23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/09
Kryžminimo metodas bandos savybėms gerinti
  • Dr. Renata JAPERTIENĖ LSMU Veterinarijos akademija, Dr. Sigitas JAPERTAS Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacija
  • Mano ūkis

Kryžminimas yra vienas populiariausių gyvulininkystėje naudojamų veisimo metodų. Remiantis juo sukurta daug produktyvių kultūrinių galvijų veislių. Kryžminimas padeda gerinti bandas, didina karvių atsparumą mastitui.

Pati populiariausia holšteinų pieninių galvijų veislė taip pat sukurta naudojant kryžminimo metodą. Šiai veislei sukurti buvo poruojami JAV ir Kanados vietiniai galvijai su tuo metu produktyviausiais Olandijos Fryzijos regiono vietiniais juodmargiais galvijais. Griežta gautų mišrūnų atranka, paranka ir ypač tinkamos aplinkos sąlygos suformavo dabartinius pieningumo lyderius pasaulyje - holšteinų veislės galvijus.

Mūsų vietinės galvijų veislės - Lietuvos juodmargiai ir žalieji - taip pat sukurti kryžminant. Kuriant Lietuvos juodmargių veislę, pirminiame etape buvo panaudoti tie patys Olandijos juodmargiai galvijai, kaip ir kuriant holšteinų veislę. Vadinasi, šios veislės turi bendras šaknis ir yra gimi-ningos. Todėl holšteinų veislės reproduktoriai Lietuvoje dažnai naudojami mūsų juodmargių pieningumui gerinti.

Pirminiame Lietuvos žalųjų veislės kūrimo etape buvo naudojami Danijos žalieji galvijai. Vėliau, gerinant abi Lietuvos vietines veisles, buvo naudojamos ir kitos veislės. Taigi, kryžminimas taikomas jau labai seniai ir nepraranda savo populiarumo, gerinant pieninių galvijų bandų produktyviąsias savybes.

Pieno kiekio, sudėties ir SLS rodikliai

Įvertinus grynaveislių karvių pieno kiekio, sudėties ir somatinių ląstelių skaičiaus (SLS) piene rodiklius, matyti, kad pieningiausios juodmargių holšteinų veislės karvės, tačiau jos labiau linkusios sirgti tešmens uždegimu. Šių karvių produktyvumas buvo 9-13,5 proc. didesnis negu kitų veislių palikuonių.

Mažiausiu SLS piene išsiskyrė žalųjų holšteinų veislės karvės, kurių šis rodiklis buvo 26-38,6 proc. mažesnis negu kitų veislių karvių. Palyginti su kitų tirtų veislių karvių rodikliais, Lietuvos juodmargių veislės karvės buvo mažiausiai pieningos, jų piene SLS yra vidutinis, o Lietuvos žalųjų veislės karvių didžiausias SLS piene ir vidutinis pieningumas.

Didžiausias buvo Lietuvos žalųjų veislės karvių pieno riebumas ir baltymingumas (proc.): pieno riebumas buvo nuo 0,4 proc. iki 7,8 proc., o baltymingumas - nuo 0,6 proc. iki 5 proc. didesnis negu kitų veislių karvių pieno. Nors nustatytas didžiausias Lietuvos žalųjų veislės karvių pieno riebumas ir baltymingumas (proc.), bet didžiausi riebalų ir baltymų kiekiai gauti iš juodmargių holšteinų veislės karvių pieno. Pieno riebalų gauta nuo 3,5 proc. iki 14 proc., o baltymų - nuo 6,5 proc. iki 14 proc. daugiau negu iš kitų veislių karvių.

Palyginus Lietuvos juodmargių populiacijos skirtingų veislių mišrūnių produktyvumo ir SLS piene rodiklius, nustatyta, kad geriausiais produktyvumo rodikliais išsiskyrė karvės, kurių motinos buvo Lietuvos juodmargių, o tėvai - holšteinų veislės. Šių karvių pieningumas buvo didesnis 4,7 proc., baltymingumas - 1,5 proc., gauta 3,3 proc. pieno riebalų ir 5,8 proc. baltymų daugiau negu iš karvių, kurių motinos buvo holšteinų, o tėvai - Lietuvos juodmargių veislės, išskyrus pieno riebumą, kuris pastarojo veislių derinio palikuonių buvo 0,5 proc. didesnis. SLS piene atitiko geros kokybės pieno reikalavimus. Karvių, kurių motinos buvo holšteinų, o tėvai - Lietuvos juodmargių veislės, SLS piene buvo 46 proc. mažesnis negu karvių, kurių motinos buvo Lietuvos juodmargių, o tėvai - holšteinų veislės.

