23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/01
Technikos naujovių premjera – tarptautinėse parodose
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Kiekviena tarptautinė paroda - svarbiausia scena technikos gamintojų naujovėms pristatyti. Praėjusių metų lapkritį Bolonijoje vykusioje parodoje EIMA sulaukta ne tik rekordinio dalyvių ir lankytojų skaičiaus. Parodos techninių inovacijų vertinimo komisijai pateikta kaip niekad daug ir naujovių.

Kompanijų eksponatai buvo įvertinti dviejų kategorijų nominacijomis: „EIMA techninė inovacija" ir „EIMA signalas". Aukščiausią apdovanojimą - „EIMA techninė inovacija" - gavo 25 žemės ūkio mašinose įdiegti sprendimai (praėjusioje parodoje 15), „EIMA signalas" - 54. Dvidešimt šeštąjį kartą organizuoto konkurso laureatai šįkart gavo papildomą įvertinimą „Mėlynąjį apdovanojimą" („Blue Award"), kuris buvo skirtas už aplinkos apsaugą didinančius sprendimus. Eksponatų vertinimo komitetą sudarė Italijos žemės ūkio inžinerijos asociacijos, Žemės ūkio universiteto ir tyrimų centro, technikos gamintojų ir Nacionalinės žemės ūkio mechanizacijos agentūros atstovai.

Tarp apdovanojimus už aplinkos apsaugą didinančius sprendimus gavusių naujovių nemažai augalų apsaugos priemonių ir trąšų paskleidimo įrangos, skirtos sodininkystės ir vynuogynų ūkiams. Parodos komisija išskyrė ir automatines sistemas, kurioms veikti naudojama atsinaujinančių šaltinių energija.

Purkštuvų įrangą gaminanti Italijos kompanija „Caffini" gavo aukščiausią apdovanojimą „EIMA techninė inovacija" ir „Mėlynąjį apdovanojimą" už įrengimą, pavadintą piktžolių žudiku. Mašina skirta piktžolėms medelynuose ir vynuogynuose naikinti. Piktžolės naikinamos aukšto spaudimo (iki 1 000 bar) vandens srove. Vanduo tiekiamas per besisukančius purkštukus, kurie purškia skystį dirvos paviršiuje. Didele jėga įpurškiama vandens srovė sukapoja piktžolių šaknų sistemą iki 2 cm gylyje. Vandens sąnaudos siekia 33 m3 vienam metrui apdorojamos eilės, kurios plotis iki 2,5 m. Remiantis atliktais tyrimais, naikinti piktžoles tokiu būdu užtenka 2 kartus per metus.

Panašų sprendimą piktžolėms naikinti siūlo kitas Italijos gamintojas „Spezia SRL", tik šios įmonės sukurta mašina piktžoles naikina ne vandeniu, o didelės temperatūros putomis. Komisijos vertinimu, taikant tokį piktžolių naikinimo būdą galima atsisakyti chemikalų ir taip mažiau teršti aplinką. Be to, palyginti su tradiciniais purkštuvais, piktžolės šiuo prietaisu naikinamos didesniu greičiu.

Svarbiausiąjį parodos įvertinimą gavo ir savaeigėje technikoje įdiegtos inovacijos. Vienas iš „EIMA techninė inovacija" apdovanojimų atiteko „Argo Tractors SPA" specialistų sukurtai traktoriaus operatoriaus elgesį stebinčiai ir patarimus, kaip optimaliai vairuoti traktorių, atliekant transporto darbus, duodančiai sistemai.

Kompanija „Ali SRL" taip pat gali didžiuotis aukščiausiu parodos EIMA įvertinimu, kuris įteiktas už priekinio traktoriaus svorio pritaikymo darbo sąlygoms sistemą. Kad padidėtų mašinos priekinės ašies apkrova, priekinis balastinis svoris hidrauliniu būdu iš traktoriaus kabinos gali būti išstumtas į priekį iki 1 metro.

Ne tik techninės naujienos

Praėjusį lapkritį vykusi viena didžiausių Pietų kraštuose parodų EIMA lankytojus pasitiko dar labiau paaugusi ir pelnytai organizatorių vadinama pasaulio scena. Čia buvo galima išvysti visas didžiausias žemės ūkio technikos kompanijas. Kai kurios iš jų, nelaukdamos didžiausio žemės ūkio technikos renginio „Agritechnica", šią parodą pasirinko savo naujovėms pristatyti.

