23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/12
Metų traktorius įkūnija inovacijas, galią ir efektyvumą
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Dvidešimtojo konkurso „Metų traktorius 2017" karūna pasipuošė nauja mašina. Bolonijoje lapkritį vykusioje parodoje EIMA paskelbti visų nominacijų laureatai. Nors šiemet konkurse nedalyvavo kai kurios kompanijos, varžytuvės dėl geriausiojo titulo buvo įtemptos. Konkursas tapo svarbiu traktorių inovacijų indikatoriumi, todėl iškilmingos ceremonijos salė buvo sausakimša. Laimėtojų vardų nekantraudami laukė ir žurnalistai, ir traktorių gamintojai.

Dėl „Metų traktoriaus" titulo varžėsi 7 modeliai, po 4 dėl „Geriausio standartinio traktoriaus" ir dėl „Geriausio specializuoto traktoriaus" vardo. Už dizainą skiriamo „Auksinio traktoriaus" įvertinimo siekė visi finalininkai. Į geriausio traktoriaus rinkimų finalą iš viso buvo pateikta 18 kandidatų.

Tarptautinė 24 žurnalistų komisija konkurso finalininkus vertino pusantro mėnesio. Pasak rinkimų komisijos pirmininko Fabijaus Dzamarečio (Fabio Dzammaretti), didelį darbą atliko ir konkurso finalui kandidatus pateikusios kompanijos, ir žurnalistai, kurie traktorius vertino ne tik pagal technines charakteristikas, bet ir bandydami finalininkus lauko ir transporto darbų testuose. „Patekti į konkurso finalą - jau didelis laimėjimas. Traktorių gamintojai dalyvavimą rinkimuose vertina kaip nemažą iššūkį, o iškovotą apdovanojimą laiko svarbiu pripažinimu", - teigė F. Dzamaretis. Dėl to pagerbiami ne tik nominacijų laimėtojai, atminimo prizus gauna visi konkurso finalininkai.

Svarbiausios kategorijos „Metų traktorius 2017" titulas atiteko Case IH Optum 300 CVX. Nominacijos „Geriausias standartinis traktorius" laimėtojas - New Holland T5.120, o geriausiu specializuotu traktoriumi pripažintas Antonio Carraro Tony 9800 TR. Pačiu patraukliausiu traktoriumi žurnalistai išrinko Deutz-Fahr 6215 RCShift, kuriam įteiktas „Auksinio traktoriaus" apdovanojimas.

„Metų traktoriumi 2017" tituluotas Case IH Optum 300 CVX - naujausios serijos, iki 313 AG maksimalios galios modelis, kuriame įrengta bepakopė CVX transmisija. Traktoriuje montuojamas FPT NEF Hi-e SCR variklis. „Tai pirmasis kompaktinis didelės galios Case traktorius, kuris įkūnija ne tik didelę galią, bet ir inovacijas bei efektyvumą. Iškovotas titulas - mums svarbus įvertinimas, kuriuo labai didžiuojamės. Dalis nuopelnų turi tekti ir FPT kompanijai, kuri mums gamina variklius", - atsiimdamas apdovanojimą sakė Andrejas Klauseris (Andreas Klauser), kompanijos „Case IH" ženklo prezidentas.

Tik pernai įsteigtos nominacijos „Geriausias standartinis traktorius" laimėtojas New Holland T5.120 taip pat pristatytas tik šiemet. Vidutinio dydžio ūkiams skirtame modelyje montuojamas 3,4 l darbinio tūrio, 117 AG pajėgumą išvystantis FPT F5C variklis su ECO Blue Compact Hi-eSCR ir tiesioginio įpurškimo Common Rail sistemomis. Šioje nedidelio galingumo mašinoje daug didžiųjų New Holland modelių savybių. „Šis laimėjimas - vertingas mūsų visos komandos darbo pripažinimas", - pabrėžė kompanijos „New Holland" prezidentas Karlas Lambro (Carlo Lambro).

Praėjusiais metais visi svarbiausieji apdovanojimai atiteko AGCO korporacijai priklausančių kompanijų („Fendt", „Massey Ferguson" ir „Valtra") traktoriams: Fendt Vario 1050 iškovojo „Metų traktorius 2016" titulą, nominacijos „Geriausias standartinis traktorius" nugalėtojas - Massey Ferguson 5713 S, o „Auksiniu traktoriumi" nominuotas Valtra N 174 Versu. Geriausiu specializuotu traktoriumi praėjusiuose rinkimuose pripažintas Same Frutteto S 90.3 ActiveDrive.