23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/10
Įmonės siekis – būti geriausiems savo srityje
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Amžinai žaliuojančios žolės šalis - taip neretai pavadinama Airija. Dėl švelnaus klimato ir dažno lietaus žolynai auga taip sparčiai, kad šienapjūtė čia kartojasi keliskart per metus. Gausiai žolės masei sudoroti reikia kokybiškos ir patikimos technikos - būtent tokią gamina vakarinėje šalies dalyje, netoli Golvėjaus miesto veikianti „McHale" žemės ūkio technikos gamykla.

Dviejų brolių Patriko ir Martino Makheilų (Padraic ir Martin McHale) nedideliame Balinrobo miestelyje įkurta įmonė jau seniai peržengė vietinės rinkos ribas ir dabar tiekia produkciją į daugiau kaip 50 pasaulio šalių. Šeimos valdoma įmonė specializuojasi siauroje srityje - gamina ritinių presus, vyniotuvus ir presus-vyniotuvus, 90 proc. produkcijos eksportuoja. Skaičiuojama, kad kasmet pasaulyje McHale presais pagaminama apie 75 mln. pašarų ritinių. „Mes nesiekiame būti didžiausi pasaulyje. Mes norime būti geriausi savo srityje", - pabrėžia „McHale" pardavimų ir rinkodaros vadovas Paulas Makheilas (Paul McHale).

Pirmiausia - dėmesys kokybei

Savo istoriją nuo 1970-ųjų skaičiuojanti įmonė veiklą pradėjo nuo prekybos naudotais traktoriais. Pirmasis ritinių vyniotuvas pagamintas 1988 m. ir nuo tada specializuojamasi pašarų ruošimo technikoje. Netrukus veikla įsibėgėjo ir jau 1990 m. technika imta eksportuoti į kitas Europos šalis. 2002 m. pradėta ritinių presų gamyba. Dabar airiški presai ir vyniotuvai gerai žinomi visame pasaulyje: Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, JAV ir Kanadoje, Pietų Afrikoje ir Pietų Korėjoje, Brazilijoje ir Čilėje, Japonijoje ir Urugvajuje. Dėl itin plačios pardavimų geografijos visiškai nesijaučia gamybos ir prekybos sezoniškumo - gaminių paklausa išlieka stabili ištisus metus, o gamykla nuolat turi darbo.

Prieš 12 metų įmonė įsigijo gamyklą Vengrijoje, o šiemet gerokai išplėtė gamybinius pajėgumus Balinrobe, iš esmės atnaujino dažymo linijas, gamybą sertifikavo pagal ISO 9001:2008 kokybės vadybos sistemos standartus. „Per pastaruosius penkerius metus (2010-2015 m.) atnaujinome arba sukūrėme 18 naujų technikos modelių ir užregistravome 10 patentų", - gerais rezultatais pasidžiaugia P. Makheilas. Kartu jis pabrėžia, kad svarbiausios įmonės vertybės - čia dirbantys žmonės ir gera prekinio ženklo reputacija, kuri susideda iš inovacijų diegimo, technikos patikimumo, gero serviso po pardavimo ir ilgai išliekančios gaminio vertės.

Kiekvieno naujo modelio kelias į masinę gamybą užtrunka maždaug trejus metus. Pirmiausia inžinieriams ir konstruktoriams gimusi idėja (konceptas) išbandoma pačioje gamykloje ir, jei pateisina gamintojų lūkesčius, pagaminami keli tokios mašinos prototipai, kuriuos metus testuoja vietiniai technikos rangovai. Jei prototipai dirba gerai, jie siunčiami bandymams į Naująją Zelandiją, kur šienavimo sezonas prasideda tada, kai į Europą ateina žiema. Jei ir ten technika dirba be priekaištų, pagaminama pirmoji 30-50 mašinų partija, kuri išbandoma atrinktuose ūkiuose. Ir tik sulaukus teigiamų vertinimų bei atlikus visas reikalingas technines korekcijas, paleidžiama masinė produkto gamyba. Beje, kokybei užtikrinti gamykloje testuojama kiekviena surinkta mašina (imituojamas maždaug 40 ritinių susukimas) ir tik tada ji ruošiama transportavimui.