Parodoje paviešintos ne tik su technikos inovacijomis susijusios naujienos. Specialią spaudos konferenciją surengusi kompanija „New Holland" paskelbė išplėtusi gaminamos technikos asortimentą žemės dirbimo, sėjos technika ir papildanti jau turimą pasiūlą naujomis žolinių pašarų ruošimo mašinomis. Pasak kompanijos prezidento Karlo Lambro (Carl Lambro), įmonių grupė CNH įsigijo Danijos bendrovę „Kongskilde Industries", priklausančią DLG, ir perėmė Kongskilde, Överum ir JF technikos gamybą į savo rankas. „Mums atiteko gamyklos Lenkijoje, Švedijoje ir kitose valstybėse. Daniškomis mašinomis kol kas prekiausime per jau veikiantį prekybos tinklą. Nesikeis ir jų pavadinimas", - apie veiklos pokyčius kalbėjo K. Lambras.

Naujos ir dar didesnės mašinų galimybės

Nepaisant žemės ūkio technikos rinkos sąstingio, kompanija „New Holland" patobulino daugumą gaminamų mašinų. Praėjusį pavasarį buvo pristatyti atnaujintų T5 ir T6 serijų traktoriai. Parodoje EIMA naujovių vertinimo komisija aukščiausią apdovanojimą skyrė kompanijos „New Holland" sukurtai kabinai Blue Cab 4, kurioje įdiegta dviejų lygių oro filtravimo nuo pavojingų medžiagų, kuriomis purškiami sodai arba vynuogynai, sistema. Tokia kabina montuojama ant naujos kartos specialios paskirties T4 FNV serijos traktorių.

Traktoriaus operatorius oro valymo lygį gali pasirinkti pats arba jis nustatomas automatiškai. „Blue Cab 4 kabinos stoge įrengta išskirtinė patentuota dvigubo filtravimo sistema su dviem (II ir IV kategorijų) filtrais. Aukštesnis valymo lygis pasirenkamas, pavyzdžiui, purškiant chemines augalų apsaugos priemones. Galimybė rinktis oro filtravimo lygius garantuoja ilgesnį filtro eksploatavimo laiką ir sumažina išlaidas, - privalumus vardijo kompanijos „New Holland" traktorių ir PLM sistemų vadovas Šonas Lenonas (Sean Lennon). - Be to, naujoje kabinoje triukšmo lygis sumažintas nuo 82 iki 78 dB."

K. Lambro teigimu, išskirtinė ateinančio sezono naujovė - savaeigiuose pašarų smulkintuvuose įdiegta drėgmės ir maisto medžiagų vertinimo infraraudonaisiais spinduliais sistema NIR on Board, kuri analizuoja kokybinius parametrus nuimant derlių +/-2 proc. tikslumu. „Operatorius pagal gautus duomenis gali reguliuoti pašarų smulkinimo dydį realiuoju laiku. Be to, žinodamas maistingumo rodiklius ūkio šeimininkas galės pagaminti optimalios sudėties pašarų mišinius gyvuliams, - naujovę komentavo K. Lambras. - Smulkinamų augalų kokybės parametrai bus naudingi ir biodujų gamintojams". Gauti duomenys gali būti perkeliami į atmintinę, persiunčiami į kitus įrenginius Wi-Fi ryšiu.

Tobulindama mašinas kompanija „New Holland" didelį dėmesį skiria ir technikos našumui didinti. Naujų modelių galimybėms pademonstruoti įmonė dažnai organizuoja praktinius bandymus. Ką gali itin didelio našumo stačiakampių ryšulių presas BigBaler Plus, pademonstruota praėjusių metų liepą Prancūzijoje. Modelis BigBaler 1290 Plus, agreguojamas su New Holland T7.315 traktoriumi, per 17 valandų supresavo 1 254 šiaudų ryšulius, sveriančius po 434 kg. Jo našumas siekė 32 t/val., o laukų plotas sudarė iš viso 115 ha. Telematinėmis sistemomis apskaičiuota, kad mašinų duetas sunaudojo iš viso 481,7 l degalų, t. y. 0,89 l/t, arba 0,38 l vienam ryšuliui.

Įmonės vadovo teigimu, kompanija kiekvienais metais pristato naujovių, kai kurios iš jų išties įspūdingos ir vertos žemdirbių dėmesio. „Tokiu tempu tobulinsime techniką ir toliau, nepaisydami jokių sunkumų, kurie, tikime, yra laikini. Žemės ūkio technikos pramonė išgyvena sunkmetį, tačiau ilgalaikės prognozės išlieka pozityvios", - optimistiškai spaudos konferenciją baigė K. Lambras.