23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/12
Įvertintas ūkių darbas ir pažanga
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Lietuvos ūkininkų sąjungos 23-iąjį kartą organizuoto respublikinio konkurso „Metų ūkis" nugalėtojais tapo 126 ūkiai iš 42 savivaldybių. Iš viso konkurse dalyvavo 450 ūkių.

Organizatorių teigimu, pastarųjų kelerių metų ūkio pažanga - svarbiausias dalyvavimo konkurse kriterijus, tad nugalėtojų gretose - įvairaus dydžio gyvybingi, tvarūs, pažangūs ir puikiai besitvarkantys ūkiai, gražinantys mūsų kraštą ir puoselėjantys šeimos ūkininkavimo tradicijas.

Šiemet konkurse vyravo augalininkystės ir mišrios specializacijos ūkiai. Tarp laimėtojų - 61 augalininkystės, 33 mišrios specializacijos, 27 gyvulininkystės, 3 bitininkystės ūkiai ir po 1 ekologinės sodininkystės bei paukštininkystės ūkį. Tarp nugalėtojų - 8 ekologiniai ūkiai. Pirmos vietos laimėtojai iš Varėnos r. Rasa ir Deividas Lukoševičiai, be augalininkystės ūkio, 16 ha plote įrengė žuvininkystės tvenkinius.

Gyvulininkystės ir mišriuose ūkiuose auginami mėsiniai ir pieniniai galvijai. Paukštininkystės ūkyje Elektrėnų sav. laikoma 15 tūkst. putpelių. Ūkio savininkai - antros vietos laimėtojai Daiva Urbonavičiūtė ir Ričardas Pranukevičius. Ekologinį sodininkystės sodą puoselėja Jurbarko r. Gedžių k. trečios vietos laimėtojai Ieva ir Mantas Baužai.

Konkurso nugalėtojų gretose - trys labai stambūs augalininkystės ūkiai, du iš jų valdo per 1 000 ha, vienas - netgi per 2 000 ha (Klaipėdos r. antros vietos laimėtojas Antanas Lučinskas). Netradicinės specializacijos ūkiai - nedideli pagal žemės plotą, bet laiko didelį bičių šeimų ar putpelių skaičių. Mažiausi pagal plotą - 4-5 ha ūkiai. Neskaičiuojant 3 stambiausių ūkių per visas vietas ir 2 smulkiausių, vidutinis ūkio dydis pagal dirbamus hektarus tarp laimėtojų yra toks: pirmos vietos - 290 ha, antros - 188 ha, trečios -175 ha.

Didžiausi gyvulininkystės ūkiai - pirmos vietos laimėtojai. Jonavos r. Čiūdų k. ūkininkaujantys Irena ir Jonas Daukantai turi apie 200 karvių, panašiai prieauglio, dirba per 500 ha žemės. Šilalės r. Striukų k. ūkininkaujantys Roma ir Vaidotas Kiniuliai kasdien prižiūri 300 galvijų ekologinį ūkį, kuriame yra apie 140 melžiamų karvių. Tauragės r. Žygaičių k. įsikūrę Regina ir Alvydas Merkeliai per 24 ūkininkavimo metus išplėtė savo ūkį iki 450 bandos, iš jų - apie 250 melžiamų karvių.

Į žemdirbių pagerbimo šventę susirinko daug senojo ir naujojo Seimo atstovų, tad, apžvelgęs konkurso rezultatus, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas išdėstė ir žemdirbių lūkesčius naujai išrinktai valdžiai. „Pirmą kartą Seimo narių gretose yra 15 ūkininkų, tad laukiame permainų žemės ūkyje. Ligi šiol chaoso būta daugiau negu pagalbos, tad prašome konkretesnio dėmesio žemdirbiams - ne raštų ir atsirašinėjimų, o konkrečių veiksmų. Gruodį Europos Komisija pradeda konsultacijas dėl biudžeto, tad mūsų valdžiai teks gerokai padirbėti, kad užtikrintų nuoseklią žemės ūkio raidą", - kalbėjo J. Talmantas.

Sveikindamas žemdirbius parlamentinio Kultūros komiteto pirmininkas ir „valstiečių" lyderis Ramūnas Karbauskis patikino, kad kalbos apie žemdirbiams išaugsiančius mokesčius - tai spekuliacijos, tokio ketinimo valdantieji neturi. Jis atkreipė dėmesį, kad naujajame Seime dirba 22 parlamentarai - žemės ūkio specialistai, todėl pažadėjo, kad žemdirbių problemų suvokimas bus tikrai didesnis.

Europarlamentaras Bronis Ropė įteikė padėkas trims vilkaviškiečių šeimoms, ūkininkaujančioms drauge, nors nėra susijusios giminystės ryšiais: Daliai ir Vincui Micutams, Zitai ir Juliui Birštonams bei Daivai ir Laimučiui Rudzevičiams. Maždaug prieš 24 metus kartu ūkininkauti pradėję trys šeimos dirba 740 ha žemės, augina javus, rapsus, žirnius, cukrinius runkelius. Anot B. Ropės, tai sektinas mažosios kooperacijos pavyzdys.

Ilgiausias tradicijas turintis konkursas organizuojamas rėmėjų ir Lietuvos ūkininkų sąjungos lėšomis. Pagrindinis rėmėjas - UAB „Biržų žemtiekimas", remiantis konkursą jau ketverius metus.