23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2016/08
Komandiruotės ir dienpinigiai
  • Vilma ČEREŠKAITĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Tarnybinė komandiruotė yra darbuotojo išvykimas iš nuolatinės darbo vietos tam tikram laikui darbdavio siuntimu atlikti nurodytas darbo funkcijas ar vykdyti tarnybinį pavedimą, kelti kvalifikaciją. Komandiruote nelaikomas darbuotojo išvykimas į užsienį, jei vienoje vietoje užsienyje būnama ilgiau kaip 183 dienas (išskyrus darbuotojus, kurių darbas yra susijęs su kelionėmis).

Kai darbuotojas išsiunčiamas į komandiruotę, jam paliekama darbo vieta (pareigos) ir darbo užmokestis. Darbo užmokestis skaičiuojamas ir mokamas už visas darbo dienas pagal grafiką (įskaitant už kelionėje išbūtą laiką). Darbdavys, siųsdamas darbuotoją į komandiruotę, privalo tai įforminti įsakymu ar rezoliucija, nes tai patvirtinimas, kad darbuotojo išvykimas yra suderintas. Komandiruočių įsakymuose pasitaiko trūkumų, dėl to dažnai atsitinka, kad negalima patirtų komandiruočių išlaidų priskirti sąnaudoms. Dažniausiai pasitaikantis trūkumas, kai nenurodomas komandiruotės tikslas, arba tikslas suformuluotas labai abstrakčiai, arba darbuotojo darbo pobūdis neatitinka komandiruotės tikslų. Klaidingai ar netiksliai surašytas komandiruotės įsakymas gali būti priežastis, dėl kurios nebus galima priskirti patirtų komandiruotės išlaidų leidžiamiems atskaitymams, o išmokėtos sumos bus apmokestintos GPM ir VSD įmokomis.

Kad taip neatsitiktų, komandiruotės įsakyme privalomai turi būti nurodyta:

  • komandiruotės tikslas (atlikti darbo funkcijas, tarnybinį pavedimą ar kelti kvalifikaciją. Tikslas turi būti susijęs su įmonės (ūkio) vykdoma veikla ir turi būti būtinas įmonės (ūkio) pajamoms uždirbti ir ekonominei naudai gauti);
  • vieta (vietos);
  • trukmė (jeigu komandiruotės metu vykstama į keletą užsienio valstybių, turi atsispindėti buvimo kiekvienoje užsienio valstybėje trukmė);
  • numatomos apmokėti išlaidų rūšys (dažnai tai užmirštama nurodyti). Galimos apmokėti išlaidų rūšys: dienpinigių išlaidos, gyvenamojo ploto nuomos išlaidos, kelionės transporto išlaidos, komandiruotės metų sunaudotų degalų išlaidos, ryšių (pašto ir telekomunikacijų), jei vykstama į konferenciją, parodą ar kitokį renginį - registravimosi, bilietų išlaidos. Jei vykstama į užsienį - dokumentų, susijusių su išvykimu, išlaidos, mokesčio už kelius, valiutos keitimo išlaidos.

Komandiruotės įsakymą turi pasirašyti įmonės vadovas ar jo įgaliotas asmuo. Darbdavys išlaidas, susijusias su tarnybine komandiruote, darbuotojui atlygina pagal Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų taisykles. Šios taisyklės negalioja tuo atveju, kai komandiruotės išlaidos apmokamos iš ES paramos finansuojamų projektų lėšų, pagal minėtų projektų sutartyse numatytas sąlygas. Ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną iki komandiruotės pradžios darbdavys darbuotojui privalo išmokėti avansą (ne mažiau 50 proc. numatomų dienpinigių ir su komandiruote susijusių išlaidų sumos). Darbuotojas grįžęs ir komandiruotės per 3 darbo dienas turi pateikti darbdaviui pagal vidaus darbo tvarką nustatytą ataskaitą. Taip pat pateikia visus reikiamus dokumentus apie komandiruotėje patirtas faktines išlaidas. Darbdavys su iš komandiruotės grįžusiu darbuotoju privalo atsiskaityti ne vėliau kaip darbo užmokesčio mokėjimo dieną.

Komandiruotės Lietuvoje dienpinigių norma yra 5,70 Eur (38 EUR x 15 %), t. y. 15 proc. nuo bazinės socialinės išmokos (BSI). Jeigu komandiruotė Lietuvoje trunka vieną dieną, tada dienpinigių išlaidų suma yra lygi 50 proc. nustatytos sumos, t. y. 2,85 Eur (5,70 EUR x 50 %). Yra galimybė dienpinigių nemokėti, jei komandiruotė Lietuvoje trunka ne ilgiau kaip vieną dieną ir jei tai įtvirtinta darbo tvarkos taisyklėse ar kolektyvinėje sutartyje.

Dienpinigių suma turi būti lyginama su darbo sutartyje nustatytu atlyginimu.

Užsienio komandiruotės dienpinigių normos pagal atskiras šalis nustatytos finansų ministro 2014 m. rugsėjo 24 d. įsakymu Nr. 1K-293 „Dėl Finansų ministro 1996 m. lapkričio 21 d. įsakymo Nr. 116 „Dėl dienpinigių ir gyvenamojo ploto nuomos normų vykstantiems į užsienio komandiruotes" pakeitimo".