Inovatyvūs sprendimai pašarų gamyboje

Prieš kelerius metus pradėtas gaminti ritinių presas-vyniotuvas McHale Fusion 3 - tarsi pašarų ruošimo kombainas, pranokęs kitas tokios paskirties mašinas darbo sparta, kompaktiškumu, manevringumu, unikalia patentuota ritinių perkėlimo ir vyniojimo žiedo sistema. Presavimo kamera atsidaro horizontaliai (tarsi geldelė), kildama viršutinė dalis šiek tiek kilsteli ir apatinę, o ritinys perkeliamas į vyniotuvą. Iš karto po to presavimo kamera vėl užsidaro, leisdama operatoriui tęsti darbą. Specialūs apsauginiai skydai ne tik suteikia mašinai modernią išvaizdą, bet ir operatoriui palengvina priėjimą prie įvairių techninių mazgų. Fusion 3 turi padalyto sukimo pavarų dėžę, kuri užtikrina optimalų galios paskirstymą ir smulkintuvui, ir rinktuvui, ir presavimo kamerai. Visuose šio modelio presuosevyniotuvuose montuojamas sustiprintos galios tiekimo velenas.

Įmonės inžinieriai 2013 m. pasiūlė rinkai revoliucinį sprendimą - modelį Fusion 3 Plus, kuris išsiskyrė unikalia galimybe vietoj tinklelio naudoti plėvelę (patentuota kaip „plėvelė ant plėvelės" technologija, angl. film on film). Kitaip tariant, dar presavimo būgne ritinys tampriai apgaubiamas 4 plėvelės sluoksniais, o vyniojimo kameroje užvyniojami dar 4 plėvelės sluoksniai. Taip iš viso susidaro 8 plėvelės sluoksniai, garantuojantys visišką ritinio sandarumą.

Nuo kitų metų rinkai bus pasiūlytas naujausias ritinių preso modelis F5600 Plus, kuris yra visiškai automatizuotas, turi 25 smulkinimo peilių sistemą ir pirminio ritinių įvyniojimo į plėvelę technologinį sprendimą. Smulkinimo peilių sistema leidžia pasirinkti tris variantus: smulkinti su 12 arba 13 smulkinimo peilių, o jei norima gauti itin smulkius 46 mm ilgio pjaustinius, dirbama su visais 25 peiliais. Visos operacijos grafiškai vaizduojamos monitoriuje ir lengvai kontroliuojamos valdymo pultu. Beje, prireikus F5600 Plus gali lengvai grįžti prie tradicinio ritinių formavimo būdo naudojant tinklelį.

Geras vardas tarp mūsų šalies žemdirbių

Oficialaus „McHale" atstovo Lietuvoje bendrovės „Agronoja" generalinio direktoriaus Artūro Bujavičiaus teigimu, per metus Lietuvoje parduodama apie 30 McHale kompanijos presų ir presųvyniotuvų, o šiemet dėl vėl prasidėjusio ūkių modernizavimo projektų finansavimo pardavimai išaugo beveik dvigubai. Lietuvos žemdirbiai jau įsigijo ir keturis moderniausius Fusion 3 Plus modelius, dar 6 tokie presai-vyniotuvai yra užsakyti ir pasieks Lietuvą artimiausiu metu.

„Mūsų atstovaujamą techniką renkasi tie ūkininkai, kurie nori būti išskirtiniai ir dirbti su inovatyvia ir modernia technika", - pastebi A. Bujavičius. Klientų atsiliepimai apie naujausio modelio presą labai geri - galimybė vietoj tinklelio naudoti plėvelę garantuoja geresnę pašaro kokybę. Be to, tokius ritinius prieš naudojimą lengviau mechanizuotai „nurengti", tam naudojant specialius „McHale" gaminamus peilius. Žiemą gali kilti problemų nuimant tinklelį nuo ritinio, nes jis prišąla prie žolės masės, o su plėvele tokių problemų nekyla. Pirminiam ritinio apvyniojimui naudojant ne tinklelį, o plėvelę, daug labiau suspaudžiamas ritinys, būna didesnis jo tankis, geriau fermentuojasi žolės masė, 8 plėvelės sluoksniai mažina tikimybę pažeisti ritinius transportuojant.

„Žemdirbiai, darantys per sezoną iki 1 000 ritinių, tikrai nesižvalgo į tokias mašinas, tačiau ruošiantys apie 3 000 ritinių jau teikia prioritetus būtent tokiai technikai", - sako „Agronojos" pardavimų vadybininkas Kęstutis Surblys. Praktika rodo, kad Fusion 3 presui-vyniotuvui reikia maždaug 150 AG traktoriaus, nes mažesnio galingumo traktorius gali neleisti presui išnaudoti visų galimybių, ypač dirbant kalvotose vietovėse. „Darbo greitis priklauso nuo to, kiek žolės masės yra laukuose. Per valandą realu susukti 50 ritinių", - pastebi K. Surblys. Grubiai skaičiuojant, karvei reikia apie 10 ritinių pašaro per metus.

