23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/03
Tiesioginės išmokos ES šalyse – lygios ir lygesnės
  • Viktoras TROFIMIŠINAS
  • Mano ūkis

Įsibėgėjant diskusijoms dėl ES Bendrosios žemės ūkio politikos ateities, viena iš svarbių temų tampa tiesioginių išmokų suvienodinimas valstybėse narėse. Aktyviausiai šį klausimą kelia Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vengrijos ir kitų ES šalių žemdirbiai.

Šių šalių žemdirbių savivaldos atstovai, susitikę Berlyne vykusioje parodoje „Žalioji savaitė 2017" buvo vienos nuomonės - ES privalo spręsti tiesioginių išmokų suvienodinimo visose ES šalyse klausimą, o egzistuojantys skirtumai tarp ES ūkininkų turi būti panaikinti. Taip pat siekiama daugiau laisvės pačioms šalims paskirstyti išmokas.

Europos Komisijai paskelbus viešąsias konsultacijas dėl BŽŪP ateities po 2020 metų (konsultacijos vyks iki 2017 m. gegužės), žemdirbiai raginami aktyviai reikšti kolektyvinę ir asmeninę nuomonę. Formuojant naujojo laikotarpio ES žemės ūkio politiką žadama atsižvelgti į vyraujančias nuomones, kurios išryškės per konsultacijas.

Pasak žemės ūkio ministro Broniaus Markausko, Baltijos šalys laikosi vieningos pozicijos, kad išmokas būtina suvienodinti, tačiau ES institucijose tiesioginių išmokų suvienodinimas aiškinamas skirtingai: Europos Parlamente kalbama apie lygias išmokas, o Europos Komisijoje - apie lygesnes.