23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/10
Parduodamo nekilnojamojo turto apmokestinimo ypatumai
  • Rita DABKUVIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Parduodant nekilnojamąjį turtą, kyla klausimas - ar reikės mokėti mokesčius, o jeigu reikės, tai kokius ir kokio dydžio? Ar yra galimybių sumažinti privalomus mokėti mokesčius?

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatyme yra numatyti atvejai, kada, pardavus nekilnojamąjį turtą, pajamų mokesčio mokėti nereikia:

  • jei turtas įsigytas anksčiau negu prieš 10 metų;
  • jei parduodamas turtas už mažesnę kainą, nei buvo įsigytas;
  • jei parduodamas butas ar namas, kuriame gyventojas pastaruosius 2 metus iki pardavimo gyveno ir čia turėjo deklaruotą gyvenamąją vietą;
  • GPM mokestis taip pat netaikomas, kai parduodamame bute asmuo gyveno mažiau negu 2 metus, bet deklaravo gyvenamąją vietą jame, o jį pardavęs, gautas pajamas per vienus metus skyrė kitam butui įsigyti.

Jei šios sąlygos nėra tenkinamos, vadovaujantis GPM įstatymu, nekilnojamojo turto pardavimas apmokestinamas 15 proc. pajamų mokesčiu. Šis mokestis apskaičiuojamas kaip skirtumas tarp gautų nekilnojamojo turto pardavimo pajamų ir to turto įsigijimo kainos.

Norint, kad kuo mažiau tektų sumo-kėti pajamų mokesčio, parduodant nekilnojamąjį turtą, būtina turėti to turto įsigijimo dokumentus:

  • paveldėjimo teisės liudijimą, dovanojimo sutartį;
  • Valstybinės mokesčių inspekcijos pažymą apie turto vertę, kai gauto turto vertė apskaičiuojama pagal Paveldimo turto mokesčio įstatymą;
  • pirkimo-pardavimo sandorį patvirtinantį dokumentą arba turto priėmimo- perdavimo aktą;
  • nekilnojamojo turto statymo kainą patvirtinančiais dokumentais gali būti kasos aparato kvitai, sąskaitos ir kiti dokumentai, iš kurių būtų galima nustatyti turto įsigijimo datą, kainą ir pirkėją. Išlaidos gali būti pripažįstamos tik tuo atveju, jeigu kvite yra nurodytas pirkėjo pavadinimas ir turto savininko vardas, pavardė ir asmens kodas. Jei kasos aparato kvite nėra rekvizitų, identifikuojančių pirkėją, tai turto (savos statybos namo ar buto) statybinių medžiagų išlaidas pagrindžiančiais dokumentais gali būti pripažįstami tik tie kasos aparato kvitai, kurie neviršija 100 eurų.

Tačiau ne visos išlaidos, susijusios su turto įsigijimu, yra priskiriamos įsigijimo kainai, pvz., jei norėdamas įsigyti butą, gyventojas pasamdo nekilnojamojo turto agentą ir sumoka jam už buto suradimą. Tokia sumokėta suma nepriskiriama turto įsigijimo kainai.

Tais atvejais, kai nėra išsaugoti dokumentų originalai, įsigijimo dokumentais gali būti pripažįstamos patvirtintos šių dokumentų kopijos, pvz., notaro patvirtinta sutarties kopija, prekes pardavusios įmonės pažyma, sąskaitos kopija ir pan. Įsigijimo dokumentu gali būti ir banko išrašas, jei už turtą buvo sumokėta pavedimu ir galima nustatyti, kam, kada, už ką ir kiek buvo sumokėta.

Jei nebuvo išsaugoti turto įsigijimo dokumentai ir nėra patvirtintų tų dokumentų kopijų, iš turto pardavimo pajamų to turto įsigijimo kaina negali būti atimama. Vadinasi, pajamų mokestis tais atvejais skaičiuojamas nuo visos sumos, gautos už parduotą turtą, neatėmus to turto įsigijimo kainos.

Pavyzdys. Ūkininkas 2009 m. įsigijo 5 ha žemės už 10 000 Eur, o 2016 m. šią žemę pardavė už 15 000 Eur. Kadangi nuo įsigijimo iki pardavimo nepraėjo 10 metų, tai nuo gautų žemės pardavimo pajamų turi būti apskaičiuotas ir sumokėtas pajamų mokestis. Skirtumas tarp gautų pajamų ir žemės įsigijimo kainos - 5 000 Eur. Iš šios sumos dar galima atimti išlaidas, skirtas šiam turtui įsigyti (pvz., perkant žemę notarui buvo sumokėta 100 Eur, Registrų centrui už įregistravimą - 20 Eur). Šiuo atveju, pardavus žemę, GPM bus apskaičiuojamas taip: 15 000 - 10 000 - 100 - 20 = 4 880 x 15 proc. = 732 Eur.

Gyventojas, 2016 m. gavęs nekilnojamojo turto pardavimo pajamų, iki 2017 m. gegužės 1 d. turi pateikti pajamų deklaraciją GPM308 ir užpildyti deklaracijos GPM308T priedo I skyrių. Jeigu gyventojas gavo neapmokestinamųjų nekilnojamojo turto pardavimo pajamų, tai turi užpildyti deklaracijos GPM308N priedą.

Jeigu gyventojas nekilnojamojo turto pardavimo pajamas gavo už bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės teise priklausiusį turtą, tai laikoma, kad tokios pajamos yra gautos abiejų sutuoktinių lygiomis dalimis (jeigu vedybų sutartimi nenustatyta kitaip). Todėl kiekvienas iš sutuoktinių turi deklaruoti jam priklausančią turto pardavimo pajamų dalį ir sumokėti apskaičiuotą mokėtiną pajamų mokestį.

***

Turto įsigijimo kaina - tai pinigų suma, už kurią buvo įsigytas turtas, įskaitant su šio turto perleidimu susijusius privalomus mokėjimus: atlygį notarams už notarinių veiksmų atlikimą, atlyginimą Registrų centrui už atliekamas registravimo paslaugas, atlygį už geodezinius sklypo matavimus ir pan., taip pat savo ar sutuoktinio lėšomis atlikto to turto rekonstravimo ar kapitalinio remonto išlaidas.