Palyginus Lietuvos žalųjų ir žalmargių populiacijos skirtingų veislių mišrūnių produktyvumo ir SLS piene rodiklius (žr. 2 lentelę), nustatyta, kad didžiausiu pieno ir baltymų kiekiu bei mažiausiu SLS išsiskyrė karvės, kurių motinos buvo airšyrų, o tėvai - žalųjų holšteinų veislės. Šių karvių pieningumas buvo 6,7 proc., baltymų kiekis - 5,5 proc. didesni, o pieno riebumas - 12 proc., baltymingumas - 1,7 proc., pieno riebalų kiekis - 21 proc. ir SLS - 20 proc. mažesni negu Lietuvos žalųjų ir airšyrų veislių derinio palikuonių.

Lietuvos žalųjų ir žalųjų holšteinų porų derinio palikuonių pieningumas buvo 6,4 proc., baltymų kiekis - 4,5 proc. mažesni, o pieno riebumas - 9,5 proc., baltymingumas - 2,3 proc., pieno riebalų kiekis - 12 proc. ir SLS - 40,7 proc. didesni negu karvių, kurių motinos buvo airšyrų, o tėvai - žalųjų holšteinų veislės. Daugiausiai riebalų gauta iš Lietuvos žalųjų ir airšyrų veislių derinio palikuonių, o didžiausias baltymingumas ir SLS piene nustatyti karvių, kurių motinos buvo Lietuvos žalųjų, o tėvai - žalųjų holšteinų veislės.

Skirtingų populiacijų galvijų veislių poravimas

Pastaruoju metu Lietuvos ūkininkai poruoja galvijus tarp veislių, priklausančių skirtingoms populiacijoms, t. y. juodmarges karves poruoja su žalųjų veislių galvijų reproduktoriais, ir atvirkščiai. Gerai tai ar blogai? Galvijų augintojų nuomonės šiuo klausimu labai skiriasi. Vieni, taikantys šį veisimo būdą, gerų rezultatų negauna ir jo atsisako, o kiti teigia visai priešingai.

Palyginus skirtingų Lietuvos populiacijų veislių mišrūnių produktyvumo ir SLS piene rodiklius, nustatyta, kad didžiausiu pieno kiekiu, pieno baltymingumu, gautu baltymų kiekiu, tačiau ir didžiausiu SLS išsiskyrė karvės, kurių motinos buvo holšteinų, o tėvai - žalųjų holšteinų veislės. Šių karvių pieningumas buvo 1,3-10,6 proc., baltymingumas - 1,9-6,5 proc., baltymų kiekis - 4,8-16,6 proc., o SLS piene - 20,3-60,7 proc. didesni negu kitų veislių porų derinių palikuonių.

Geriausiais rodikliais (aukštu pieningumu, didžiausiu pieno riebumu, gautu riebalų kiekiu ir mažiausiu SLS piene) išsiskyrė mūsų tirtos Lietuvos žalųjų x holšteinų veislių derinio palikuonės.

Mažiausi produktyvumo rodikliai ir pakankamai aukštas, nors atitinkantis geros kokybės pieno reikalavimus, SLS piene nustatytas Lietuvos žalųjų x Lietuvos juodmargių ir Lietuvos juodmargių x žalųjų holšteinų veislių derinio palikuonių.

Palyginus skirtingais veisimo metodais gautų karvių produktyvumo ir SLS piene rodiklius, nustatyta, kad didžiausiu pieningumu ir mažiausiu SLS piene išsiskyrė Lietuvos juodmargių galvijų populiacijos mišrūnės, o riebiausiu, baltymingiausiu pienu ir didžiausiu pieno riebalų ir baltymų kiekiu - Lietuvos žalųjų ir žalmargių galvijų populiacijos mišrūnės.

Apibendrinant tyrimo rezultatus, galima teigti, kad kryžminant gaunama heterozės efektas, kuris didina karvių produktyvumą ir atsparumą mastitui, todėl rekomenduojama šį veisimo metodą taikyti gamybiniuose pieno ūkiuose. Naudojant kryžminimo veisimo metodą pieninių galvijų bandoms gerinti, labai svarbu atsižvelgti ne tik į pasirenkamas poruoti veisles, bet ir į tai, kokia yra motininė veislė, kurios savybes norime gerinti, ir kokią tėvinę veislę parinkti, kad gautume norimą rezultatą. Geriausiai pieninių karvių produktyvumui gerinti ir SLS piene mažinti naudoti tų pačių populiacijų reproduktorius.