikštėms asfaltuoti. Vadinasi, parodos tradicijos tęstinumas yra užprogramuotas“, – neabejojo V. Venskutonis.

Tarp parodos medaliais apdovanotų įmonių net 7 prekiauja žemės ūkio technika ir įranga, kai kurios jų yra parodos senbuvės, dalyvaujančios parodoje nuo pat pirmųjų metų (viena jų – AB „Lytagra“). Šiųmetė paroda „Ką pasėsi...“ surengta jau 22 kartą, o iš viso tai 44-oji Universiteto paroda. Joje dalyvavo daugiau kaip 300 įmonių ir organizacijų, tarp jų ir 23 užsienio įmonės.

Medaliais ir diplomais apdovanotos techninės inovacijos

  • Melžimo robotas Monobox, „GEA Baltics“
  • Teleskopinis krautuvas Merlo TF 38.10-120, „Rovaltra“
  • Lankstinis ratinis traktorius New Holland T9.700, „Lytagra“
  • Srutvežis Euroliner 24000 TRS, „Ivabaltė“
  • Javų kombainas John Deere T670, „DOJUS agro“
  • Savaeigis purkštuvas Horsch Leeb PT280, „Audrokesta“
  • Traktorius Case IH Maxxum 125, „Dotnuva Baltic“