„Pagrindiniai mūsų klientai yra šeimos ūkiai. Pastebime, kad dažniausiai mus renkasi jauni ūkininkai arba tie žemdirbiai, kurių vaikai studijuoja ir domisi technikos naujovėmis, panaršo internete ir puikiai orientuojasi žemės ūkio technikos pasiūloje. Neslėpsiu - malonu, kad McHale technika turi tikrai gerą vardą tarp Lietuvos žemdirbių", - geromis pozicijomis rinkoje patenkintas „Agronojos" direktorius.

Airijoje pašarų ruošimo paslaugą labai populiaru samdytis: yra nemažai paslaugų tiekėjų, turinčių visą reikalingą techniką ir ruošiančių pašarus mažesniems ūkiams. Lietuvoje situacija kitokia: kiekvienas bent kiek didesnis ūkis stengiasi turėti visą techniką. „Galima sakyti, kad kritinė riba yra tūkstantis ritinių: jei jau ūkininkas daro daugiau, jis stengiasi įsigyti jei ne presą-vyniotuvą, tai bent jau presą", - pastebi A. Bujavičius.

Pastaruoju metu matomas tam tikras pirkimų persistumdymas tarp pieno ir mėsos ūkių: prieš kelerius metus pagrindiniai pirkėjai buvo pieno ūkių savininkai - jie nupirkdavo 80 proc. presų, 19 proc. įsigydavo mėsinių galvijų ūkiai, 1 proc. tekdavo verslo įmonėms. Šiuo metu 50 proc. nuperka pieno ūkių savininkai, 50 proc. - mėsinių galvijų augintojai.

Mūsų šalies žemdirbiai su nekantrumu laukia ir naujo „McHale" produkto - šienapjovių, kurios pernai buvo oficialiai pristatytos parodoje „Agritechnica" Hanoveryje. Šios šienapjovės turi patentuotą paviršiaus kopijavimo technologiją Pro-Glide. Frontalinė šienapjovė F3100 gali judėti aukštyn-žemyn, nepriklausomai nuo traktoriaus pozicijos, vertikalaus pasikėlimo diapazonas 500 mm, nuokrypis į kairę ar dešinę pusę gali būti 17o kampu.

Traktoriaus šone montuojamos žolia-pjovės turi 3D žemės paviršiaus kopijavimo technologiją, pjovimo juostos slėgį į žemę galima reguliuoti iš traktoriaus kabinos, kiekvienas pjovimo diskas turi atskirą apsauginį mechanizmą. Transportavimo padėtyje žoliapjovė pakeliama į viršų 110o kampu - taip svorio centras atsiduria arti traktoriaus ir užtikrinamas stabilumas kelyje. Siekiantiems dar didesnio našumo, siūlomos kombinuotos (vadinamosios peteliškės formos) žoliapjovės.

Airiško ūkininkavimo ypatumai

Vienas iš ūkių, kuriame šią vasarą žolė jau dorota naujosiomis žoliapjovėmis - Deklano Makenso (Declan Mackens) ūkis netoli Balinrobo. Paveldėjęs ūkį iš tėvo prieš 16 metų, D. Makensas nusprendė plėstis, įsigijo dar žemės ir dabar valdo 80 ha bei laiko 150 melžiamų karvių.

„Su žmona buvome dar jauni, auginome tris mažus vaikus, todėl greitai pamatėme, kad tris kartus per dieną melžti karves mums yra tiesiog fiziškai neįmanoma, tad nusprendėme melžti du kartus. Išlaikyti gerą karvių produktyvumą padėjo subalansuotas šėrimas", - pasakoja ūkininkas, iš karvės melžiantis 9 000 l pieno per laktaciją. Tiesa, pastaruoju metu kaina už pieną labai žema - dabar ūkininkas gauna 23 euro centus už litrą. „Manau, kad tokiam drastiškam pieno kainos kritimui įtakos turėjo „Brexitas" ir smukęs svaras. Sunku suvokti, kaip reikia ūkininkui išgyventi, kai pienas šitaip atpigo, nors visa kita - kuras, trąšos, darbo jėga - brangsta. Be to, niekas nenori dirbti juodo darbo. Dar gerai, kad atvažiuoja žmonių iš Lenkijos, Lietuvos, kurie sutinka dirbti žemės ūkyje", - atvirai kalba D. Makensas.

