23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/03
Mašinų sistema daržininkystei mechanizuoti
  • Prof. dr. Algirdas JASINSKAS, dr. Vytautas KUČINSKAS, dr. Jonas LIAUKONIS, ASU
  • Mano ūkis

Kai kurios daržovės auginamos lygiuose laukuose (kopūstai, burokėliai, ropės ir kt.), ilgų šaknų daržoves (morkas, pastarnokus, šaknines petražoles, salierus, geltekles) siūloma auginti 20– 25 cm aukščio ežiose. Kai kurios daržovės auginamos lysvėse. Dalis daržovių auginama iš sėklų, dalis – iš daigų. Todėl daržininkystės ūkiams reikia ne tik modernių dirvos dirbimo mašinų, bet ir specialios paskirties padargų ar mašinų.

Daržininkystės ūkiuose dirvoms ruošti naudojami akmenų rinktuvai, podirvio purentuvai, verstuviniai skutikliai, lygaus arimo apverčiamieji plūgai, paviršinio dirvos purenimo padargai, sukieji stačiaašiai kultivatoriai, pesticidų purkštuvai. Specialios paskirties padargai ir mašinos: ežių ar lysvių formuotuvai, tiksliosios sėjamosios, daigiasodės, įvairių daržovių nuėmimo technika, derliaus valymo, rūšiavimo, plovimo ir fasavimo įranga.

Ežioms formuoti gaminami padargai yra dviejų tipų: su pasyviais darbiniais elementais ir frezeriniai su aktyviais darbiniais elementais. Jų darbo kokybė iš esmės nesiskiria. Formuotuvai su noraginiais elementais yra apie tris kartus pigesni.

Kombinuotos daržovių sėjamosios rekomenduojamos su visos mineralinių trąšų normos įterpimo sistema. Tai leidžia ne tik tolygiai patręšti, bet ir efektyviau naudoti maisto medžiagas. Ekologiniams ūkiams tinka tiksliosios eilinės sėjamosios be trąšų įterpimo įrangos. Jos yra 1,5 karto pigesnės už kombinuotas mašinas. Tiekiamos ir svogūnų bei česnakų sodinukų sėjamosios.

Senesnės konstrukcijos griebtuvinės daigiasodės yra apie 4 kartus pigesnės už modernias karuselines mašinas, tačiau pastarosios yra didesnio našumo.

Daržovių pasėliams prižiūrėti būtini laistymo įrenginiai ir pesticidų purkštuvai su papildomu oro srautu. Ekologiniuose ūkiuose naudojami biologiniai preparatai yra gana brangūs. Pavyzdžiui, insekticidas Neem-Azal kainuoja 64 Eur/l, purškimo norma 2,5 l/ha, purškiama 2–3 kartus. Vien preparatui tektų išleisti 320–480 Eur/ha. Purškiant mašina su papildomu oro srautu, realiai galima sutaupyti apie 50 proc. biologinių preparatų už 160–240 Eur/ha.

Prekiniuose ūkiuose daržovių derliui nuimti gaminami prikabinami, montuojami ir savaeigiai kombainai. Savaeigės mašinos yra brangios ir mažai paplitusios.

Prekiniam daržovių derliui paruošti būtinos valymo, rūšiavimo, plovimo ir pakavimo mašinos, kurias tiekia Centrinės ir Vakarų Europos šalys.

Dauguma daržininkystės ūkių žemei dirbti taiko tradicinius ariminius būdus. Todėl šiems ūkiams rekomenduojami dirvos dirbimo ir gerinimo padargai: ražienų skutikliai, apverčiamieji gilaus arimo plūgai, guoliavietės ruošimo mašinos, akmenų rinktuvai, podirvio purentuvai. Šios mašinos buvo įtrauktos į grūdinių augalų mašinų nomenklatūrą („Mano ūkis“, 2016/11), o nustatyti jų darbo ekonominiai rodikliai gali būti taikomi ir šios specializacijos ūkiams.

Specialių mašinų, skirtų daržininkystės procesams mechanizuoti, sąrašas pateiktas lentelėje. Joje nurodomi ir mašinų techniniai-ekonominiai rodikliai, minimalus sezoninis apkrovimas.

Žemdirbiams, auginantiems daržoves ežiose ar lysvėse, rekomenduojami padargai su pasyviais ir aktyviais (frezeriais) darbo elementais. Skaičiavimai rodo, kad geresnius ekonominius rodiklius užtikrina padargai su pasyviais darbiniais elementais, kurie gali būti panaudoti pasėliams prižiūrėti.

Daržovėms sėti geriau tinka kombinuotos mašinos su visos normos mineralinių trąšų įterpimo mechanizmais. Pirmą kartą į lietuvišką mašinų sistemą įtraukiamos svogūnų ir česnakų sėjinukų sėjamosios. Geresnius ekonominius rodiklius turi brangesnės šiuolaikinės karuselinės daigų sodinamosios, tačiau mažiems daržovių plotams (~ 3 ha) tinka pigesnė daigų griebtuvinė sodinamoji.

Pasėliams prižiūrėti numatytos tradicinės techninės priemonės: tarpueiliniai kultivatoriai su lokalaus tręšimo įtaisais, purkštuvai su papildomu oro srautu, ritinės laistymo mašinos. Su jomis galima gauti maksimalų daržovių derlių net esant ekstremalioms meteorologinėms sąlygoms.

Svogūnams nuimti rekomenduojamas lenkiškas ir Vakarų Europos mašinų rinkinys – laiškų pjaunamoji, ropelių kasamoji ir sampilų rinktuvas-krautuvas ar bulvių kombainas su rinktuvu. Ekonominiai skaičiavimai patvirtina kombinuotų agregatų naudojimo tikslingumą: naudojant frontalinę laiškų pjaunamąją su gale prikabinta ropučių kasamąja, galima sumažinti ne tik tiesiogines išlaidas, bet ir du kartus sumažinti darbo sąnaudas.

Šakniavaisinėms daržovėms (morkoms, burokėliams, petražolėms, salierams ir kt.) taikytini du būdai: galima daržoves nuimti tiesiog kombainu (prikabinamu ar savaeigiu) arba, nupjovus lapus, šaknis kasti bulvių kombainais. Lyginant pigaus lenkiško prikabinamo daržovių kombaino ir šaknų kasimo bulvių kombainu, prieš tai nupjovus lapus, ekonominius rodiklius, esminio skirtumo nėra. Brangiausia daržovių derlių kasti savaeigiu kombainu.

Paskaičiuoti ir mažiau paplitusių porų ir kopūstų nuėmimo mašinų, lenkiškų ir vokiškų daržovių valymo, rūšiavimo, plovimo ir pakavimo įrenginių ekonominiai rodikliai.

Naudojant mašinų sistemos rekomenduojamus padargus ir mašinas sudaromos galimybės gauti derliaus prieaugį, užtikrinti aukštesnę produkcijos kokybę su mažiausiomis sąnaudomis ir minimaliais nuostoliais.