23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2017/01
Aviečių ligos: deguliai, žievėplaiša, kekerinis puvinys
  • Dr. Neringa RASIUKEVIČIŪTĖ, dr. Alma VALIUŠKAITĖLAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
  • Mano ūkis

Ilgokai buvo manyta, kad remontantinės avietės niekuo neserga. Deja, taip nėra. Jos serga tomis pačiomis ligomis, kaip ir tradicinės avietės, tik ligos pasireiškia kitaip, dažnu atveju - net agresyviau.

Yra kelios pagrindinės remontantinių aviečių ligos, kurios padaro nemažai žalos - tai žievėplaiša (Didymella applanata), deguliai (Gloeosporium venetum) ir kekerinis puvinys (Botrytis cinerea). Žievėplaiša ir deguliai daugiausiai žalos padaro aviečių stiebams ir lapams, o kekerinis puvinys - uogoms. Tinkamai neišgenėtuose avietynuose palankiais ligoms plisti metais žievėplaiša ir deguliai gali pažeisti daugiau kaip 90 proc. visų augalų.

Deguliai

Aviečių degulių sukėlėjas yra Gloeosporium venetum. Deguliai sužaloja aviečių lapus, stiebus ir ūglius. Liga labiau išplinta lietingomis šiltomis vasaromis. Ligos apniktose vietose atsiranda smulkių, apvalių pilkšvai rusvų dėmių su raudonais pakraščiais, kurios sukelia pažeidimus. Degulių apimti stiebai džiūsta, labiau pašąla žiemą, ypač besniegę. Ūgliai kamštėja ir nudžiūsta.

Ligos sukėlėjas žiemoja ligotose augalo dalyse. Deguliai plinta su dauginamąja medžiaga. Ligos sukėlėjo vystymąsi skatina per tankus pasėlis, šiltas ir drėgnas oras, pertręšimas azoto trąšomis. Apsaugai nuo degulių rekomenduojama naudoti fungicidus, purkšti jais reikėtų 3-4 kartus. Taip pat būtina išpjauti sergančius ūglius arba stiebus.

Žievėplaiša

Aviečių žievėplaišą sukelia Didymella applanata. Liga žaloja jaunus ūglius ir stiebus. Ant jų atsiranda rusvai rudų dėmių, kurios tarsi apjuosia stiebą. Ūgliams augant ir medėjant, dėmių vietose žievė trūkinėja ir lupasi. Ligoti ūgliai labiau pašąla, o jei peržiemoja, tai nedera. Kitais metais išleidžia silpnus ūglius. Stipriai pažeistų remontantinių aviečių stiebai per derėjimą išlūžta.

Ligos sukėlėjas žiemoja ligotame stiebe. Ligos plitimą skatina tankus pasėlis ir lietingi, drėgni orai. Liga plinta ir liečiantis sveikiems ūgliams su sergančiais. Pagrindinės rekomendacijos - sodinti tik sveikus augalus; nepertręšti azoto trąšomis; nuskynus uogas, pašalinti ligotus ūglius. Apsaugai nuo žievėplaišos rekomenduojama naudoti fungicidus, purkšti per vegetacijos sezoną 3-4 kartus.

Kekerinis puvinys

Kekerinio puvinio sukėlėjas yra Botrytis cinerea. Aviečių kekerinis puvinys dažniausiai pažeidžia uogas, labiau plinta lietingomis, drėgnomis vasaromis. Liga pirmiausiai pasireiškia ant pernokusių ar mechaniškai pažeistų uogų.

Uogose atsiranda rudų dėmių, ant kurių, ligai plintant, susidaro pilkas pelėsio apnašas. Liga įprastai išlieka nepastebima ir didžiausius nuostolius sukelia laikant ar transportuojant uogas. Puvinys greitai apima ir nuskintas uogas, jei tarp jų įsimaišo sergančių. Puvinio apimtos uogos susitraukia, supūva ar mumifikuojasi.

Vienas pagrindinių aviečių kekerinio puvinio šaltinių yra pernykščiai lapai, ant kurių žiemoja užkratas. Ligą platina vėjas ir lietus. Apsaugai nuo kekerinio puvinio per aviečių žydėjimą rekomenduojama 3-4 kartus naudoti fungicidus. Dar svarbu neauginti aviečių pavėsyje ir užuovėjoje, neleisti sutankėti pasėliui.

Ką parodė tyrimai

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute atlikti tikslieji aviečių Polka veislės tyrimai. Tyrimui pasirinkti du fungicidai Signum (boskalidas + piraklostrobinas 267+67 g/kg) 1,0 kg/ha ir Effector WG (ditianonas 700 g/kg) 0,7 kg/ha. Lyginta, kaip fungicidai apsaugo augalus nuo žievėplaišos.

Pirmasis purškimas atliktas prieš aviečių žydėjimą (gegužės 14 d.), vėliau kartotas 3-4 kartus kas 7-10 dienų. Analizuojant tyrimo duomenis, nustatyta, kad purškimas fungicidu pristabdė žievėplaišos plitimą. Daugiausiai - 14,97 proc. - ligotų stiebų buvo nepurkštame fungicidais variante. Fungicidų Effector WG ir Signum veikimas buvo panašus - 1,51 ir 1,71 procento.

Fungicidų pasirinkimas

Trumpai apžvelgsime, kokie fungicidai šiuo metu Lietuvoje gali būti naudojami degulių, žievėplaišos ir kekerinio puvinio kontrolei pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą (NPK). NPK pasėliuose draudžiama naudoti labai nuodingus ir nuodingus fungicidus („T" bei „T+"). Tos pačios veikliosios medžiagos fungicidus leidžiama naudoti ne dažniau kaip du kartus per vegetaciją. Naudojimo laikas koreguojamas pagal konkrečios vietovės meteorologines sąlygas. Registruotų augalų apsaugos produktų sąrašas nuolat kinta, todėl reikia visada pasitikrinti www.vatzum.lt tinklapyje.