23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/09
Juridinių asmenų mokesčių deklaracijos – tik elektroniniu būdu
  • Lina MINKEVIČIENĖ LŽŪKT
  • Mano ūkis

Priėmus Mokesčių administravimo įstatymo ir Mokesčių deklaracijų pateikimo, jų pateikimo termino pratęsimo ir mokesčių mokėtojų laikino atleidimo nuo mokesčių deklaracijų ir (arba) kitų teisės aktuose nurodytų dokumentų pateikimo taisyklių pakeitimus, įsigalioja  nuostata, kad nuo 2016 m. spalio 1 d. Lietuvos juridiniai asmenys visas mokesčių deklaracijas VMI privalės pateikti tik elektroniniu būdu. Kitais būdais deklaracijos gali būti teikiamos tik šiais išimtiniais atvejais:

  • deklaracijas teikia Lietuvos gyventojai (gyventojo pajamų mokesčio deklaracija);
  • elektroninio pateikimo būdas lemtų akivaizdžiai neproporcingą administracinę naštą (pavyzdžiui, kai deklaraciją teikia užsienio fiziniai ar juridiniai asmenys);
  • deklaracijos pateikti neįmanoma dėl objektyvių priežasčių (pavyzdžiui, užpildymo taisyklėse nenumatytas elektroninio pateikimo būdas arba numatytas alternatyvus pateikimo būdas ir tvarka). Jei deklaracija teikiama 1-3 punktuose nurodytais atvejais, tuomet ji gali būti tiesiogiai įteikta VMI arba siunčiama paštu į VMI Mokestinių prievolių departamento Dokumentų tvarkymo ir archyvavimo skyrių šiuo adresu: Neravų g. 8, Druskininkai.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. teikti deklaracijas ir kitus dokumentus, kurie turi įtakos mokesčių apskaičiavimui ir sumokėjimui, tik elektroniniu būdu privalės ir juridiniai, ir fiziniai asmenys. Išimtį sudarys tik aukščiau išvardyti 3 atvejai.