Norėdamas sumažinti išlaidas, šiemet jis pats dirba su išsinuomotu traktoriumi, nors anksčiau techniką samdydavosi kartu su operatoriumi. Beje, ūkininkas neturi beveik jokios nuosavos technikos - viską samdo iš technikos rangovų. Dar gerai, kad šiais metais tikrai dėkingi orai ir žolė augo kaip pasiutusi - tai leis prailginti ganyklinį laikotarpį ir pasiruošti pakankamai pašarų. Beje, Airijoje žolė labai vešli, iš vieno hektaro vidutiniškai susukama 40-50 ritinių (Lietuvoje paprastai 10-15 ritinių).

Tvartuose karvės būna 5-6 mėnesius, pagrindinis jų pašaras šiuo laikotarpiu - silosas ritiniuose. „Tai labai geras ir saugus gyvuliams produktas. Karvės tikrai noriai ėda ir suėda gerokai daugiau siloso iš ritinių", - patikina ūkininkas. Jis buvo vienas iš pirmųjų žemdirbių, kuris dar 2010 m. išbandė „plėvelė ant plėvelės" technologiją, gamindamas ritinius su Fusion 3 Plus prototipu. Pasak ūkininko, nauja technologija pasiteisino 100 proc. - silosuojama masė labai gerai suspaudžiama, faktiškai eliminuojama siloso sugedimo galimybė. Pirmaisiais savarankiško ūkininkavimo metais jis silosuodavo silosą kaupuose, tačiau dabar nė negalvoja keisti pašarų ruošimo būdo: ritinius lengva transportuoti, patogu laikyti, o pašaro kokybė nepriekaištinga.

Airių ūkininkai iš anksto ruošėsi pieno kvotų panaikinimui - per pastaruosius trejus metus Airijoje susikūrė net 460 naujų pieno ūkių. Didžioji jų dalis papildė technikos rangovų klientų ratą, nes įsigyti visą reikalingą technikos komplektą yra per didelė prabanga. Liamas Trenčas (Liam Trench) - vienos iš daugelio paslaugų tiekėjų įmonės vadovas. Šį verslą pradėjo jo senelis, startavęs dar 1946-aisiais. Vėliau įmonės valdymą perėmė tėvas, dabar dirba jis su broliais. L. Trenčas ir pats ūkininkauja - laiko 350 mėsinių galvijų. „Už kilogramą parduodamo galvijo gaunu 4-4,2 euro. Beveik visą produkciją realizuoju „Tesco" prekybos tinklui", - paaiškina L. Trenčas.

Įmonė turi 6 Valtra, 4 John Deere ir 2 Fendt traktorius, du Fusion 3 Plus presus- vyniotuvus, žoliapjovių ir daug kitos technikos. Pagrindiniai klientai - smulkūs ūkiai, kurie ruošia 100 ar šiek tiek daugiau šienainio ritinių. Per metus L. Trenčo įmonė padaro 25-30 tūkst. ritinių. Jau ketveri metai naudoja „plėvelės ant plėvelės" technologiją, mat būtent jo vadovaujama įmonė yra įtraukta į „McHale" gamyklos testuotojų sąrašą. „Jaučiamas vis didesnis susidomėjimas šia technologija, nes kas pabandė, pamatė daug pranašumų. Ne tik puiki siloso kokybė, bet ir po naudojimo lieka tik vienos rūšies atliekos", - privalumus vardija ūkio šeimininkas.

Nedidelius ūkius valdantys žemdirbiai dažniausiai iš žemės ūkio nepragyvena, todėl dirba ir kitus darbus. „Dalis gamykloje dirbančių žmonių taip pat turi nuosavos žemės ir ūkininkauja vakarais bei savaitgaliais. Mes į tai žiūrime labai teigiamai: tie žmonės turi supratimą, kaip svarbu žemdirbiui technikos patvarumas ir ruošiamų pašarų kokybė, todėl dirba dar atsakingiau, be to, nuolat palaikomas tiesioginis ryšys tarp mašinų gamintojo ir ūkininko", - įsitikinęs „McHale" pardavimų ir rinkodaros vadovas Paulas Makheilas.