23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/02
Vokiečiai pažįsta lietuvišką skilandį, duoną ir šakotį
  • Dovilė ŠIMKEVIČIENĖ
  • Mano ūkis

Paroda „Žalioji savaitė" Berlyne - tai šventė ūkininkams ir neeilinė proga tūkstančiams žmonių pasimėgauti žemės ūkio teikiamomis gėrybėmis, o politikams - galimybė vienoje vietoje aptarti ir išspręsti daug klausimų.

Parodų centre „Messe Berlin" vykusioje „Žaliojoje savaitėje" 10 sausio dienų driekėsi ilgi viso pasaulio skonių ir kvapų kilometrai, čia buvo įrengtos įvairiausių nacionalinių gėrybių, technikos, gėlių ir gyvulių ekspozicijos. Surengta apie 300 forumų, seminarų, konferencijų, tradiciškai vyko tarptautinis maisto ir žemės ūkio forumas. Šiemet daug dėmesio skirta ir edukacijai, į maisto gamybą buvo įtraukiami vaikai.

Parodos organizatoriai pateikė stulbinamų skaičių: ne mažiau kaip 36 tūkst. metrų gluosnio šakų buvo panaudotos papuošti gėlių paviljonui, visi eksponuojami gyvuliai kartu sudėjus svėrė 14,1 tūkst. kg, o jų pašarų atgabentos net 73 tonos.

Berlyniečiams ir parodos svečiams tai buvo galimybė ir gerai pasilinksminti, nes čia maistas ir gėrimai, skirti įvairiam skoniui, liejosi laisvai - tik mokėk pinigus.

Politika - svarbi parodos dalis

„Paroda „Žalioji savaitė" yra čia vykstančių žemės ūkio sektoriaus politinių ir socialinių pokyčių seismografas", - teigė Vokietijos ūkininkų sąjungos pirmininkas Joachimas Rukveidas (Joachim Rukwied). Vokietijos valdžios atstovai pabrėžė, kad žemdirbiai įneša milžinišką indėlį į šalies ekonomiką, kaimo vietoves ir visą visuomenę. Nors ekonominė situacija vis dar įtempta, tačiau žemės ūkis yra neabejotinai perspektyvi ateities ūkio šaka.

„Žalioji savaitė" buvo pirmas rimtas ir naujojo Lietuvos žemės ūkio ministro Broniaus Markausko išbandymas. Mūsų šalies atstovas dalyvavo įvairiuose politiniuose, taip pat ir dvišaliuose susitikimuose su Indijos ministru Šri Radha Mohanu Singhu (Shri Radha Mohan Singh), su Ukrainos ministru Tarasu Kutovyjumi, su Brazilijos ministru Blairu Magiu (Blairo Maggi), su Naujosios Zelandijos valstybės sekretoriumi Martynu Danu (Martyn Dunne).

B. Markauskas su Indijos ministru aptarė grūdinių kultūrų eksportą. Šiuo metu problemų dėl į Indiją eksportuojamų grūdų nekyla. Tačiau spręstina lieka žirnių eksporto problema, mat pagal Indijos fitosanitarinius reikalavimus jie turi būti fumiguoti metilo bromidu, o EK maistinių augalų apdorojimą metilo bromidu draudžia. Indija nurodo, kad augalinės kilmės produkcija galėtų būti apdorojama ir kitais alternatyviais augalų apsaugos produktais, jei būtų įrodytas jų efektyvumas ir tokio produkto naudojimą patvirtintų Indijos augalų apsaugos patarėjas.

Lietuvos ir Brazilijos ministrai kalbėjo apie dvišalius prekybinius santykius ir eksporto leidimus. Prekyba su Brazilija užima pačią mažiausią Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį, tačiau šioje rinkoje vyksta intensyvūs parengiamieji darbai. Šiuo metu laukiama Brazilijos audito dėl pieno produktų eksporto. Brazilijos atstovas pranešė, kad yra keičiami teisės aktai dėl importuojamų pieno produktų ir tai turėtų palengvinti ženklinimo procedūras Lietuvos gamintojams.

Per susitikimą su Naujosios Zelandijos valstybės sekretoriumi M. Danu kalbėta apie pieno sektoriaus situaciją abiejose šalyse, pasikeista patirtimi sprendžiant aktualias pienininkystės problemas.

Įvertino lietuvišką produkciją

Penkiolika metų šioje parodoje dalyvaujančios Lietuvos tikslas yra ne tik pristatyti savo gamintojus, bet ir parodyti, kad esame moderni šalis, gerbianti savo tradicijas. Mūsų šaliai atstovavo smulkieji gamintojai, tautodailininkai, buvo įrengtos ir eksportuotojų ekspozicijos.

Vokietijai ir Berlynui ši paroda svarbi ir įdomi, gyventojai kasmet čia plūsta nusipirkti produktų, kurie jiems padarė įspūdį prieš metus ar daugiau, kartu ir išbandyti daugiau skonių. Vokiečiai jau gerai pažįsta ir Lietuvos stendą - čia juos labiausiai traukia skilandžių medis, šakotis ir juoda duona, naminis alus ar žolelių arbata. Moteris viliojo ir gintaro papuošalai.

Bendrovės „Saimeta" iš Daujėnų direktorė Vita Stankevičienė džiaugėsi vėl sugrįžusi į Berlyną. „Manęs priėję žmonės klausia, kodėl mūsų juodos duonos kelerius metus nebuvo. Vadinasi, mūsų kepama duona skani, jeigu žmonės ją įsiminė. Toks įvertinimas brangesnis už pinigus", - sakė V. Stankevičienė.

***

Parodos „Žalioji savaitė 2017" dalyviai iš Lietuvos Ūkininkai ir įmonės, turinčios tautinio paveldo sertifikatą ir gaminančios ekologiškus maisto gaminius ir gėrimus:

Ūkininkai Kazimieras ir Audronė Žiliai (Raseinių r.) - ekologiški rūkyti mėsos gaminiai;

Laimutės Sadauskienės (Rokiško r.) individuali įmonė - šakočiai, grybukai;

UAB ,,Saimeta" (Pasvalio r.) - Daujėnų naminė duona, grybukai, Daujėnų duonos gira;

UAB Radviliškių kaimo kepykla (Panevėžio r.) - duonos ir pyrago gaminiai;

Šeimos įmonė „Šušvės midus" (Kėdainių r.) - seniausias pasaulyje natūralios fermentacijos alkoholinis gėrimas midus;

Aldonos Udrienės (Pakruojo r.) individuali įmonė - „Jovarų" alus;

UAB Apiterapijos centras (Kaunas) - medaus ir žolelių arbatų serija;

UAB „Gerovės prekyba" (Vilnius) - natūralios uogienės, užtepėlės.

Tautodailininkai:

Danutė Tikužienė - gintaro ir žalvario papuošalai;

Ramutė Kraujalienė - medžio drožiniai, keramika, nerti tekstilės priedai;

Agata Granicka - Vilniaus krašto verbos.

Kiti dalyviai:

Lietuvos kaimo turizmo asociacija; restoranas „Bernelių užeiga".

Eksportuojamų maisto produktų stendas:

AB „Žemaitijos pienas", AB „Pieno žvaigždės", UAB „Marijampolės pieno konservai", UAB „Biovela", AB „Krekenavos agrofirma", ŽŪB „Delikatesas", UAB „Rūta".