23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/01
Mašinų sistema bulvininkystei mechanizuoti
  • Prof. dr. Algirdas JASINSKAS, dr. Vytautas KUČINSKAS, dr. Jonas LIAUKONIS, ASU
  • Mano ūkis

Kad bulvės gerai augtų ir derėtų, būtina tinkamai paruošti dirvą. Remiantis agrotechniniais reikalavimais, dirvų ruošimas bulvėms apima tradicinius arimo technologinius elementus: akmenų nuo lauko rinkimą, podirvio purenimą, arimą.

Prieš sodinant bulves, dirvą reikia purenti 15-18 cm gyliu. Šiuos augalus auginantiems ūkiams tikslingiausia įsigyti sukiuosius stačiaašius kultivatorius (vertikalių rotorių), kurie vienu važiavimu išpurena lengvas ar sunkias grumstuotas dirvas reikiamu gyliu.

Bulvės sodinamos į ežias, suformuotas prieš sodinimą. Taip žemė ežiose greičiau sušyla (1-3 oC) ir sudaromos geresnės dygimo sąlygos. Nors pastaruoju metu pradedami gaminti sudėtiniai ežių formavimo-sodinimo agregatai, tačiau jų naudojimas ribotas, nes gumbai pasodinami į nesušildytą dirvą.

Ežių formavimo padargus tikslinga naudoti su pasyviais darbo elementais, kurie tinka ir pasėliams prižiūrėti (bulvėms kaupti). Jie yra apie 2,5 karto pigesni už ežių formuotuvus su aktyviais rotoriniais elementais, kurių taikymas yra trumpalaikis.

Prekiniams bulvininkystės ūkiams rekomenduojamos kombinuotos bulvių sodinamosios su lokalaus mineralinių trąšų įterpimo įtaisais ir gumbų beicavimo priedais. Taip galima padidinti derlingumą 12-23 proc. Eilinės tradicinės bulvių sodinamosios tinka tik ekologiniams ūkiams.

Lenkų patirtis rodo, kad papildomas bulvių pasėlių laistymas padidina gumbų derlingumą 50-100 procentų.

Prieš kasant bulves, reikia pašalinti ir susmulkinti bulvienojus specialiais numuštuvais arba nupurkšti defoliantais.

Derlius nuimamas vienos-dviejų ežių prikabinamais arba dviejų-keturių ežių savaeigiais kombainais. Didesnių plotų šeimininkai taiko atskirtinį nuėmimą (dviejų ežių kasamoji gumbus supila ant dirvos, kurie vėliau iš sampilos surenkami vienos ežios prikabinamu kombainu) arba kombinuotą nuėmimo būdą (dviejų ežių bulviakase nukastus gumbus supila ant kitų dviejų nenukastų ežių). Vėliau šios ežios nukasamos dviejų ežių kombainu, kartu surenkant ir bulviakase nukastus gumbus. Prekiniams bulvininkystės ūkiams reikalingos rūšiavimo ir pakavimo mašinos. Jos pateiktos lentelėje (58 psl.).

Pavasarinis dirbimas apima dirvos paviršinį purenimą 16-20 cm gyliu. Todėl tikslinga naudoti sukiuosius stačiaašius kultivatorius, kurie tinka ir sunkioms molingoms, ir lengvoms dirvoms. Šalies pramoniniuose ūkiuose bulvės auginamos plačiais (apie 90 cm) tarpežiais, todėl po kultivavimo padaromos ežios universaliais ežių formuotuvais- kauptuvais ir po 1-2 dienų sodinami gumbai. Ekologiniuose ūkiuose tinka pigi lenkiška sodinamoji. Chemizuotos sistemos ūkiams geriausiai tinka bulviasodės su lokalaus visos trąšų normos įterpimo ir gumbų beicavimo įtaisais. Nors toks sodinimo būdas yra maždaug 2 kartus brangesnis, tačiau vien lokalus tręšimas padidina derlingumą 23 procentais.

Bulvių pasėlių priežiūra apima tarpežių purenimą keletą kartų universaliais ežių formuotuvais-kauptuvais, pesticidų purškimą nuo piktžolių, ligų ir kenkėjų mašinomis su papildomu oro srautu, laistymą ritiniais įrengimais.

Bulvės pramoniniuose ūkiuose kasamos prikabinamais ar savaeigiais kombainais tiesioginiu būdu. Nuėmimo kaina priklauso nuo kombaino tipo, ji yra didžiausia bulves nuimant savaeigėmis mašinomis. Plinta ir kiti nuėmimo būdai taikant bulviakasių ir kombainų naudojimą. Vokiečių firma gamina dviejų ežių kasamąją WH 200, kuri nukastus gumbus išmeta į mašinos galą arba, ją pertvarkius, - į mašinos šoną. Tokia mašina tinka atskirtiniam ar kombinuotam bulvių nuėmimui. Atskirtinis būdas geras tuo, kad gumbai ant bulvienos pradžiūsta ir vėliau surenkami vienos ežios kombainu. Naudojant šį būdą padidėja mašinų našumas, gaunama švaresnė produkcija, apie 1,5 karto sumažėja tiesioginės nuėmimo išlaidos.

Bulvių nuėmimo kombainai naudojami didesniuose plotuose (per 25 ha). Bulviakase (dviejų ežių) nukasti gumbai pilami ant gretimų dviejų nenukastų ežių. Vėliau kombainas surenka ir nukasa bulves nuo 4 ežių. Skaičiavimai rodo kombinuoto nuėmimo naudą, nes, palyginti su dviejų ežių nuėmimu dviejų ežių kombainu, tiesioginės išlaidos sumažėja maždaug 1,4 karto.

Gumbams rūšiuoti ir pakuoti tinka lenkiškos ir vokiškos mašinos. Nomenklatūroje pateiktos techninės priemonės bulvininkystei mechanizuoti sudaro galimybes gauti derliaus prieaugį mažiausiomis sąnaudomis ir minimaliais nuostoliais.