23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/08
Šiuolaikinis ūkininkavimas Latvijoje
  • Mano ūkis

Bendrovė „Vilcini 1", įkurta 1992 metais pietinėje Latvijos dalyje, netoli Lietuvos sienos, tuo metu dirbo 74 ha žemės. Viena iš pirmųjų 2001 m. gavo SAPARD finansinę paramą ūkio modernizavimo projektui. Nuo įsikūrimo pradžios bendrovė labai išsiplėtė ir dabar dirba daugiau kaip 2 200 ha žemės: 1 600 ha yra nuosava, kita nuomojama. Daugiausia augina žieminių kviečių - jų plotas užima daugiau kaip pusę visų plotų - apie 1 500 ha.

2003 metais bendrovė pradėjo naudotis programine įranga, skirta tiksliajam ūkininkavimui (AO „Agrar-Office"). „Su šia programa labai lengva stebėti visus darbus ir planuoti, kas ir kokius darbus turės atlikti vėliau", - pasakoja ūkio vadovas Arnis Burmistris. Bendrovė „Vilcini 1" yra laikoma viena moderniausių žemės ūkio bendrovių Latvijoje, 2013 metais ji buvo apdovanota (WWF) kaip labiausiai tausojanti aplinką chemizuota žemės ūkio bendrovė. Tai akivaizdus įrodymas, kad tikslus ūkininkavimas ne tik sumažina patiriamas išlaidas, bet ir tausoja aplinką.

„Žiemkenčiai šiais metais žiemojo gerai, nieko nereikėjo atsėti, planuojamas geras derlius", - džiaugiasi A. Burmistris. Bendrovėje auginami ne tik pašariniai ar maistiniai grūdai, bet ir grūdai, skirti sėklai. „Stengiamės išauginti aukštos kokybės sėklinius grūdus ne tik sau, bet ir kitiems ūkininkams, tačiau be modernios įrangos ir investicijų į tikslųjį ūkininkavimą nesugebėtume nei didelių derlių gauti, nei aplinkos tausojimu rūpintis", - įsitikinęs ūkio vadovas.

Ūkio darbus reikia nudirbti beveik 100 skirtingų laukų 10 Latvijos regionų. Jų dirvožemis labai skiriasi. „Be dirvožemio tyrimų negalėtumėme žinoti, kokios būklės yra mūsų dirbami laukai. Vienas svarbiausių dalykų, siekiant gauti didžiausią naudą iš dirbamos žemės, tai išsitirti dirvą. Turint dirvožemio tyrimų rezultatus bei derlingumo žemėlapius, visai lengva pasirinkti tręšimo strategiją", - pataria Arnis.

Jau treti metai visi bendrovės laukai užsėjami naudojantis automatinio vairavimo sistemomis, kurios su itin tiksliu RTK signalu išlaiko 2-3 cm paklaidą. Taip išvengiama dvigubo užsėjimo, mažėja kuro sąnaudos. Visi tręšimai ir purškimai atliekami naudojantis automatinio vairavimo sistema. Tai palengvina operatoriaus darbą ir sumažina klaidų kiekį, kurios dažniausiai atsirasdavo dėl operatoriaus nuovargio. „Pastebėjome ir kitą naudos pusę: mūsų turimi purkštuvai turi sekcijų valdymo sistemą, todėl išvengiame dvigubo užpurškimo ar perpurškimo atskiruose lauko plotuose, o tai irgi padeda sumažinti naudojamos chemijos kiekius, ir augalai mažiau stresuoja", - giria įrangą A. Burmistris.

Pavasarį azotinėms trąšoms išbarstyti naudojama aktyvių sensorių sistema AO GreenSeeker, kuri gali nustatyti augalų būklę bei azotinių trąšų poreikį. „Mūsų bendrovė šiuos sensorius naudoja jau treji metai, ir pastebėjome, kad išlaidos būtent azotinėms trąšoms sumažėjo apie 10 proc., o derlingumas išliko nepakitęs, - patenkintas ūkio šeimininkas. - Įsigiję šiuos sensorius pamatėme, kad laukuose ženkliai sumažėjo išguldomų javų plotų." Gana seniai bendrovė naudojasi tiksliais derlingumo žemėlapiais, nes yra įdiegusi specialiuosius sensorius kombainuose. Tada ir pamatė, kad laukai pasidarė tolygesni ir nebebuvo tokių didelių skirtumų tarp lauko didžiausio ir mažiausio derlingumo. „Taigi drąsiai galiu teigti, kad sensoriai pasiteisino, ir jeigu žinai, kaip jais naudotis, tikrai pastebėsi naudą jau pirmais metais", - užtikrintas įrangos nauda ūkininkas.

A. Burmistris negaili patarimų ūkininkams: „Tikslaus ūkininkavo įrenginius bei programinę įrangą rekomenduočiau pradėti naudoti tiems ūkininkams, kurie dirba nuo 300 ha ir daugiau žemės, nes ši įranga leidžia sumažinti išlaidas iki 10 proc. Mano atveju, tie 10 proc. sudaro kelias dešimtis tūkstančių eurų."